ja potwierdzam, biorę dwie sztuki do 155 ts 8v
Printable View
ja potwierdzam, biorę dwie sztuki do 155 ts 8v
A tak z ciekawości - docelowy projekt wykonany ze stali czyli zwykłe rury stalowe czy mowa o jakiś wzmacnianych/grubościennych/ hartowanych?
myślełem nad zwykłemi rurkami, wydaje mi sie ze siły rozciagające/ ścieskające rozpórkę nie sa az tak duze zeby zwykłe rurki nie dały rady. Grubościenne mozna byłoby zastosować, chociaz ich koszt bedzie wyższy, a hartowanie to wzrost twardości, a tym samym spadek plastyczności, a rozpórka bedzie odkształcana własnie w granicach plastyczności materiału.
i tak najważniejszy jest spaw, żeby był odpowiedni przetop a nie tylko powierzchniowo posmarkane.
Ja bym tam dla kolegi specjalnie zahartował i to w zimnej wodzie, może chce mieć krzywą od razu i pękniętą po kilku kilometrach.
I do tego dojdzie wyższy koszt, bo stale węglowe, nadające się dobrze do hartowania są trudno spawalne, więc spawacz policzy znacznie więcej.
Czego się nie robi dla uzyskania twardości 50 HRC i kruchej struktury martenzytycznej w elemencie, który nie pracuje ciernie, tylko na rozciąganie.
No, chyba, że sobie zażyczy odpuszczenie, to może nawet by to miało sens, poza tym, że by go nie miało :cool:
Ale wszystko w myśl zasady - klient je nasz pan :D
a ja myśle że zwykła stal wystarczy :P nie jest to wkoncu wysięgnik wielo tonwy co by musiał być hartowany :P
Ile mniej, więcej będzię kosztować owa rozpórka? Ktoś testował już podobne w boxerach? Zastanawiam się czy w bx różnica prowadzenia będzie odczuwalna?
Założyłem ostatnio rozpórkę do Xedosa, były seryjnie w niektórych opcjach, więc można kupić za 5 dych ^^ Generalnie można powiedzieć, że przód zrobił się bardziej "zwarty" na zakrętach.
Potraktuj to jak rekompensatę sztywności skrętnej w wyniku ubytków blacharskich pojazdu :D Do tego spada stopień zmiany parametrów geometrycznych zawieszenia na zakręcie.
Skądinąd też wiadomo, że im sztywniejsze auto, tym lepiej się prowadzi.
Koledzy, to nie spaw, tylko spoina. Nie chciałbym mieć na rozpórce spawów. Mówię to jako spawacz i przyszły inżynier. Jaką metodą zamierzasz to spawać? Elektrodą czy półautomatem? Wiesz jakie mniej więcej siły działają na rozpórkę? Wiedząc to dobrałbym optymalną rurkę do mojej Alfuni.
nie czepiejmy sie juz szczegółów, spoina to potocznie mówia spaw i kazdy wie o co chodzi. to nie jest forum ''młodego mechanika'' i nie trzeba wprowadzać terminologi inzynierskiej, a tez cos o tym wiem, uwierz mi.
spawane bedzie elektroda.
Nie wiem jakie siły działaja na rozpórke, ale jesli bardzo chcesz mozesz sobie obliczyc jakie sily rozciagajace/sciskajace przeniesie rozpórka z mojego projektu przyjmując np. rurke 1''. A sorki, ale tensometrami nie mam zamiaru obklejać samochodu i badac jakie naprezenia działaja, to ma byc zwykła rozpórka a nie projekt badawczy. A i niekiedy zdałbym sie na zwykła logike i doświadczenie a nie slepo wierzyc w cyferki. to tak ode mnie sorki za OT
Ostateczna lista chętnych ruszy w przyszłym tygodniu. Do tej pory zainteresowani byli/sa :
1990mb
Saroo (bx)
Rzmudzior
nebeu
Piter
Jester (bx)
rafał_155 (ar155) 2 szt
Pablos 1987
ecu
Dawka
lesio146 (ar 155)
evo
micki145
mar222
Dziaru (AR155)
BatIQV
Ta lista nie zobowiazuje do niczego. w przyszły weekend podam ostateczna cenę oraz dodam zdjecia gotowego produktu. Wtedy rusza zapisy ( powiedzmy przez tyd. ) zrobimy tez czas na wpłate kasy.
Co do rozpórek do 155 to jak bede miał gotowe chetnie ja przymierze do 155 czy nie potrzeba zadnych zmian ( moze lesio146 pomoze bo jest z wlkp ? :D )
tyle w temacie
dzieki i pozdrawiam
no to czekamy na zdjęcia :D ktoś sie orientuje jaki koszt kuriera jest?
