Jacku to nie trzymaj mnie dłużej w niepewności i podaj namiar :)
Printable View
heh to była 1 osoba do której dzwoniłem :) mozliwe zamienniki( za szerokie ok 1,5 mm) oryg. niema.
jesli T zachara to niema- to kumpel z Brzeszcz i Alfami handluje od zarania dziejów
Rafał sa...... naprawde. Jakieś pół roku temu w Raszynie w sklepie z gratami włoskimi koleś miał na stanie z 10 sztuk..... gdzies posialem namiary na sklep ale skoro tam sa to gdzie indziej tez :-)
oki to czekam na namiary :)
Jak by było więcej to i ja chętnie zakupie ze 2 sztuki.
Naprawde szukałem 6 miesiecy - Amigas miał mi to wysłac ale po 3 miesiacach skontsktowałem sie z Qba z Ital-flar - i on też szukał i znalazł ostatnia w całej Polszy- nikt inny niema ( chyba ze w garazu)
Trzeba szukać jeszcze dłużej, ja rok temu znalazłem nowy kompresor klimy w super cenie albo reflektor nowy za 70zł :D - na bank ktoś w jakimś sklepie ma na stanie magazynowym. Tylko tych sklepów jest 10000000000000000000000000.
A dobra wiadomość: telefon już znalazłem, jeszcze tylko ładowarka :D
heheheh hyba bedzie taniej zlecic wykoanie w/g wzoru
Rafale. raczej będę ci musiał wysłać czujnik razem z zwrotnicą ... nie idzie go wyjąc... smarowałem go raz w tyg ost 2 miesiące.. dobrze ze już półośkę jarzmo i zacisk jest zdemontowany...
został tylko czujnik i łożysko..sorki że tak wyszło ..ale oddam ci tą zwrotnice w prezencie
Dobra wysyłaj a sie dogadamy co do kaski jak cos - Leszek jest jeszcze 1,5 tygodnia potem 5 tygodni jest w PL.
A ja ogarniam elektryke w q4 i juz mam dość!!! jakis ........elektronik zamontował alarm drozszy od auta z mikrofonem, czujnikem połozenia, kontraktonami i gps i blokada na wszystko - tak ze auto pracuje a wstaniesz z fotela to gasnie po 2 minutach- zapamietuje nawet ciezar podczas zapalania auta i jak wsiadzie ktos inny to gasnie i trza wył. i na nowo zapalic ,. wywalam to wszystko i musze pospinac na nowo. i oczywiscie wskazniki licznika nieryraja!!! noz chyba mnie po.....e, musze odpocząć....
I tak prace ruszyły ponownie - dzisiaj hamulce , i niestety wymiana wszystkich przewodów w tylnej częsci. potem elektryka czujników. troche to bedzie trwało - niestety
W Q4 normalną sprawą jest ten filtr powietrza? Nie jest on przypadkiem oryginalnie schowany w tą pokrywę, tak jak w zwyklych 12V i 24V ? Majstrowałes przy nim ?
Nie jest oryginalny , ale oryg miał za mało powietrza - w 3.2 l troche go brakowało . teraz jest zestrojony idealnie do powiekszonego ukłau wydechowego,i strumienicy. cisnienie sprezania jest ok. 20bar.- głowice planowane ,szlifowane i polerowane kanały dolotowe. Wtryski oryg. z q4 , z 164 3.0 v6 24 super 211KM
niedawały rady - zmieniona pompa paliwa na wydajniejszą, daje 4.3 bara z maseratti.sondy lambda oryginał q4 - 2szt.
Tak własnie myślałem. Gratuluje pomysłu, bardzo mi się podoba. Chętnie zrobiłbym podobnie u siebie, od razu inaczej to wygląda, jak otwiera się maskę, a tu taki ładny filtr się wyróżnia.
Bazuje na własnych doświadczeniach i wiedzy oraz na informacjach zawartych w książce " THE ALFA ROMEO V6 ENGINE" - dostałem ja kiedyś w prezencie i wiele zawartych tam informacji pokrywa sie z dotychczasowym moim doświadczeniem , a wiele właśnie tam się dowiedziałem...
Ale i tak za każdym razem uczę sie czegoś nowego. Myśle że bez pasji do Alfy nikt z nas by inwestował w hm... jak to mówi mój szwagier " szrotowisko!" , ale jakieś hobby trzeba mieć
I tak w związku z tym iż podczas ostatnich testów okazało się , że hamulce sa do wymiany - poszło 35mb przewodów - łącznie z układem regulacji tylnego napedu.
A po drugie to nareszcie uporałem się z elektryką- to co zostało zrobione w tej alfie jest nie do uwierzenia!!! ukiwał się przewód wiec ktoś pociagnał faze z halogenów - po prostu cała elektryka od nowa z instrukcją.
