Ja wymieniłem pół roku temu Behra na Behra choć niepotrzebnie bo padła pompa wody na gwarancji...natomiast stary jak i nowy Behr pracował/pracuje jak należy, trudno więc generalizować...
Printable View
Widocznie ja mam takiego pecha, nigdzie nie napisałem aby nie kupować oryginałów.
Ale jak wlaczycie grzanie kabiny to jak ma temp wody nie spaść jak bedzie sie chlodzic na nagrzewnicy?
Musielibyscie miec dodatkowe grzanie, a nie wiem czy to nie była opcja dodatkowa.
Podobno mimo wł. ogrzewania powinno trzymać 90*C...
Dodatkowe ogrzewanie, ogrzewa tylko powietrze z nagrzewnicy do kabiny.
Jeśli ilość ciepła dostarczanego przez silnik w danym momencie jest mniejsza niż ilość ciepła pobieranego przez nagrzewnicę, to temeperatura silnika musi spaść. Zawór może być zamknięty i nie puszczać obiegu przez chłodnicę, ale i tak nagrzewnica będzie działać jak chłodnica.
Ja tego nie podważam, tylko jak wytłumaczyć to że według niektórych jak to mówią/piszą zawsze trzyma 90*C.
NAGRZEWNICA DODATKOWA P.T.C.
Nagrzewnica dodatkowa PTC, dostarczana na żądanie w wersjach JTD, służy do szybszego ogrzewania wnętrza samochodu będącego w ruchu (rpm> 700 obr/min) w przypadku niesprzyjających warunków otoczenia (na przykład bardzo chłodny klimat).
Jest to grzałka umieszczona obok masy promiennika o mocy maksymalnej 700 W i napięciu 13.5 V.
Napięcie doprowadzane do konektora A ustawia nagrzewnicę na 33% mocy.
Napięcie doprowadzane do konektorów B-C ustawia nagrzewnicę na 66% mocy.
A propos spadku temperatury to może powiem jak jest u mnie. Termostat wymieniłem na Behra zeszłej zimy, bo miałem ewidentny problem niedogrzania - temperatura w okolicach 75-80 stopni. Aktualnie na nowym termostacie, gdy jadę porą zimową i mam klimę ustawioną na auto, to od pewnego momentu, jak się silnik nieco nagrzeje, włącza się dmuchawa - jest to normalna sytuacja. W trakcie ostrego dmuchania temperatura oczywiście spada i czasem nawet jest tak, że jak wskazówka się lekko podniesie i postoję na światłach z włączoną dmuchawą, to wskazówka temperatury potrafi zejść do zera, po czym dmuchawa się po prostu sama wyłącza. Natomiast jeżeli temperatura już dojdzie do docelowych 90 stopni, to nie ma siły żeby wskazówka opadła choć o milimetr, niezależnie od tego czy stoję w korku, czy jadę, i niezależnie od tego jaka jest temperatura na zewnątrz. Wydaje mi się, że jest to sytuacja prawidłowa.
Czyli po nagrzaniu u Ciebie do 90C, jak na zewnątrz jest -12C, ustawisz 23C i mocny nadmuch też Ci trzyma 90C?
Mowa o wolnej jeździe lub postoju.
Mam tak samo jak mariuszoles. Jak już złapie 90* to za cholerę wskazówka nie drgnie. Zobaczymy jak będzie przy -20* :P
Sprawdzał kolega na postoju, ustawić wysoką temp i mocny nawiew? Tylko jak będzie zimno na zewnątrz :)
Nie, takich eksperymentów nie przeprowadzałem, dlatego napisałem, że wydaje mi się to niemożliwe:) W ubiegłym roku przy temperaturze zewnętrznej -15 i ustawieniu temp. na 22, wskazówka stała jak zaczarowana na 90, przypomnę tylko, że ja mam 1,9 JTS.
Tyle, że na postoju silnik ma zdecydowanie gorsze chłodzenie :)
A myślałem że mowa o dieslu :)
Masz benzynę, w której wskazówka rusza po przejechaniu 500m, a nie 5km jak w dieslu. Diesel jest sprawniejszy cieplnie od benzyny.
