hehe, jasne, ale to nie bedzie uczciwe, bo mam program wgrany i jest "odrobine" szybsza od serii :)Cytat:
Napisał M@T
Printable View
hehe, jasne, ale to nie bedzie uczciwe, bo mam program wgrany i jest "odrobine" szybsza od serii :)Cytat:
Napisał M@T
Zaryzykuje ;)Cytat:
Napisał Paweł156
pzdr
ok :) co powiesz na niedziele? :)Cytat:
Napisał M@T
mysle ze obwodnica krakowska od strony Wieliczki byłaby dobrym miejscem ;)
Oki :) To się jeszcze dokładnie umówimy w sobotę na PW.Cytat:
Napisał Paweł156
Obwodnica, ewentualnie rybitwy (zaglądasz tam czasami??)
pzdr
Bardzo dobrze. Chetnie poznam wynik!
No ja też jestem ciekawy wyniku :)
Ale sam jeżdżę 2,4 - 136 KM i przewiozłem się 1,9 180 KM i nie wydaje mi się że 1,9 idzie lepiej chociaż moge sie mylić.
Ja niedawno miałem okazje spróbować się ze 147 1.9 JTDM, seryjnie 140 ps czyli tyle co moja, lecz 147 była po chipie na 160ps i o dziwo do 180 nie odszedł mi ani metra :roll: przy pogawędce na stacji właściciel srebrnej 147 się ogromnie dziwił ze mimo moich 140ps i o wiele większego auta nie mógł mi odejść :mrgreen: czyli coś w tym musi być.
Silniki 2.4 tak maja, ja chcialem kupic 1.9 JTD 16v ale po poczytaniu postow na Alfa Owners o osiagach tego silnika, bede bral 2.4 JTD 20v.
Pozdr.
tzn co takiego wyczytales?Cytat:
Napisał Rafik
No jakoś nie mogłeś mi odjechać na drodze do Ojcowa, powiem wiecej jakby droga była szersza i mniej rozwalona dla moich 18-tek to podejrzewam, że zmuszony byłbyś oglądać od tyłu moją belle :lol: chociaż zacny to widok :wink:Cytat:
Napisał M@T
No i inna sprawa że w zwykłej 1.9 16v w budzie 156 patrz Maciek-156 jest troszke inny silniczek niz w Twojej 159 1.9 16v podejrzewam, że w Twojej lepiej pojedzie. Jeżeli się mylę to prosze mnie poprawić, ale na początku tematu pisał ktoś że sie różnia choćby tym, że jeden ma a drugi nie filter cząsteczek stałych.
2.4 jest lepsza do szalenstw, pomimo ciezkiego silnika, lepszy moment, podobne spalanie, a po chipie to juz sie dzieje:))) 1.9 polecaja do bardziej spokojnej i ekonomicznej jazdy. Tu masz linkCytat:
Napisał Konrado
pozdr.
To prawda ja mam niestety filter. Co do Ojcowa to faktycznie nie mogłem Ci uciec, a i pewnie miałes potencjał zeby mnie objechać, ale wszystko się zmienia :) i myśle że teraz bym Ci nie popuścił, chociaż pewnie były by problemy.Cytat:
Napisał bosniak_sg
pzdr
a ciekawe jakby alfy z 1.9 i 2.4 zachowywaly by sie przy małym sciganku na kretej drodze, bo na prostej to nuuuuddddyyyyyyyyy panowie sie scigac alfą :wink:
No w mojej AR156 mam filtr cząstek stałych, a jeśli chodzi o osiągi to silniczek 1,9 M-jet o wiele lepiej sprawuje się w AR156 niż AR159 - to sprawa masy pojazdu AR159 jest o jakieś 300kg cięższaCytat:
Napisał bosniak_sg
Skoro jest tak jak pisze Maciek-156 no to M@T przykro mi :wink: ale mnie nie objedziesz.Cytat:
Napisał Maciek-156
Ścigaliśmy sie po krętej drodze, tylko, że dziurawej, mi szkoda było moich nowych 18-tek, żony i 3 letniego dziecka, ale jak pisał M@T potencjał u mnie był.Cytat:
Napisał Alfista
Cytat:
Napisał Maciek-156
nie wiedziałem że 156 mają DPF :?:
Moja jest cięższa o 200kg ja juz. Coś te silniki jednak musi różnić, czy to oprogramowanie czy coś innego, skoro mają np różne momenty obrotowe - 156 305nm, 159 320nm,
pzdr
Zarówno AR156 zkońcówki produkcji czyli z rocznika 2005 jak i AR156 miały zwiększoną moc do 150KM (zmiana oprogramowania sterującego), a co za tym idzie większy moment obrotowy
scigajcie sie juz
pewnie ją po prostu fabrycznie podrasowali ze 140 na 150Cytat:
Napisał Maciek-156
i jak wynik pojedynku??
spokojnie, miala byc niedziela, jak sie uda to sie scigniemy, jak nie to w innym terminie :)Cytat:
Napisał Konrado
Jeśli tylko nic mi nie wypadnie to może być jutro.
pzdr
To jestescie umowieni na jutro czy moze byc jutro?:D Bardzo jestem ciekawy, aczkolwiek nie bedzie to rowny pojedynek :(Cytat:
Napisał M@T
I jak i jak?
Nie chce przynudzac, ale bylo cos z tego czy nie?? Wypadaloby cos napisac Panowie..
Przynudzasz, ale patrząc na wiek to sie nie dziwię. Żeby uspokoić Twoją ciekawość to Ci powiem, że prawie na pewno wygra 156, no chyba, że kierowca to ciapa.
A co ma wiek do tego?? Jestem ciekawy a jak nie pisza to sie przypominam...Cytat:
Napisał bosniak_sg
W gorącej wodzie kąpany :wink:Cytat:
Napisał Konrado
bo nie lubie takich textow...
Panowie a powiedzcie jak to jest z tym filtrem cząstek stałych w jtdm w 156, bo raz było że jest raz że nie m. Ewentualnie w jakich rocznikach jest i czy w 1.9 i 2,4 ? Bo wolałbym bez tego ustrojstwa jakim jest (DPF)
Ja się z DPF w 156 M-Jet nie spotkałem. I już ktoś kiedyś wyjaśnił, że JTD M-Jet to nie to samo co JTDm. M.in. te drugie miały DPF.
Jeśli chodzi od DPF to alfy 156 1,9 16v i 2,4 20v miały je w rocznikach :koniec 2005 i w 2006 roku, w wersjach distinctiv ,ale z tego co się orientuję jako opcja.Mój kolega ma taką wersję 1,9 16v 150km z DPF grudzień 2005,wersja Distinctiv pochodzenie-Niemcy.
2.4 20V w 156 to M-JET i nie spotkalem sie z tym filtrem w tym modelu, potem bylo oznaczenie JTDm, np 159 i tam juz DPF wystepowal, 1.9 16V podobnie - Croma na przyklad
ludzie kupcie benzyne! po co wam te smierdzące klekoczące diesle? co z tego, ze zatankujecie taniej? a koszty przeglądów? a koszty napraw? a cena zakupu auta? przecież na to wszystko wydajecie więcej kasy, dużo wiecej. I jeszcze filtry cząstek stałych:))
Paranoja. I brzmienie jak traktor:)