ja mam wersje przejściową i u mnie też zaniża sporo...
..ale to chyba dobrze, bo w sumie to mniej pali :P
Printable View
ja mam wersje przejściową i u mnie też zaniża sporo...
..ale to chyba dobrze, bo w sumie to mniej pali :P
A u mnie nie działa i mam spokój, pali ile wleje i nie uwierzę jak ktoś powie, że 2.4 JTD pali 6-7 w mieście :)
Aż tak źle to raczej nie :)
Mój rekord na infocenter to 17l/100 i chyba wtedy się zawiesił :). U mnie zawyża nawet 2.4 17l nie weźmie:D.
No i nowy rekord. Kłamczuch pokazał 20l/100km i trzymał się tak przez dobre 5 min :) Wam też takie chwilówki pokazuje???
Na "chwilówki" się nie patrzy ;) Upalana Oma nie była moja ;)
A odnośnie kolegi Ka-Ka, to coś musi nie grać w elektronice.
:D Nie szukajmy dziury w całym:). Wszystko hula puki co nie chwaląc się...odpukać ;D Jak autko się już nagrzeje to pokazuje normalnie...Pytam z czystej ciekawości jakie u was są rekordy w pokazywaniu spalania. Wiem, że na "chwilówki" nie ma co patrzeć. Najlepiej patrzeć na paragony.
Na podwórku jest jeszcze jedna alfa( taka sama) i w niej infoceneter odpala się dopiero jak się nagrzeje(więc moment bicia rekordów jest ominięty:)).
Jeszcze troche i te auta zaczną produkować paliwo :D
Jak przełączę na km/l pokazuje 30km :P. Normalnie lać i jeździć...:D
Odgrzebię starocia...
Myślicie, że zamiana licznika na "angielski" może poprawić precyzję wskazań?
Propo angielski Liczników. Taka Sama Bajka. Cały czas myślałem ze mam za duże spalanie o jakieś 10% a na mieście 15%. Podpiołem program diagnostyczne przez złoncze OBD i wyszło ze wszystko jest ok. Spalanie chwilowe i średnie ok. Na razie testuje ten programik. Ale wtyczke bluetooth mam już wpiętą na stałe.
MiniOBD? Wchodzi bez problemu pod pokrywę?
Trzeba przemyśleć montaż "allegrowego" komputera pokładowego, na pewno dokładniejszy i bardziej funkcjonalny niż OEM.
A może zwyczajnie jeździ bez pokrywy... ;)
A jak wyliczenia spalania przez OBD w przypadku dieseli? Coś lepiej niż na infocenter czy też lipa? Bo u mnie pokazuje średnie spalanie 3.5 gdzie faktyczne jest 5-5.5l.
mi średnie spalanie po mieście pokazuje 15,3 kiedyś jadąc około 120 wskoczyło chwilowe na 48 litrów. to chyba lekka przesada!!! co może być przyczyną tych wskazań?? pozdrawiam anka
he mnie się to ustrojstwo zmieściło. co prawda trochę wtyczke poluzowałem by mogło się trochę wsunąć do środka ale jest ok. teraz ilekroć włączam programik na moim telefonie automatycznie łączy się z ECU.
W mojej 1,6TS z 2003r średnie spalanie pokazuje w granicach 7,6-8,2 o ile przekłamuje nie mam pojęcia, na pewno coś zaniża.
@Robertonsky
Czytałem gdzieś opinie że elm czy inne na bt pobierają prąd także przy wyłączonej stacyjce. Czy mógłbyś potwierdzić lub zaprzeczyć?
Ponawiam także pytanie czy da się wyliczyć/wyświetlić spalanie w jtd przez interface diagnostyczny?
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Moja była z silnikiem 1.8 wciągnęła bak na 900 km trasie z Niemiec :) średnia prędkość na niemieckiej i polskiej A 140 km.
a obecnie testuje 1.9 16v i zobaczymy ile wyjedzie na baku...
Dioda się pali. Ale ile taki układzik scalony może wziąć , na pewno więcej poboru ma alarm. Pozatym jak koś jeździ codziennie to nic się nie stanie.
u mnie Infocenter przekłamuje dość ostro o około 1,4-1,6 L/100Km wg Info alfa spala 5,1-5,2L średnio (mix miasto praca) a na baku max robię 900 km liczone z dystrybutora spalanie wychodzi mi na podstawie wyliczeń odpowiednio 6,59 6,52 i 6,43L/100km więc info można traktować tylko jako przybliżenie
Dane do 1,9 16v 2004
1.9 16V 2004r. ... spalanie z ostatnich jazd: trasa/miasto 80/20 % ... między 5,5 a 5.8 l/100km ....ale jazda max 100km/h w trasie a na autostradach max 120 km/h. .... można zrobić około 950 - 1000km do zaświecenia rezerwy. Spalanie na infocenter w tych warunkach to zwykle 4,2 - 4,4 l/100km.
Witam!
Mam ALfe 156 115km disel, jezdze nia od miesiaca. Zauwazyłem dzis ze oszukuje Infocenter, tzn nie pokrywa sie dystans przejechany od tankowania do tankowania. Zeruje licznik w desce rozdzielczej i w Infocenter i sa zupelnie inne wyniki! W Infocenter (komputer pokładowy) pokazuje duuzo wiecej przejechanych km. Czy ktos sie spotkał z tym?? A spalanie pokazuje mi 4.2L/km to tez troche za malo jak na miejska jazde. Czekam na wyjasnienie i niech ktos mi napisze ile pala wasze Alfy.
Moja 140KM od korka do korka 5.7 litra z 50% klimy.Komputer pokazal srednia 4.7.Przejechalem 950km na 54 litrach.
Moja ten sam model i poniżej 6 nie zejde a jeżdże delikatnie,latem 2x15 km to ok.7L jak wy to robicie? Jezdzisz zawsze z górki i z wiatrem ?
Trasa do Włoch predkość srednio 130 to troche ponad 6L może laczki za szerokie mam 215/45 .
U mnie laczki 195/60/15 i jezdze sam,codziennie do pracy 15km w jedna plus troche po miescie,oraz kilka razy trasy do 100km nad morze,z tym ze sporo miasteczek po drodze.
[QUOTE=adasso;1483439].... Zauwazyłem dzis ze oszukuje Infocenter, tzn nie pokrywa sie dystans przejechany od tankowania do tankowania. Zeruje licznik w desce rozdzielczej i w Infocenter i sa zupelnie inne wyniki! ...QUOTE]
Miałem to samo w 156 z 2004 (1.6TS) zaraz po zakupie, na szczęście jeszcze na gwarancji, bo skończyło się wymianą zegarów z licznikiem (więc mam "cofnięty" licznik coś około 2tys km :) ) .
Komputer dostawał błędne dane co do przebytego dystansu i na tej podstawie wszystko źle obliczał, w tym bardzo optymistyczne spalanie.
Ogólnie - można jeździć, ale na komp pokładowy patrzeć tylko do sprawdzania temperatury :)
Andrzej - dodanie do licznika to 2 minuty
Sam robilem +45kkm w swojej gt zeby mi sie licznik zgadzal z prawda
Kabel elm, fes-mes , 3 minuty i licznik ustawiony
o nie, kable, fesy-mesy itp. to póki co magia dla mnie :) mam te 2 tys w pamięci i papierach i przy sprzedaży obiecuję nie "zapomnieć" o nich :)