no ja mam plan wsadzić jakies 4 fajne, i napewno chciałbym to radio wymienić na jakieś 2 din tylko nic cikawego nie mogę znaleść;)
Printable View
no ja mam plan wsadzić jakies 4 fajne, i napewno chciałbym to radio wymienić na jakieś 2 din tylko nic cikawego nie mogę znaleść;)
Dareek czy udalo Ci sie juz zamontowac subwoofer do auta? Jeslu tak jak to zrobiles i jaki zamontowales. Tez sie nad tym zastanawiam. Czy wystarczy podpiac sie pod kable ktore isa to tylnych glosnikow?
niestety nie - Giulietta sprzedana. ale gdzieś mam schemat jak to podpiąć- znajdę to wrzucę.
Jestem po wymianie glosnikow tylnych na takie same jak na przedzie (standardowe bez bose). Czy tez tak macie ze tył gra ciszej niż przód mimo tych samych glosnikow?
Moze w opcjach radia masz przestawioną sile grania bardziej na przod, sprawdz sobie
Wszystko mam ustawione dobrze. Jak ustawie tylko tyl to gra on duzo ciszej niz przod na tym samym ustawieniu głosnosci. Czy ci co wymieniali tylne glosniki na org przednie tez tak mieli?
Usiądź z tyłu, wtedy przód gra głośniej ;) Myślę, że to autosugestia, mam taki sam zestaw i moim zdaniem gra to równo.
Moze to przez to ze to nie orginalne glosniki z giulietty a jakies fiatowskie. Ale maja te same paramerry 4 om 20w
a ake sprawnosci W-> dB na glosniku nie masz... avwa tak w ogole to trzeba bylo choc ike sie da wykleic mata butylowa za głośnikiem i dac na dystansach mdf jakiekolwiek przyzwoitsze głośniki (tylko z nieglebokich i wysojosprawnych) bylby przynajmniej upgrade a nie prawie to samo
Podobno dobre nagłośnienie powinno stwarzać wrażenie koncertu, czyli grać od przodu: D
Witam zaczęły mi charczeć głośniki, chciałbym wymienić na inne typu plug and play, jedynie rozwiercić nity, zanitować nowe głośniki. Bez ingerencji w wiązkę - szukam czegoś co będzie pasowało? Jaką markę/ model możecie polecić?
Po wpisaniu w znanym serwisie aukcyjnym głośniki giulietta - wyskakuje mi JBL STAGE2 604C, niby wszystko pasuje ale w zestawie jest dużo dodatkowych elementów:
Głośniki średnio-nisko-tonowe - 2 szt
Głośniki wysoko-tonowe - 2 szt
Zwrotnice - 2 szt
Dystanse - 2 szt
Redukcje do podłączenia pokazane na zdjęciu - 2 szt.
Możecie polecić coś co tylko zanituje na org wtyczki i będzie grało lepiej od orginału?
Poleci ktoś głośniki plug&play lepsze niż orginalne?
Wymieniałem jeden głośnik od strony kierowcy i kupiłem komplet na allegro - może są też gdzieś indziej. Komplet do podmianki ma wszystko i tylko trzeba się dostać do paści. Głośnik SONAVOX IBL STATE600W. Jest lepszy niż oryginał (co nie jest trudne bo poszli w oryginale na taniość). Zapytaj sprzedawcy o komplet do Giulietta.
Są jakieś wytyczne jakie głośnik powinien mieć? Posiadam cztery takie głośniki, będą się nadawały? Średnica głośnika to 159mm.Załącznik 267064y?
o ile pamiętam to ori przynajmniej z przodu u żony były 4R. elektromagnesy były mniejsze. pytanie czy te spasują wymiarami - mocowanie, wysokość. wyglądają ciut solidnej, mają 3R może to lepiej zagra niż ori?
Podłączyłem je grały super czysto i głośno, ale zero basu czyli do tego głośnika potrzeba tuby.. Niestety będą dalej leżeć i się kurzyć, zatem wracam do czegoś dedykowanego nieco lepszego od oryginalnych co polecacie z allegro?
a montowales je w drzwiach czy tak luzem probowales- w 2 przypadku basu nie bedzie
W drzwiach na org wtyczki pasują idealnie, grzebałem w ustawieniach bas na maxa i z tyłu był z przodu słaby, potem dałem w ustawieniach faderr na przód i tez było bez basu, mam jeszcze dwa większe głośniki też na 3ohmy ze starego auta tam była bajka ale są fizycznie zbyt duże i boczka nie szło założyć. Więc szukam czekoś innego ten zestaw jbl jest ciekawy ale drogo jednak 300 zl za przód + 300zl za tył szukam bardziej czegoś w cenie max 150zl-200zł za dwie sztuki.
Znalazłem takie: DAX-ZGS-165W za 120 zł za dwa.
popatrz Epsonix, wyżej. Basy daje konstrukcja drzwi i to dobrze.
Ja też robiłem podejście z innymi głośnikami - Sony Xplod, 2x mocniejsze od oryginałów. Efekt: pięknie grało ale zero niskich tonów.
Głośniki oddałem, a zamiast nich kupiłem na tył taki sam zestaw jak jest z przodu (mid-woofer + tweetery) i gra dużo lepiej niż seria. Na moje potrzeby wystarczająco.
Ja mam wersje z 8 głośnikami albo 9 nie wiem czy na środku w desce pod szybą coś jest. Tylko org juz trzeszczy i to nie przy max głośności tylko przy vol 20 i nie przy technawach tylko przy zwykłym Popie.. Seryjne mają zaporowe ceny szukam czegoś innego.
240 zł za 2 sztuki- trochę drogo, jakie tweetery do tego?