ALARM!!!! jak wstałem z fotela to silnika zamierał po 10s paranoja alarm wart więcej od auta gps , kontrakton przechyłowy, czujnik dzwiekowy, i mase innych wynalazków. 2 miesiące pracy nad elektryką i nareszcie jest - Jak fabryka albo i lepiej. i tak jak pisałem podświetlenie pod przednim zderzakiem z logo AR - teraz czas na wnętrze- czyli nagłośnienie dvd i pare ciekawych wynalazków .... ide się napić
Ale błagam, staraj się nie upodabniać następnej 164 do:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2013/08/64.jpg
:D
Czadowe! Hm . Babcia jest tylko jedna i na niej jest historia.... a Q4 to nowy rozdział, będzie blisko oryginału :)
I tak , środek ogarnięty , wszystkie boczki zdejmowane i smarowane zamki i sprawdzane szybki , linka dzwi kierowcy do otwierania od wewn. się urwała i trzeba było wymienić, głośniki Alpine , ładnie graja nawet , DVD Dalco - lezało u mnie już 1,5 roku - daje rade , zostało podłączyć kamerke cofania.
Ale jak to zawsze cos się musi sp....c -zepsuc to oczywiście wymiennik klimy dziurawy - wiec wytargałem - mam sprawny używany !!!! i!!!! zobaczyłem wentylqtor- a raczej cos co go przypominało. Klapka ciepło-zimno rozwalona a went poklejony na poxipolu - LUDZIE kto robi cos takiego- już wiem skad to rechoczenie z podszybia.
Rece opadają - mam nadzieje ze w Łodzi to tylko wyjątek i inni tak nierobia....
Jak się z tym uporam to będzie regeneracja lakieru - tzn. nie bede malował ,zostawię to nowemu nabywcy , ale zrobie co się da żeby znośnie wyglądało
Dzisiaj było mega czyszczenie lakieru , woskowanie i polerowanie - okazało się ze lakier jest w bdb stanie - po prostu 7 lat nikt go nie mył - jeszcze raz ponowie taką akcje i będzie rewelka, zostanie tylko zderzaki zregenerować.
Wystawiam na sprzedaż : 21000zł
Nie szkoda Ci? Tyle pracy i serca w nią włożoną. Wyszło naprawdę nieziemsko.
Oj szkoda! - jak wielu innych moich Alf , ale chcę mieć tą jedną wymarzoną i staram się to realizować. :)
czyli jaką? ;>
Alfa Romeo RZ
To się rozumiemy... choć mi się bardziej podobała SZ.
Powodzenia, bo pieniędzy masz do zebrania.
Jak kupisz, to chce się przejechać :P
Oki!
Klimatyzacja zregenerowana i pracuje idealnie , wentylator i silniczki nawiewów wymienione - pracy z tym co niemiara . 2 razy dzisiaj przepadłem przez moje stare felgi 18" , i postanowiłem je umyć..... wynik założenia ich na Q4 przerósł moje najśmielsze oczekiwania - podoba mi się jak diabli... a 16 idą na dokończenie i lakierowanie. Pare fotek .
Czas na zimowe buty - co polecicie - chodzi mi głównie o rozmiar i szerokość i czy zakładać stalówki...czy jednak aluski...
Rafał,
Powiedz czy z założeniem felg 18" są jakieś problemy?
Chodzi mi szczególnie o ew. przycieranie nadkoli przez przednie koła przy skręcie.
Sam chcę założyć takie koła (mam już kupione), wiem że powinno być wszystko ok, ale chcę wiedzieć jak to wygląda w praktyce.
Widzę po zdjęciach, że po założeniu 18" zarówno z przodu jak i z tyłu pozostaje dużo miejsca między oponą a błotnikiem.
Będziesz coś chciał z tym zrobić?
Mi to się "średnio" podoba i zastanawiam się czy wchodzi w grę jakieś niewielkie skrócenie sprężyn.
Myślę, że jest to możliwe i nie powinno negatywnie wpłynąć na prowadzenie się pojazdu.
Z tego co pamiętam, zwoje sprężyn mają na całej jej całej długości taką samą średnicę, kielich na amortyzatorze ma taki kształt, że ucięta sprężyna będzie prawdopodobnie dobrze leżała.
W mojej będzie regulowana wysokość zawieszenia - pracuje nad tym , 18 sa na dystansach 20mm , jeśli dasz węższe przetrzesz rurę paliwową i będzie za mało miejsca miedzy oponą a amorkiem z tyłu. Jeśli zmienisz et to bezie obcierało po nadkolach - ciężko idealnie utrafić....