Jak dla mnie żałosna próba wkroczenia w " modny" segment rynku do tej pory niedostępny dla Alfy Romeo .
Printable View
To pewnie fotomontaż, nie wierzę, żeby tak żywcem wkleili mu twarz Mi.To
Teraz to już pewne, że to jest lipa z photoshopa.
ja się przeraziłam jak to zobaczyłam... stwierdziłam że przyszłość Alfy zmierza w złym kierunku. miejmy nadzieję że to rzeczywiście fotomontaż bo naprawdę nie wygląda to dobrze...
Oj marnie ten SUV wygląda, jeśli już to jedynie kobieta mogłaby czyms takim jeździć.
Wygląda zbyt delikatnie, cukierkowo i bajkowo. Przód od MiTo nie nadaje się do auta, które z założenia powinno sprawiać wrażenie muskularnego i budzącego respekt na drodze, a taka czerwona malineczka... nieeeeee proszę was....
IMO. Jesli chcą projektować SUV'a to powinni użyć, zmodyfikować przód od 159.
Szczerze mówiąc jeśli tak będzie wyglądał SUV AR to się zawiodłem.
SUV napewno nie z przodem od MiTo.
Wygląd jak wygląd, ale wizytówka Jankesów we Włoskim samochodzie? Nie lubię mieszania styli.
teraz to wszechobecna moda na te takie same przody w roznych autach danej marki... niestety, ludzie, to trzeba zdac sobie sprawe, ale naprawde, oryginalnosc alfy to juz przeszlosc. To teraz normalny samochod jakich wiele, tak samo masowy i tyle. Cos sie skonczylo, poszlo sie piep...yc.
Łoj Pany Pany, wkleiłem fotki, a wy jeszcze się nie skapneliście że to właśnie ta fotka Mito posłużyła jako bazę do suv'a w photoshopie? ;)
No jak nie, jak tak.
Zanim wstawiłeś to już wiedziałem ^^
Połączyłem temat z takim co już tu kiedyś był.
Bardzo bym prosił nie dublować tematów. Ten Dział w odróżnieniu od innych naprawdę nie jest duży i można sobie sprawdzić czy aby się nie powtarza. Nie chciał bym żeby do każdej nowej plotki i jakiejś żałosnej wizji, zakładać nowy temat.
Tematów z Alfą SUV wywaliłem już chyba z cztery.
Pchanie takich samych przodów do różnych modeli tej samej marki to porażka. Wiem, że to niby taniej, że to styl marki, ale w moim odczuciu to lipa nad lipy.
Inna kwestia to uroda przedniej części MiTo. Próbuję się do niej przekonać i jakoś nie wychodzi. Chyba dlatego że z super samochodu wzięli żywcem do zwykłego popularesa i w ten sposób zakończyła się jedyna, wymarzona magia 8C.
Czyli tak zwany "muł testowy"
Nowe zdjęcia szpiegowskie
Ten projekt nie umrze nigdy: http://www.alfanews.pl/2009/12/02/zd...va-alfa-romeo/
Aaaależ brzydactwo...
Jak dla Mnie to tylko tył jest do zaakceptowania. Przy tym to nawet suv który mi się do tej pory nie podobał, wydaje się piękny - cayenne:)
Mam nadzieje, że alfa nie pójdzie w ślady BMW i nie będzie produkowała i wymyślała róznych dziwactw nikomu niepotrzebnych.
nie sa takie "niepotrzebne" skoro ludzie to kupuja. Ja tam sie ciesze ze takie cos ma szanse powstac pod marka Alfa Romeo
Ciekawe co kryje pod sobą ta hamburgerowata otyła linia. Pewnie Chryslera Pacifica.
I następne zmitowane auto.
Marka Alfa Romeo nie jest kojarzona z takim segmentem aut. Jeżeli chcą w nim zaistnieć to oznacza że tracą własną duszę, że rozmieniają się na drobne jak inne pospolite marki typu vw czy renault. Alfie takie auto napewno nie pomoże a zostanie zadrą jak Arna
Stopniowa degradacja zaczęła się w roku 1987 :D. Lancia od 1969 też była unifikowana z FIATem i tak V4 o rozstawie garów 12 stopni, czy takie auta jak Aurelia czy Fulvia, Flavia i Flaminia i całe ich dziedzictwo poszło.... Chociaż potem Lancia istniała w rajdach.