Chodzą opinie że oryginały grają słabo, ja miałem kiedyś takie i grały świetnie i do tego mają już wbudowany filtr więc nic nie trzeba kombinowac.
https://allegro.pl/oferta/hertz-dt24...cze-7169288296
Ten AuDISON ma dobre opinie.
Cześć, mam pytanie, nie wiecie czy głośniki 51830230 są zamienne z tymi 51893601, oraz 55701249 na 51896526. Giuletta 2012 rok, chcę zamontować na tył.
tak - głośniki przednie dolne pasują do tyłu- weź pod uwagę że dolne są przynitowane a jeśli nie masz oryginalnie górnych tweeterów to nie będzie kabla oraz musi on mieć taki koszyczek do zamonotwania w boczku drzwi.
Dobra dzięki za odpowiedź, o mocowaniu nie wiedziałem, trzeba będzie poszukać. Chodzi ,mi jeszcze o to, czy głośniki po 2013 roku są takie same jak te przed. Te przed 2013 roku są drogie, natomiast po 2013 kosztują połowę ceny.
wszystkie głośniki dół przód oraz tweeter-y- oprócz wersji bose- są takie same- kwestia nr katalogowych. Mocowanie to zwykły nit- rozwiercasz - tylko pilnuj żeby resztę złapać aby nie wpadły Ci resztki ido drzwi. Pod nit jak będziesz montował daj podkładki
- - - Updated - - -
Załącznik 268056Załącznik 268057
Dobra dzięki za podpowiedź, w takim razie zamawiam w aso oryginały poliftowe, bo są nawet tańsze niż używka.
Ja za 2 sztuki 51830230 dałem 36 PLN a za 2 sztuki 55701249 30 PLN. Co ważne, tweetery posiadały koszyczki i kostki podłączeniowe z kawałkiem przewodu, wystarczyło dolutować dłuższy kabel i wpiąć się w instalację. Do montażu dolnych głośników koniecznie trzeba mieć nitownicę, bo skręcanie na śrubkach nie dość, że niepewne to wymaga gumowych rąk ;)
chciałem zrobić tak jak któryś z kolegów u nas tzn oprócz kupna nowych głosników do przodu wraz z nowymi tweetaremi chciałem przednie oryginały dać do tyłu, okazało się że z tyłu też mam po dwa głośniki czyli dolny i tweeter, więc nie ma sensu tego powielać.
Panowie, nie znam się zbytnio na car audio, więc poproszę o radę :) przymierzam się do wytłumienia drzwi i jak już będę rozbierał tapicerkę to myślę o wymianie głośników. I teraz pytanie jakie? :) Chciałbym coś co podejdzie "plug'n'play" do fabrycznego radia (rok 2011, bez Bosse i nawi). Idealnie coś z oferty Empika, bo mam tam bon na 500zł :D I drugie pytanie, czy kupić nowy przód i tył, albo tylko przód a stare przednie dać do tyłu?
Z góry dzięki za podpowiedzi :)
Ja jak pytałem w pewnej firmie zajmującej się takimi rzeczami polecono mi Morel Maximo 6.2 Ja osobiście takie zamierzam zamontować z przodu + wygłuszyć drzwi, a głośniki z przodu przerzucić na tył. Ale jeżeli tylko chcesz możesz kupić 2 komplety, tylko z tyłu trzeba będzie lutować jeżeli miałeś 2 głośniki zamiast 4
Napewno te pasują plug and play: AUDISON AP 6.5 i dużo ludzi je montowało, nie mają dużych wymagań jeśli chodzi o moc radia i mają bardzo dużą skuteczność bo aż 94db jeśłi chodzi o inne głośniki plug&play to proponuję jeszcze te:
EXCURSION SX6M, oba zestawy zagrają poprawnie na oryginalnym radiu bez wzmacniacza.
Tutaj masz linki do zestawów plug and play na przód do julki:
https://allegro.pl/oferta/excursion-...tyl-9040599758
https://allegro.pl/oferta/audison-ap...tyl-8389431822
Poczytaj sobie opinie i jak coś wybierzesz to daj znać.
Bez sensu wymieniać głośniki bez tweeterów, gdyż te w julce są tragicznej jakości.
Morel Maximo 6.2 jest ok, zamiennik może być jeszcze taki - https://allegro.pl/oferta/glosniki-a...6-5-7328038048
Z większym budżetem - https://allegro.pl/oferta/alfa-mito-...pnp-8294531291
Jeśli chodzi o ofertę empika, pozostaje Ci HERTZ DSK165.3, które są przeciętne i mają mocno zawyżoną cenę, lepiej ten bon spożytkować na coś innego ;)
Panowie, dziękuję za odpowiedzi. Może się nie wyraziłem jasno, "plug-n-play"miałem na myśli żeby było pasowało podłączenie kabelków i coś nie spaliłem (zła impendancja, itp.) oraz nie były za głębokie :D o podkładce z MDF oczywiście wiem i mogę ją kupić osobno. W Empiku widziałem też kilka innych 6.5", ale są bez tweeterów :( Może dam szansę tym Hertzom, ogólnie to nie chciało mi się wydawać hajs na głośniki a z bonem nie mam co zrobić więc chyba spróbuję :D Teraz na nie przeczytałem jakieś opinie i ponoć nie są aż tak tragiczne, pewnie będzie przynajmniej trochę lepiej niż oryginały :)
EDYT: Patrzyłem do ePera, i tam ma takie same jak przód (łącznie z tweeterami), czyli te zostawię jak są i tylko je wygłuszę i wymienię tylko przód.
może mi ktoś rozwiać niepewność co do mdf i wilgoci ? wytrzyma czy po jakimś czasie wymiana?