Nie, ale do szału mnie to doprowadza. Mechanik mówi, że to nie poduszki skrzyni, ale wyrocznią nie jest. Zresztą zaczęło drgać dopiero po wymianie tej końcówki.
Printable View
I ponownie forum przyszło z pomocą;)
Dzisiaj spotkała mnie ta sam przykra niespodzianka. Na osiedlowej drodze jednokierunkowej (i na dodatek pod górkę) wysypała się rzeczona linka... Złachałem się jak pies żeby wypchać auto na górkę (pomogło mi dwóch przechodniów - swoją drogą bardzo czuć te 1,5 tony...). Zanim na dobre się wpieniłem zdążyłem jeszcze zajrzeć na forum i znalazłem ten temat kolegi karmal. Co prawda zdjęcia z pierwszego posta nie są już dostępne, ale opis karmala i pozostałych kolegów była na tyle sugestywny, że szybko znalazłem winowajcę - trzpień wybieraka wyskoczył z tulejki na końcu linki (swoją drogą trzpień można było wypuścić na górze, a nie na dole wybieraka - IMHO problem występowałby rzadziej, bo grawitacja robiłaby swoje). Udało mi się z powrotem nasadzić tulejkę na trzpień, a całość zabezpieczyłem sznurówką z butów (pierwszy raz w życiu poczułem się jak Richard Dean Anderson). Jutro wizyta w sklepie po linkę ze Sieny i do warsztatu na wymianę.
Dzięki panowie!
Czyli ta pasująca linka od Fiata jest ze Sieny? Byłem przekonany, że piszecie o Cromie;)
Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka
W sklepach internetowych linka o oznaczeniu LIN14.44.20 figuruje jako część zamienna do Sieny i Palio (między innymi w Intercars).
Franek, Wymieniłeś końcówkę już na tą z Fiata?
Jak wam to chodzi?
U mnie na 3ce przy hamowaniu silnikiem najbardziej odczuwalne drgania na gałce zmiany biegów...i nie wiem czy czasem wkręcenie końcówki na linkę o 1-2 obroty mniej nie rozluźni mi trochę tego i nie pomoże (skok lewarka mam ciaśniejszy niż był po wymianie i 1ka/3ka pomimo że wchodzi bez problemu to z 1-2 cm płyciej niż wcześniej...
U mnie nic nowego, drga na 3 i trochę 4 biegu. Ciekawe czy problem tyczy się tylko tych "zamienników" z palio?
Mi trochę odkręcili tą końcówkę o 3 obroty od tego jak stara była wkręcona, skontrowali tą śrubką w tym położeniu i jest lepiej, drgania się zmniejszyły (też głównie na 3ce występują ale o wiele mniejsze i tylko w określonych spadkach obrotów np 2500 do 2000 głównie, np jak z 3000 obrotów mi schodzi to raczej niema. Na innych biegach tylko jak lewarka dotknę to czuję delikatnie ale nie drga sam lewarek tak że widać). Poprostu linka zbyt napięta była.
Ideału niema, więc pojeździmy, zobaczymy, może samo się ułoży (narazie jeżdzę kilka dni) a po majóce odpuscimy jeszcze o 1-2 obroty jak będzie można i potęstuję czy będzie jeszcze lepiej i napiszę.
Szczerze to bym włożył oryginał no ale 800 na taką pierdołę nie chcę wydawać a o używce narazie nie myślę.
Panowie mam ten sam problem.
Czy możecie napisać czy te linki z Fiata (Sienny) to dobry pomysł?
Drgania się zmniejszyły może?
Pzd
Panowie i jak z tymi drganiami poprawiło sie cos wystarczy wyregulować czy wibracje jednak zostana ? mam ten sam problem i nie wiem czy bawic sie w ten zamienik
kolego, mój sąsiad mechanik znalazł tą część pasującą od peugota. koszt to 30 zł - samo jabłuszko, bez linki. żadnych drgań
Hej, a od jakiego Peugeota ? :)
Update ode mnie - nadal drgania niestety występują - jedynie na 3 biegu przy hamowaniu silnikiem. Miałem w planach jeszcze troszkę poluzowanie tej końcówki o 1-2 obroty ale dotąd nie miałem czasu się tym zająć.
Ale jeśli kolega byłby tak dobry i wskazał od jakiego peugeota tą końcówkę wziąć, to będę zobowiązany i już nie będę eksperymentował z moją od stilo :). Jeśli będę eksperymentował to dam znać jakie wyniki.