Dzisiaj na Lancię też nie ma pomysłu. Thesisa już nie budują tak jak Alfy 166, Lybra też już nie jest składana. Delta- w zasadzie ciekawy projekt. Ypsilon chyba w krótce ma byc zmieniony. Musa jest autem tak niszowym, że aż szkoda o nim wspominac, Phedra też. Ja się zastanawiam czy Lancii w ogóle nie powinni produkowac w limitowanych ilościach w super extra wyposażeniu za nizszą cenę niż Maserati oferując samochody segmentu B D E.
tylko po co marnować kasę na taki projekt, marnować czas i angażować ludzi. Mogli całą tę moc przeznaczyć na dopracowanie Giulietty
To "ludowienie" postępuje stopniowo przez ostatnie 100 lat. Nie zauważamy tego, bo Fiat zasłania się hasłami "tradycja" przy wprowadzaniu np. Multiair.
Przed premierą 159 wszyscy mówili, że ostatnią prawdziwą Alfą jest 75. Teraz się mówi, że prawdziwą Alfą jest 156. Ciekawe co będzie za 10 lat - pewnie będziemy mówili, że tatusiowe 159 było ostatnią prawdziwą Alfą i nie będziemy zauważać, że to auto jest... zwykłym autem, dla ludu.
SUV to akurat bardziej prestiżowa półka niż segment Mito czy nawet Giulietta. Jak mamy być dumni z Alfy to prędzej z konkurencyjnego SUVa niż hatchbacka. Bo przecież nie chcemy być dumni z Golfa? :D
fiergloo gabarytowo to wygląda na 159 Q4 ponoć - rozstaw osi i długość.
Taki jest świat - już nawet w Coca-Cola nie ma kokainy :D
Tylko ze Alfa Romeo pozostało w tej chwili jedyną marką w rodzinie, która nie ma "wynalazku" Fiat ma vana, ma inne wiadomo jakie, Lancia ma Phedre. Auta które spełniają w tej chwili zadanie - ludzie takie kupują. Nie ma Suv- a made in italy. Wspomniany Cayenne, strzał w dziesiątkę, tylko że w Porsche ktoś pomyślał o tym dawno temu, teraz może być cięzko. Albo Alfa Romeo pozostanie przy pięknych sedanach i ich odmianach albo zaszokuje rynek nowym Suvem, bo moze być ciężko. Sam mam problem, potrzebuje duże uniwersalne auto, 166 nie spełnia tego zadania, wielki pies jeździ na tylnej kanapie, tragedia, młoda nie może jechać nigdzie z psem bu urywa co jakiś czas osłone silnika, jej auto także włoskie, do terenowch nie należy, ale chociaż pies sie mieści. Wielu potencjalnych klientów jest w podobnych sytuacjach. I co ML, X5 drogi Range Rover?? Nie, gdyby pojawił się włoski Suv jednego klienta mieliby już na bank :D Takie czasy ekonomiści rządzą, fabryka musi sie do tego dostosować. Poprawić jeszcze te niedorobiony tylne drzwi w prezentowanym prototypie i na podbuj rynku ruszać. A za nowym Suv-em Alfy amerykanie sie pozabijają ;)
P.S. Ostatnią prawdziwą Alfą była 164 :D :D
Oczywiscie ze zawsze beda pojawialy sie glosy o tym ze marka traci swoja range/renome/historie gdy wypuszcza na swiat model ktorego nigdy wczesniej nie produkowala. Ale jest zapotrzebowanie rynku na takie kostrukcje wiec powinno sie jes bydowac. Taki SUV bylby jednynym który moglbym zaakceptowac sposrod reszty dostepnych na rynku. Chociaz bardziej przypadlby mi do gustu jakis vanik okroju galaxy czy sharana tyle ze produkowane przez Alfe. Ale zaraz mnie posoadzicie o herezje :)
W 1972 Alfa zaczęła się bawic Alfasuda - miał podbic rynek tanich kompaktów. Renoma awaryjności tego auta przeszła na pozostałe auta marki i sie stało co się stało. Ale Alfasud chociaż miał tą "charyzmę". W nowych samochodach oprócz NeoMuscleów tej charyzmy nie czuc.