Patrzyłem na pocztę polska to ok. 20 zł. Więc nie tak źle.
DPD przez sendit.pl nawet w 16,10 zł + opakowanie powinno się zmieścić :) i jest w jeden dzień roboczy. Trzeba tylko zobaczyć jak z wymiarami maksymalnymi.
Ja też się piszę AR 146 ti 96r przed liftem, mam jeszcze pytanie
czy na tył też będziesz robić?:confused:
Ktoś już zamawiał/ montował? Jak wrażenia z jazdy?
to jak będzie można zamawiać to daj dane do przelewu :D
A do 147 nie dał byś rady ogarnąć takiej rozpórki ? Bo nigdzie nie moge znaleźć w jakiejś rozsądnej cenie, nie będę płacił przecież 500zł za kawałek rurki z naklejką Sparco :) Nie chodzi na już bo widzę że, dopiero ruszasz z produkcją do 145 :) ale w późniejszym czasie. Bo jak ta będzie dobra to czemu sobie nie zarobić, bo nigdzie nie ma do 147, a myśle, że na forum znalazło by się paru chętnych.
Pzdr
Heh temu to napisałem właśnie bo widzę że też masz 147 :) Spoko to pomyśl.
Zrób jakieś http://manu.dogomania.pl/emot/robi_fotke.gif
i jak tam masz jakieś foto?jak idą prace?
z tego co wiem rozpórka jest już gotowa, w weekend lezałem chory, jakieś grypsko mnie rozłożyło, wiec nie wracałem do domu i nie mogłem porobić zdjęć. Rozpórke robi ktos w moim rodzinnym mieście i mam możliwość bycia tam tylko w weekend. Z tego też powodu nie chce rozpoczynać juz zapisów, kazdy musi widzieć co kupuje. W piątek będe juz w domu to dam znać co i jak. Myśle ze w przeciągu tygodnia pierwsi zainteresowani bedą mogli otrzymać już rozpórkę. Będę walczył o jakiś rabat z powodu przeciągania sie całej sprawy.
przepraszam jeszcze raz i dzieki za wyrozumiałość
spoczko.to jak coś będziesz wiedziła to daj znać, no i powrotu do zdrowia życze :)
Siema.
A jak z regulacją? Będzie śruba rzymska? jeśli tak to jestem zainteresowany. 1.6 TS
W takim razie biorę. Jeśli kolor będzie inny niż czarny, to chcę niemalowaną. ;D
i jak tam? dzieje sie coś w temacie?
Z uwagi na warunki pogodowe trochę sie wszystko przeciąga. Próbna rozpórka jest w zasadzie gotowa, jeszcze nie pomalowana bo na podstawie tej bedą wykonywane inne. Zdjęć niestety nie mam, moze uda sie je zrobić w tym tyg.
A teraz kilka konkretów.
Rozpórka jak na foto, prowadzona przy grodzi
Załącznik 79694
Koszt rozpórki to 160 zł + 15zł ( wysyłka i pakowanie)
Rurka 3/4 '' stalowa, regulowana śrubą rzymską
Kolor tylko czerwony.
Jeśli ktoś chce nie malowana to koszt wynosi 145 + wysyłka
Nie chciałbym jeszcze zaczynać zapisów gdyż nie przymierzyłem do wszystkich aut. A wlaścicieli 155 proszę o cierpliwość bo ciężko znaleść jakieś auto blisko mnie, a chce zebyście byli w 100% zadowoleni.
Zapisy będą odbywać sie poprzez priv. O kolejności wysyłki będzie decydowała kolejność wpłat na konto. Nie wiem jak z terminami, bo nie wiem ile osób będzie ostatecznie ale myślę ze w ciagu tygodnia od zapisów z 6-8 szt moze byc gotowych do wysyłki.
Ale jak mówie, jeśli ktoś jest już w 100% pewny to można zamawiać na pw, ( w odpowiedzi dostanie wszystkie zwrotne informacje) ale nie przymierzyłem jeszcze do wszystkich modeli, jest to kwestia moze kilku a moze kilkunasty dni, Nie wiem na dzień dzisiejszy.
Jeśli juz ktos sie zdecyduje zamawiać wiadomość niech wyglada n asttepujaco ( ułatwienie dla mnie)
IMIĘ NAZWISKO
ADRES
MARKA SAMOCHODU, SILNIK
MALOWANA/ NIEMALOWANA
Tak sie kreuje sytuacja.
pozdrawiam