a co z tej 33 zostaje? no i dokladnie jaka flaszka :)
Printable View
a co z tej 33 zostaje? no i dokladnie jaka flaszka :)
Jak kolega się nie zdecyduje na nią to:
myślę że na taką whisky zasługuję;)
Single Malt Glenfiddich 12 chociaż starszą nie pogardzę :D
kolego tak z ciekawości ile Włosi skasowali za nowy silnik?
to dziady a jeszcze dali nie ten co trzeba :( tak to jest z makaroniarzami :P
tu masz opis twojego silnika http://baza.edpol.pl:8080/partscatal...=00002&b=00295
pomyślnego działania przy swojej Belli, ja też prowadzę renowację swojej Belli i szukam dawcy w modelu
AR33 sw
dokładnie dziady jedne, gdybym wiedział to bym nie brał i robił swój stary silnik :( ale trudno co się odwlecze to nie uciecze ;)
- - - Updated - - -
dzięki za opis przyda sie :D, jest jedna SW na allegro, może by sprzedał za rozsądne pieniądze, dobry egzemplarz na dawce.
Całkiem to była fajna Alfa, chociaż zeszrocona niemiłosiernie...Ale coś jest w tych 33:
http://www.youtube.com/watch?v=FuqQMJcsbQk
[QUOTE=redziar;1064371]dokładnie dziady jedne, gdybym wiedział to bym nie brał i robił swój stary silnik :( ale trudno co się odwlecze to nie uciecze ;)
Dokładnie, pozdrawiam
Eee, ale silnik to ona ma jeszcze w zupełnie niezłym stanie. Pokusiłbym się na taki silnik za flaszkę whisky, gdybym akurat szukał :)
A o który kolektor chodzi? O prosty czy ten przeplatany? ;)
wiecie może jak jest rozwiązane podłączenie przewodów do listwy wtryskowej? Mianowicie chodzi mi o to czy one są na stałe z nią połączone, zgrzewane , można je w jakiś sposób oddzielić? wczoraj próbowałem i jeden prawie uszkodziłem, w prawdzie zamówiłem nowe listwy wraz z przewodami, ale to mi nie daje spokoju. Przeważnie jest tak że jedno od drugiego powinno się oddzielić a tu d*** i jeszcze jedno można gdzieś kupić nowe węże chłodzenia, czy lepiej szukać na metry. A jak wyglądają te kolektory?są jakieś dwa rodzaje dedykowane?
Ja mam wycięty kat za niego rure wspawaną, 0 tłumików środkowych i na końcu zwykły wydech a za nim rura która jest w kształcie litery "S" ma jakieś 2,25 cala :) Efekt jest ten sam i dodatkowo echo jak z jakiejś V-łki :P no i lepiej mi ciągnie z dolnych obrotów a na pełnym przelocie to już całkiem wypas :cool: Mogę zademonstrować na video efekt :)
Dawaj wideo! Jestem zainteresowany osłuchaniem każdej konfiguracji. :D
Ogólnie wydech w 33 jest dość cichy, takie przynajmniej odniosłem wrażenie. Ja aktualnie mam układ niczym nie zdławiony, jedynie dwa w pełni przelotowe tłumiki na seryjnej średnicy rur i jest niewiele głośniej niż w serii. Miało to być hardkorowe rozwiązanie, i na codzień miałem mieć seryjny tłumik, a w końcu wyszło tak że normalnie na tym jeżdżę i na specjalne okazję muszę sobie coś innego wymyśleć. :D
http://www.youtube.com/watch?v=QfZX1...ature=youtu.be
Mam 2 małe dziurki na tym ostatnim odcinku za tłumikiem. Video tego tak nie oddaje.