Tak się jeszcze wczoraj zastanawiałem nad przyszłością Alfy Romeo i doszedłem do wniosku że muszą podjąć w końcu decyzję o wejściu w inny segment, np. SUV. Dookoła jeździ tyle beznadziejnych tego typu aut. Alfa Romeo robi piekne, dobre samochody to dlaczego miałaby nie namieszać w tym segmencie? Skoro robią coś dobrego to niech robią to dalej, niech wyjdą naprzeciw pewnej grupie potencialnych klientów. Jeżeli będą dalej uparcię kręcic się koło auto które obecnie są produkowane, za kilkanaście lat może się okazać, ze podczas walngo zgromadzenia zaządu podjęta zastanie decyzja o wycofaniu marki Alfa
Romeo z rynku, ponieważ jest ona nierentowna i naraża koncern na straty. Produkcja trzech modeli dla marki w dzisiejszych czasamch może doprowadzić do tego czarnego scenariusza.
Podpatrując wspomniane Porsche, które umie się dostosować do rynku i potrzeb klienta ( a on jest chyba najważniejszy) sprzedaje właśnie swoją pierwszą limuzynę Panamere. Też uważacię że to jest zatracanie renomy i historii marki? Chyba wręcz przeciwnie. Niech Alfa też idzie tym torem, bo będzie cięzko. Za kilkanaście lat będziemy mieli forum oldtimerów :D
a może gdyby robili te trzy modele ale z tylnym napędem, z dobrymi i mocny silnikami, wyposażone i wykonane na wyższym poziomie, klientów byłoby więcej a dotychczasowi klienci nie szukali nowego auta u konkurencji. Po co szukać nowej drogi, może warto by było dopracować co już jest i wrócić do rozwiązań które w przeszłości zapewniały Alfie uznanie
prekursorem aut typu SUV czyli tego czym jest rav4 była Simca Matra Rancho, wiem bo mam;)
Tych zdjęć jeszcze tu chyba nie było...
http://www.forum.alfaholicy.org/
http://img2.netcarshow.com/Alfa_Rome...llpaper_05.jpg
http://img2.netcarshow.com/Alfa_Rome...llpaper_01.jpg
Reszta tutaj: http://www.netcarshow.com/alfa_romeo...kamal_concept/
Kamal jest już porażką zanim trafi do sprzedaży. Niestety wygląda na to, że obecne kierownictwo Alfy Romeo to nie tylko księgowi ignoranci ale również ludzie całkowicie pozbawieni wyobraźni i zdrowego rozsądku.
Zapytajcie laika albo po prostu człowieka "z ulicy" z czym mu się kojarzy marka Alfa Romeo. Pomijając tu mityczną "awaryjność" człowiek taki odpowie zapewne, że AR budzi skojarzenia z samochodami sportowymi. I co? Idziemy do salonu Alfy Romeo i chcemy kupić samochód sportowy.
Tylko gdzie te samochody sportowe?!?! 159 - napewno nie. Brera?!?! Gigantyczna nadwaga a w najmocniejszej wersji żałosny silnik GM, n/c. MiTo - wersja 155KM - no to budzi we mnie śmiech gdy patrzę na ofertę konkurencji (np. pierwsze z brzegu: Ford Focus RS czy Scirocco R).
Wrócę jeszcze na chwilę do 159. Opel potrafił zrobić Insignię OPC, która jest hitem rynkowym jeśli chodzi o mocne samochody klasy średniej. Zarządowi Alfy ze 159tką z jakiś niezrozumiałych względów nie chciało się tego samego zrobić z PRZEPIĘKNĄ 159. I tak tę część rynku przejął Opel...
Cromik słusznie wspomniał tu o Panamerze. Trzeba być idiotą, żeby nie zwęszyć sukcesu dla luksusowej mocnej limuzyny w postaci nowej 169 w konkurencyjnej cenie do Panamery. Zamiast tego AR pcha się w kompromitację wypuszczając coś takiego...