Z góry dzięki
U mnie także bez zmian. Drga na trzecim biegu.
nie wiem czy uda mi się dojść dokładnie, od którego peugeuota ta część, chyba jakiejś trzysetki, poproście mechanika swojego żeby spróbował dobrać albo weźcie jabłuszko i dobierzecie samemu w sklepie z częściami
Witam.
Kupiłem, założyłem końcówkę, przymocowałem linke. Po zamontowaniu odczuwam drgania na drążku 3 bieg i nie mam kontry na gwincie. Chciałbym to zmienić ale nie mam odwagi ściągać na siłe tej końcówki boje sie ze ją uszkodze. Ma ktoś moze sprawdzony sposób na ściągniecie?
Pozdrawiam.
Witam.Tak jak wyżej kolega pisał założyłem cięgno od citroena saxo,pasuje idealnie, koszt 30zł. Wystarczy odkręcić odpowiednią część. Ciegno dobrej jakości ,miękka guma ,sztywno osadzone mocowanie. Podobne cięgna skrzyni są w większości citroen ,peugeot.Końcówka musi byś na kólkę 10mm. Nr.TRI638.413 ,2454E9, http://allegro.pl/ciegno-ciegna-skrz...131285710.html, http://auto-truck3.pl/product.php?id_product=2564
Żadnych problemów z drganiem nie odczuwam,przejechałem ok.300 km.jest ok. Końcówka ma dość elastyczną gumę,kolka jest osadzona ciasno. Może masz jakiś problem z poduszkami skrzyni biegów ,albo z tymi drugimi cięgnami co sterują dzwignią-łapą co odpowiada za przesuwanie wodzika góra- dół. Najlepiej sprawdzić, odkręcić akumulator,odkręcić metalową półkę pod akumulatorem,i masz wtedy wszystko idealnie dostępne do sprawdzenia. Robota na 10 min.
Odgrzeję kotleta...;)
U mnie po zeszłorocznej jednorazowej przygodzie mocowanie trzyma póki co, ale mimo wszystko wiem, że dla własnego spokoju muszę je wymienić (końcówka od Sieny leży - nie zdecydowałem się na to rozwiązanie).
I teraz pojawił się problem, ponieważ Włosi trochę poszaleli z numerami OEM tej części. Wydaje mi się, że jednym numerem oznaczane są zestawy dwóch linek (jako komplet), a każda z linek w tym komplecie ma swoje oddzielne numery, co utrudnia identyfikację odpowiedniego zestawu, który mamy w samochodzie (bo odczytujemy numer OEM linki z linki, a to nie jest numer kompletu, który można zakupić). Do tego dochodzi zamota z trzema rodzajami kompletów (były dwie zmiany montażowe) co wprowadza niezły bałagan.
Myślę, że powinniśmy dla przyszłych pokoleń trochę uporządkować tą kwestię.
I tak - mamy 3 różne komplety linek do skrzyń manualnych oznaczone numerami OEM:
1) 55200612
2) 55209046
3) 55219703
Pytanie moje jest następujące - jakie numery linek są w poszczególnych kompletach?
To pozwoli zidentyfikować (po odczytaniu numery z linek), który komplet jest nam potrzebny.
Siemka, za sugestią kolegi borys639 zakupiłem cięgno do Peugeota i zainstalowałem je. Sam proces instalacji był dosyć upierdliwy i zajął mi zdecydowanie dłużej niż 15 min - Nowe cięgno za nic nie chciało wskoczyć na trzpień do mocowania od skrzyni, ale w końcu się udało i moja Alfa ruszyła. Jeśli chodzi o wrażenia z jazdy, to niestety ale zauważyłem drganie drążka, więc nie wiem, czy można mówić o jakimkolwiek schemacie. U mnie na 3. biegu jak puszczę gaz to bardzo wyraźnie drążek zmiany biegów drży. Dodatkowo zauważyłem też, że na 4. biegu jak jadę albo przyspieszam to czuć wyraźne drżenie, którego wcześniej nie odczuwałem - a zdarzało mi się trzymać rękę na wajsze jadąc przez dłuższy czas. Być może to wyrobione cięgno trochę amortyzowało.
Jest też pewna różnica między tymi elementami - oryginalne cięgno od Alfy ma bardzo krótką nakrętkę i śrubę kontrującą. Cięgno od Peugeota/Citroena ma bardzo długą nakrętkę, więc musiałem założyć bez nakrętki kontrującej - przynajmniej tak wychodziło, jeśli chciałem założyć nowe by było w tej samej pozycji, nie wiem czy koledzy spotkali się podobnym problemem.
W każdym razie cieszę się, że udało się rozwiązać tę drobną (jak się okazało) usterkę.
