temat jest głośno rozmyślam i tak naprawdę autor poszukuje rozwiązania odnośnie wzmocnienia zawieszenia a ja miałem spostrzeżenie odnośnie tyłu dlatego się wypowiedziałem.
Printable View
temat jest głośno rozmyślam i tak naprawdę autor poszukuje rozwiązania odnośnie wzmocnienia zawieszenia a ja miałem spostrzeżenie odnośnie tyłu dlatego się wypowiedziałem.
No własnie, ja także poszukuję metod na wzmocnienie zawieszenia. Napisałem we wcześniejszym wpisie "ciekawe jakie części były stosowane do 156-stek dla Carabinieri", zwykle do pojazdów służbowych daje się wzmacniane części, może i tym razem tak było (tylko informacji brak)? Druga sprawa, nie wierzę że nie da się wykonać tulei czy sworzni na rozsądnym jakościowo poziomie gwarantując przebiegi pomiędzy wymianami na naszych drogach rzędu 80 tyś. km. Może takie były tylko części, które szły na pierwszy montaż, może znacznie wytrzymalsze są elementy producentów niemieckich - Meyle, Lemforder (próbował ktoś?). Opinie co do nich fajnie byłoby usłyszeć.
nwm jak meyle , ale lemfordery są droższe niż trw z tego co wiem , a meyle nie są tylko na tył ? jak kiedyś szukałem to przednich nie było
Co do przodu to porządnie zregenerowane sworznie i tuleje PU powinny dać naprawdę dobry rezultat.
Wahacze meyle są dostępne np. numer dolnego: 15-16 050 0004 ale jest to chyba ze zwykłej serii nie tej wzmacnianej hd, nie znam się na tym, cenowo w jednym sklepie widziałem za 320 zł tylko ciekawe jak trwałość, lemforder jest droższy od trw, ale może jakość lepsza, nie wiadomo.
Meyle z serii HD to do alfy robi tylko łączniki stabilizatorów (nabyłem takie), whacze to zwykła seria "niewzmacniana", a cenowo podobnie do TRW. Ja u siebie mam na górze VEMY na razie ok zobaczymy po zimie na przeglądzie jak wyglądają. W razie czego zostawiłem sobie stare oryginalne TRW więc może następnym razem spróbuje regeneracji.
Czy ktoś robi w Polsce regenerację sworzni w wahaczach?
robi
do odnalezienia nawet na forum
Dzięki Bocian.
Pojechałeś bumerangiem .
Odesłałeś mnie z tematu do tematu i z powrotem tutaj.
jakie wachacze masz do roboty? mozesz mi je wysłac, oddam do regeneracji razem ze swoimi, które mam na zapas, warsztat nie ma checi bawic sie w przesyłki, klientów maja od zaebania i nie zalezy im na wiekszej ilosci roboty.
pzd.
Dzięki za ofertę może kiedyś skorzystam.
Georgu, możesz podać bliższy koszt regeneracji dolnych wahaczy? Chodzi o regenerację sworzni i wymiana gum. Czy wchodzi w grę założenie pu? Moje dolne wahacze kwalifikują się do wymiany i chciałbym to ogarnąć do marca.
Wysłane z mojego HTC One S
naprawa sworznia wahacza dolnego 90zł
naprawa sworznia wahacza górnego 60zł
górne podrożały od tamtego roku o dyche, wymiana gum to w zaleznosci jakie beda pasowały do srednic czopów, tuleje TRW wystepuja tylko w wymiarach jak w oryginalnym wahaczu, temat pu własnie przerabiam, i mam na warsztacie górne i dolne z żółtym Pu od strongflexa, które przechodziły 3 lata intensywnej jazdy i zastanawiam sie czy to ma sens, bo niby sa wieczne co mija sie z prawdą, pomijam błedy w montażu...
pzd.