Rynek dławi się już SUVami, teraz każda marka ma SUVa. A Alfa robiła zawsze samochody wyjątkowe.
A może to jakieś celowe działanie?? Tylko komu zależy na tym żeby zniszczyć markę?!?
SUV to na razie plany. Może się mylę, ale każdy koncern (pomijając te małe jak Mazda) ma w swojej ofercie auto terenowe, którym można jeździć po mieście. Fiat takiego nie ma i chce pokryć wszystkie segmenty i trudno się temu nie dziwić... Alfa od dawna nie kojarzy się ze sportem, chyba, że ktoś za sportowe auto uważa Golfa GTI albo Seaty.
Jeśli o 169 to nie łudziłbym się, żeby to było coś na miarę Panamery. Powinno być bliżej Mercedesa E-Klasy (wnioskując po 166), z tym, że Fiat w 2 lata nie opracuje tylu zaawansowanych rozwiązań, które opracował już Mercedes.
Przedstawiciele Fiata nawet się nie wypowiadają na temat sportu, tylko, że Alfa to: "auto z emocjami, przyjemność z jazdy" itd.
Lancia powinna produkować Suva.
O TO mi właśnie chodziło.
EDIT:
Tak jak napisał fiergloo - niech zrobią sobie luksusowego SUVa pod marką Lancii. Zresztą rynek i tak jest już nasycony tym sprzętem.
Tobie - będącemu "na czasie" z marką i realiami motoryzacji być może nie, ale przysłowiowy "Kowalski" ma już inne zdanie. Weźmy na przykład wspomniany w wątku wypadku w okolicach Rumii artykule, gdzie autor mówi o "sportowej Alfie".
Ford Focus RS jest samochodem sportowym. Podobnie jak najmocniejszy Leon z oferty Seata. KURDE, nawet Fiat ma swojego Abartha! W ofercie Alfy Romeo NIE MA ich odpowiednika. Za to będzie SUV:>... wow!...
Taaaaak, teraz są z ręką w nocniku. Ale ja tylko spekulowałem - "co by było, gdyby..."
No, prosze cie... ;-)
Masz dużo racji, Hammer. tylko martwi mnie, ze połowa tego forum tak naprawde wyraża zniechęcenie do AR. Słusznie czy nie, nieważne (choć miłość Tutiego do beemy to po prostu nóż w plecy...:).
Wasza frustracja to dalekie odbicie spadku sprzedaży AR. Tylko Marchione i jego kumple, barany, nie mają pojęcia ani o marce ani o swojej robocie. Macie racje ze 159: można było to auto napchać odjazdowo mocnymi silnikami w jednej z wersji, zrobić porządny show reklamowy i liczyć zyski. Ale ci kretyni nie zrobili nic.. O nie, zrobili, sorry, sprzedawali 159 z silnikiem benzynowym o mocy 140 KM....
Ludzie, czy wszyscy we Fiacie nadają się na złom???
Jaka miłość? :D Racjonalnie i obiektywnie potrafię stwierdzić, że obecnie BMW produkuje o wiele ciekawsze samochody niż AR :P 10 lat temu tak nie było...
Nie bój się, za 2 lata pojawi się tu 8 tys. użytkowników z Giulietta z JTD albo LPG i będą krzyczeć o świetnych osiągach w myśl tradycji marki :D
Fiaty nie są złe, nikt tak nie mówił. Tylko po co kupować Alfę jak można kupić technicznie identycznego Fiata? Tak samo się zastanawiałem dlaczego ludzie się jarają Audi jak to to samo co VW. Alfa zasługuje na coś lepszego niż Fiat.
Z Lancią to racja.
A może Alfa zacznie produkować Vany i Monster Trucki też. Nie no, ten suv może się sprzedać, bo jednak suva od Fiata ludzie mogą potraktować obojętnie. Takie auta kosztują i jak kogoś stać na nie, to woli kupić Toyotę, czy LandRovera i... być może ekskluzywną markę typu Alfa?