Pozdrawiam.
Witam, też założyłem końcówkę teraz od peugeota jak kolega borys639 (dzięki wielkie za link) i jest o niebo lepiej. Na 3 biegu już drgań brak. Faktycznie na 4 delikatnie wyczuwalne, szczególnie przy przyspieszaniu ale niema tragedii, jest ok. Wcześniej miałem Linexa od stilo to na 3 biegu była tragedia szczególnie przy hamowaniu 3cim biegiem (a i tak była końcówka tylko na połowę swojej długości wkręcona - popuściłem na tyle bo przy całej wkreconej to wibrator normalnie był).
Teraz mam ta od peugeota wkręconą maksymalnie jak się da, jedyna różnica to ja mam razem ze śrubą kontrującą dlatego problemu 3ciego biegu już nie mam. Podsumowując sugeruje dołożyć śrubę kontrującą, bo w tym momencie jeśli na 3 biegu ci drga to oznacza że linka jest za krótka. Mi nie drga juz na 3cim bo jest troche dłuższa, a wole by się linka sprężała, nawet jeśli mają występować drgania niż żeby się napinała przy drganiach.
Ja już tego nie będę ruszał :) Pozdrawiam
Również zmieniłem "jabłuszko" oryginalne na to z Citroena/Peugeota. Plug & Play. Drgań nie odczuwam, ale zobaczymy jak będzie przy nieco dłuższej eksploatacji.
Mam ten sam problem. Pierwszy raz jakies 2 lata temu mi sie to przytrafilo, potem byl spokoj az do zeszlego tygodnia a dzis przytrafilo mi sie to 9 razy, co chwile musialem wrzucac awaryjne i zatrzymywac sie na srodku ulicy biec do maski i zakladac ciegno... masakra.
Kupilem to http://e-katalog.intercars.com.pl/#/...ny-biegow.html wstepnie pasuje, zajme sie tym jutro, a na dzis by wrocic do domu zalozylem trytytke i jak narazie przejechalem kilkanacie km bez problemu i biegi tez wchodza ok, wazne by nie scisnac za mocno.
Wyciagaliscie aku by wymienic sama koncowke?
Z wyciągnięciem aku jest zdecydowanie wygodniej
No i wymienione. Aku wyciagniety, ale podstawka ani rusz sruby chyba zapieczone. Jutro poskladam auto do kupy i zobacze czy sa drgania, na zimno biegi wchodzily bez problemu z podobnym oporem jak wczesniej.
Edit: Niestety na 3 i 4 biegu czuc wibracje jak wyzej, wina konstrukcyjna :(
Witam,
również miałem drżenie lewarka na 3 i 4 biegu, do tego delikatne ruchu podczas rozłączania i załączania skrzyni (zmiana biegu). Działo się to po kolejnym montażu skrzyni. Obawiałem się, że na wałku po wymianie łożysk jest jeszcze luz i to on odpowiedzialny jest za ruchy lewarka. Na szczęście się myliłem.
Okazało się, że linka była za bardzo napięta, poluźnienie nakrętki kontrującej a potem "jabłuszka" o jeden obrót pomogło w 100%. Lewarek nie drży oraz nie rusza się na żadnym biegu. Wymiana samej końcówki nie była konieczna. Nie miałem problemów wcześniej ze zmianą biegów, ale teraz wszystko pracuje jeszcze lepiej.
Cała robota łącznie z demontażem i montażem podstawy od aku około 30 min. (przy okazji regulacja lewarka w pozycji serwisowej).
Mina podczas jazdy - bezcenna.
Pozdro
Powiedz, czy do tej operacji trzeba również demontować osłonę pod silnikiem, czy wszystko idzie załatwić od góry?
Wystarczy wyjęcie akumulatora i wyciągnięcie jego podstawy. Szybka sprawa a po tym wszystko na widoku. Wybijasz końcówkę linki z "jabłuszka", dwa klucze, poluźniasz nakrętkę a potem samą końcówkę linki. Mi wystarczył jeden pełen obrót. Myślałem, że będę musiał ze dwa razy montować i demontować a udało się raz :)
Nadmienię jednak, że sam proces regulacji jest mocno upierdliwy, bo żeby sprawdzić efekty trzeba... złożyć wszystko z powrotem i przejechać się autem. Jeśli drży nadal- kilka bluzg i ponowne odkręcanie podstawy akumulatora. Ja już jeżdzę z miesiąc albo dłużej z wymienioną ale źle wyregulowaną końcówką bo jakoś nie chce mi się znowu tam zaglądać. Chciałem to zrobić szybko bez demontażu aku, ale dostęp przynajmniej w 8v kiepski.