Całość praktycznie bez tłumików bo aby końcowy mam, brak kata prosta rura zamiast niego. Na pełnym przelocie pięknie ryczy i ładnie się kręci :) bynajmniej u mnie rozmiar rur seryjny. prócz tej ostatniej "S" tak jak pisałem tam mam 2,25 cala :)
podoba mi się, też coś takiego u siebie zamontuje :D
Tylko mówię on jest delikatnie wydmuchany jeszcze nie ma tego efektu i to telefonem kręcone ale jak stoję za nią to echo jakby tam jakieś 3-4 litry siedziały pod machą :) Co do głośności nie jest źle w środku na zewnątrz uwagę przyciąga :) na przelocie też dało się latać nie było głośno ale nie aż tak żeby się nie dało latać i myślę ze decybeli nie przekraczał chyba :D ale pięknie mruczała to muszę przyznać i pięknie kręciła się od dołu :)
Ja osobiście jeszcze myślę nad tłumikiem żeby ciut bardziej basowy dźwięk wychodził :) bez tłumika też fajnie chodzi sprawdzałem przy klejeniu tego wynalazku :)
Ale nic nie piszecie jak tam pracę się posuwają.
powoli do przodu, tak jak pisałem zamówiłem nowe listwy wtryskowe wraz z przewodami (prawdopodobnie jedno z drugim jest zespolone, sam nie wiem a nikt mi nie wyjaśnił) będą na piątek bo wędrują sobie z Włoch, obecnie czyszczone są wszystkie kolektory by ładnie się prezentowały. Jeśli nie będzie większych niespodzianek, część zamontuję w piątek i porobię fotki. Wiecie może z jakim momentem dokręcać kolektory te dolne oraz górny?
No to czekamy na dalszy postęp prac i zdjęcia.
kolektor dolotowy : 19-24 Nm
- - - Updated - - -
przewody na listwie są z tworzywa sztucznego termozgrzewane do elementów stalowych, czyli po rozebraniu musisz montowac nowe, nigdzy nie rozbierałem tego więc to tylko teoria, a po co chcesz rozbierac to ?? cieknie czy przygnieciony przewód??
Załącznik 82349Załącznik 82350
tak też myślałem że są zgrzewalne, a wszyscy znajomi, mówili na pewno przewody się ściąga stanowią oddzielna część listwy wtryskowej, więc chciałem to sprawdzić i gumę zewnętrzną która chroni przewody, przeciąłem by zobaczyć jak one wyglądają i przy okazji zahaczyłem lekko o sam przewód :( Chciałem wszystko rozebrać i poczyścić bo listwy fatalnie wyglądały, jedna była cała zżarta przez rdze :( Tak przy okazji wyczyściłem kolektor i pomalowałem literki :D
robiłeś może jakieś zdjęcia przedniego zawieszenia ??
No kolektorek bajeczka!
apropo listwy wtryskowej , to w 145/146 były juz oddzielne przewody więc może z tąd taka zmyłka.
połączenie przednich amortyzatorów ze zwrotnicą,
jutro zrobię, szczerze powiedziawszy totalnie zapomniałem :(
Kiedy to myślałem że więcej niespodzianek nie napotkam na drodze, że wszystko co możliwe już mi się przytrafiło, to jednak dzisiaj się okazało iż jednak się myliłem i następny problem się pojawił i to nie mały :(
Koło zamachowe które mam wsadzone było od silnika 1,5 i totalnie nie pasuje do tego, czujnik nie ma skąd łapać zapłonu bo brakuje dodatkowej zębatki, której tamten stary silnik nie posiadał gdyż były gaźniki i zupełnie inne rozwiązanie, teraz pozostaje mi w jakiś sposób oddzielić skrzynie od silnika i przełożyć koła, modlę się tylko by skrzyni nie trzeba było zamieniać, bo to już będzie totalna klapa :( a tak pięknie szło składanie.