Nie przeprowadzałem jakichś specjalnych testów. Mówię o normalnym użytkowaniu samochodu, podczas którego od czasu do czasu spoglądam na wskaźnik temperatury. Tak jak mówię; nawet w zimowych warunkach, dajmy na to ubiegłej zimy, jak załapał temperaturę 90 stopni to ją trzymał. Oczywiście nie mówię tu np. o nagrzaniu auta do 90 stopni i pozostawieniu go na bliżej nieokreślony czas, na mrozie -20 stopniu na wolnych obrotach. Nie robiłem po prostu czegoś takiego i w związku z tym nie wiem, jak się wtedy zachowa :) Swoje uwagi odnoszę do normalnego, typowego użytkowania auta, w tym użytkowania w ruchu miejskim.
Panowie, jeszcze raz powtarzam, podczas postoju silnik chłodzi się dużo wolniej, ergo nagrzewa zdecydowanie szybciej, ponieważ w czasie jazdy, oprócz układu, chłodzi go powietrze :) Nie wiem jak w dieslach, ale w 146 1,6 TS, przy temperaturze -20 nie było problemu, żeby na wolnych obrotach na postoju, załączał się wentylator, fakt, że trwało to trochę, ale dało radę ;)
Termostat wymieniony :) co prawda długo się grzeje ale jak się zagrzeje to już 90 nie puści :) a w środku jest jeszcze bardziej gorąco niż było gdy miał 70 :) wciąż zostaje tylko problem tego że nadmuch na nogi pasażera nie działa. Po odkręceniu osłony nad nogami czuć że nawiewy drgają i leci minimalnie coś tam ale wciąż nie jest to tak jak powinno być. Na nogi kierowcy wali aż miło :)
nowy termostat wahler wymieniony 3 miesiące temu i sytuacja z falujaca wskazówką tem. jak u kolegów. Wydaje mi sie że nagrzewnica jest może ciut za duża i stąd te wahania temp. po prostu za duzo ciepła oddaje przy włączonej dmuchawie na wysokich obrotach i zbija temp. silnika za bardzo a to przecierz diesel. Przy mniejszym nawiewie szybko łapie 90*
criss ale jak Ci zlapie 90* to juz trzyma nawet jak staniesz 15-30 min??
jak złapie to jest ok ale przy większych stopniach dmuchawy i przy niskich obrotach silnika potrafi zbić niżej. Jak temp. na zewnątrz była wieksza to nie było problemu
to chyba jest OK.Mi tez dlugo dochodzi do 90*,a czasami nawet ma wieksze opory ale jak zlapie to trzyma
U mnie jest podobnie i tez wydaje mie sie,że wszystko gra jak zmniejsze temp. powiedzmy do 21'C to 90' łapie szybko a jak mam temp. ustawioną na maxa to do 90' dobija mi dopiero w mieście w korku.
Chopaki :D pod maska znalazlem cos takiego :) http://www.ptronic.com/performance-c...082007-136.htm
nie wiem czy wlaściciel wiedzial czy nie ze jest to pod maska schowany głęboko za akumulatorem ale bylo to odlaczone. W kazdym badz razie podpialem :D (niebylbym soba gdybym tego nie zrobil :D) przejechalem sie :D efekty super :) ale ze to box odpiąłem:) ale dzisiaj z ciekawości wchodze na YT i co widze ?? http://www.youtube.com/watch?v=1mFHec_e5EE że jest to montowane w salonie Alfy do aut :) kurde malo z tego rozumiem. Tzn że co w salonie jest mozliwosc zakupu tego i jeszcze gwarancje na to daja?? box jest drogi i nie ma go w PL jedynie znalazlem w Belgii i Holandii
w takim razie o co kaman?? że box jest zły ale dlaczego montują to w salonach??