Załącznik 82934 Załącznik 82935 Załącznik 82936 Załącznik 82933
Wszystko coraz piękniej wyglada!
nie ciekawie z tym kołem , , skrzynię możesz wymontować bez wyjmowania silnika, i pewnie będzisz musiał wiercić otwór w obudowie skrzyni na czujnik więc zanim ją zruszysz , wytrasuj sobie dokładnie miejsce na czujnik. Rozrząd składałeś na gaźnikowym kole??
mam nadzieję że ja wyjmę bez silnika tylko muszę się mega pomęczyć, bo kanału u mnie brak :( Otworu nie muszę wiercić bo czujnik jest zamontowany na bloku silnika. Jeśli masz na myśli koło zamachowe to tak i stąd ten problem :(
Wiecie może gdzie mogę dostać poduszkę skrzyni, sprowadziłem jakiś czas temu sobie jedna, dałem na warsztat by ja wprasowali, stwierdzili że jest za duża i się nie zmieści więc ją obrobili tak że teraz jest za luźna i lata w tulei, a że muszę wyjąć skrzynię to przy okazji bym i ją wymienił.
Racja, coś mi sie wydało że jest na łączeniu , ale jednak nie ma wycięcia w skrzyni.
Bez kanału nie wyjmiesz raczej skrzyni chyba że aż taki wariat jesteś, jedyne co polecam to podjazd z pustaków, i silnik ze skrzynią do dołu, po zmianie koła upewnij się że rozrząd się zgrywa dobrze.
też tak mi się wydaje, ale znajomy mechanik mówi że damy radę. Mógłbym zawieść auto na warsztat, ale nie chcę go ruszać z garażu, bo pogoda nie odpowiednia, a po drugie za wsadzenie silnika zapłaciłem sporo kasy i drugi raz za to samo nie będę płacić. Postawie go na jakieś belki, wślizgnę pod samochód, odkręcę najpierw wajchę od skrzyni, później ten drąg i na końcu skrzynia, oj będzie ciężko. Jak najlepiej sprawdzić ten rozrząd?, by później niespodzianki nie było przy rozruchu. Miałem zrobić Tobie zdjęcia zwrotnic, ale w taką pogodę nie chce mi się kłaść, może jutro się uda. Będę w weekend rozbierać 33, więc jak ktoś coś potrzebuje to dajcie znać, bo większość gratów wyląduje na złomie i w śmietniku :(
ze zdjęciami się nie pali, a ze skrzynią to większy problem będzie z włożeniem jej na miejsce. zamieszczałeś gdzieś foto tej 33?
koło wymienione, wszystko zamontowane na swoim miejscu, dzięki pomocy qdlacz007 wszystkie węże od obiegu wody podłączone i prawie cała wiązka elektryczna silnika :( Prawie ponieważ żona wykasowała mi część zdjęć i teraz nie mogę jej dokończyć, patrzyłem na schematy, ale ciężko mi się połapać, może Wy wiecie gdzie zaznaczone elementy powinny być zamontowane? Czy dobrze oznaczyłem numeracje kabli na ostatnim zdjęciu? Za wszelką pomoc wielkie dzięki!
Załącznik 84989 Załącznik 84990 Załącznik 84991 Załącznik 84992 Załącznik 84994Załącznik 84993
Pierwsze zdjęcie:
- przewody wodne, z jednej strony przepustnicy i z drugiej : z prawej daj cienki przewód ze zbiorniczka który idzie do trójnika (po lewej stronie przepustnicy), a w jego miejsce w trójniku wepnij przewód z lewej strony przepustnicy (ze zdjęcia 3).
- niebieska to sonda, czarna od zaworu filtra węglowego
Drugie zdjęcie:
górny króciec do filtra węglowego(o ile go zamontowałeś, jeżeli nie ... musisz zaślepić dyszę), dolny do króćca na wlewie oleju.
trzecie zdjęcie:
-krócieć do trójnika na przewodzie do nagrzewnicy (opisane w zdjęciu pierwszym)
-przewód podciśnienia z kolektora do czujnika podciśnienia na przegrodzie silnika w okolicy filtra powietrza (u ciebie nie wiem w którym miejscu zamontowałeś.)
cztery: to chyba elektrowłącznik rozrusznika
piąte: niebieska wtyczka to pompa paliwa, reszta chyba klima.
sześć: http://eper.fiatforum.com/eper/navi?...=6&WINDOW_ID=1