Ja bym podłączył- skoro w salonach montują to znaczy, że ktoś to przebadał :)
jutro bede przejezdzal obok salonu AR to musze tam sie przejsc i zapytac czy robia cos takiego:) o ile dobrze pamiętam to gdy tato kupowal Toyote w salonie 1.4 D4D to też pytali się go czy nie chce dokupić boxa ale za 2500zł :)
ten z linka nie jest tańszy bo ponad 600euro a w salonie jak to sprzedaja to pewnie jeszcze z 200 więcej :)
To jest wlasnie powazna zaleta boxow... tylko jesli mamy auto po gwarancji to nam to juz teoretycznie rybka.
Teoretycznie, bo prawo mowi o zglaszaniu takich przerobek do urzedu komunikacji :) Tylko kogo to w Polsce obchodzi?
Mam pewien problem. Zmieniłem olej jakieś 2kkm temu a teraz zapala mi sie kontrolka oleju z informacją (CHEANGE ENGINE OIL) po chwili znika co to jest ?? mój olej to Castrol 5w40 i następna wymiana za 15 tys. Tylko czemu ta infromacja ?? zapala sie po chwili jak przejade kawałek i potem już spokój. Czy auto posiada jakiś czujnik że olej jest nie taki jak mu się podoba ?? czy aż takie mądre nie jest ??:)
Było na forum już na ten temat sporo. Poprostu trzeba komputerem skasowac inspekcje olejowa. Komputer samochodu nie wie, ze zmieniles olej, dopoki mu tego nie powiesz :)
Nie skasowali Ci po prostu inspekcji olejowej w komputerze... Możesz to zrobić samodzielnie, jeżeli masz FES oraz kabel.
Może skasowali inspekcje serwisową , a nie olejową i dlatego świeci Ci komunikat.
Skoro pojawił się temat power-boxów – w którym miejscu montowane są zwykle boxy w 159? Mam pewne podejrzenia, że takie coś może być u mnie zamontowane. Oglądnąłem całą komorę silnika i nic podejrzanego nie znalazłem, ale może szukałem nie tam gdzie trzeba?
Ja u siebie kolego znalazlem za akumulatorem:) szedlem po kablu bo jakies wtyczki znalazlem mialem odlaczony i znalazlem tam:) poszukaj moze tez gdzies tam masz:) na filmiku z ptronic na YT widzialem ze gosciu wlasnie w to miejsce dawal tez tego boxa i bez zadnego przykrecania ani nic tak o poprostu wlozony tyle ze ten moj jest wymiarow butelki0.5 litrowej:)
- - - Updated - - -
A tak z przyzwyczajenia kolego zalalem ten:) leje go do fabii i toyoty i nie narzekam:) do mojej 145 tez lalem ale 10w40:) to musze ta inspekcje skasowac.kabel i fesa mam:) ale kurcze gdy sie to pierwszy raz zapalilo to az stanalem bo nie wiedzialem co sie dzieje:)
Jak nie pdróbka to dobry olej - powinien być 5w40 turbodiesel z oznaczeniem C (niskopopiołowy - do Dpf-u)
Panowie problem jest. Jako ze spadlo u mnie duzo sniegu i troche pozawiewalo drogi jechalem dzisiaj po tych zaspach i nawalilo mi sniegu na prawa strone w okolice filtra powietrza;/ i ogolnie tak pod silnik. Problem jest w tym ze nagle auto zaczelo mi burczec jakby na stozku bylo:/ nie wiem czy to od tego ale tez z tylnego zderzaka chcialem snieg zbic i sie o rure obil i czy to z tego tez moglo byc takie burczenie? Nie wyczuwam drgan tzn ze wydech jest ok tylko to burczenie na 2 3 biegu od 1.5 tys obr do 3tys obr. Nie wiem co to moze byc? Moglby sie gdzies filtr podbic do gory albo cos? Na dworze zimno caly czas -8 ponad snieg sie nie topi i nie ma jak na to spojrzec a to mi sie dzis stalo. Napewno nie zauwazylem zeby mi sie cos pogorszylo w pracy silnika