Jako że i mnie dopadł problem ze spadającą linką - chwilowo sobie pomogłem 'trytytką' i taśma, ale że prowizorek nie lubię to po przeczytaniu tego tematu i zorientowaniu się ile kosztują nowe linki kupiłem cięgno z citroena jak tu koledzy podsunęli pomysł. Owszem wszystko pasuję ale jazda z tym to katorga, lewarek odbija po każdym odpuszczeniu gazu, na trójce to jest 'wibrator' i ogólnie nie zdaje to egzaminu w żadnym wypadku, nawet nagwintowałem bardziej linkę żeby wkręcić tą końcówkę ale to nic nie daje, regulacje w pozycji serwisowej także. Zdecydowanie nie polecam. Dlatego powróciłem do starej końcówki i trytytki z taśmą.
Ale znalazłem alternatywę aby przywrócić sprawę do porządku w bardziej rozsądnych pieniądzach.
Linka biegów z Grande Punto o numerze OE 55230719 lub 55199874, posiada identyczną końcówkę jak w linkach w naszych alfach a linkę można znaleźć za ok 100zł co jest ceną sporo lepsza jak za kupno linek dedykowanych do alfy. Jest też zamiennik z Linexa o numerze 14.44.22 ale tam po zdjęciach ta końcówka trochę inaczej wygląda i nie wiem jak to się będzie sprawować.
Załącznik 208531Załącznik 208532Załącznik 208533Załącznik 208534
Zamontowane i działa wszystko jak należy, lewarek nie wibruje nie odskakuje no i najważniejsze mamy element fabrycznie nowy a nie jak w przypadku kupna uzywanych linek od alfy nie wiadomo na co się trafi.
Muszę doprecyzować temat o linkach, zamówiłem obydwie i testowałem dwie końcówki, numer 55199874 ma inaczej skonstruowane zawieszenie niż OE 55230719, ten pierwszy ma zawieszenie gumowe i po zamontowaniu lewarek drży, druga końcówka jest idealna, żadnych problemów. Tylko trzeba zwrócić uwagę ile razy element jest wkręcony w linkę w aucie i tyle samo razy wkręcić. Wymontowanie i zamontowanie aku wraz z podstawą jest bardzo łatwe ale trzeba mieć narzędzia.
pzdr.jarecki
Gdzie udało Ci się kupić tę właściwą końcówkę?
No i mnie dopadło to samo. Gdzie mozna kupic te nieszczęsną linke od Grande Punto?
http://www.aldar-czesci.pl/product-p...IE13-MJTD.html
jarecky masz jakieś foto tej koncówki z linki o numerze 55199874 ? Pytam bo te linki z linexa miały właśnie inne końcówki a są też sprzedawane jako oryginały...
Ja również zmieniałem tę końcówkę, auto z początku produkcji i miałem to małe jabłuszko. Sama regulacja do końca nie pomogła więc kupiłem używaną linkę w super stanie już z tym większym jabłuszkiem z linki pozmianowej. Wymieniłem końcówkę i różnicę było czuć od razu! Do tego oczywiście ustawienie pozycji serwisowej. Biegi wchodzą super, nic nie drży (no może delikatnie jak się schodzi z wysokich obrotów na 3 biegu). Tak więc polecam zmianę!
Panowie, zakupiłem i zamontowałem zamiennik z Linexa 14.44.22. Zdecydowanie odradzam. Lewarek telepie na trójce i żadne wkręcanie, wykręcanie końcówki z linki nie pomaga. Podsumowując: stówa wyrzucona w błoto.
MaRo jesteś pewien, że końcówka z Twojego linku będzie ok?
A może coś takiego, stosował ktoś ?
http://www.ebay.co.uk/itm/2221678265...%3AMEBIDX%3AIT
Mam Pytanie odnośnie regulacji linek. Chciałem wyregulować linki, mam instrukcję, posiadam linki z regulacją, ale mam mały problem, nie mogę odblokować, tego czarnego zacisku, (nie wiem czy jest to uszkodzone, czy znajduje się tam jakieś dodatkowe zabezpieczenie)
Załącznik 211609
Robiłem to już w mojej starej AR 156 2.4 JTD wystarczyło tam odblokować ten górny zacisk, i wcisnąć przycisk, i dokonać regulacji, a teraz robiąc to samo to ani drgnie, czy ktoś miał do czynienia z tym problemem?
maneck, jeśli ta linka wygląda jak na zdjęciu to będzie pasować. Musiałbyś zadzwonić do sprzedającego i się upewnić że to jest to co na zdjęciu. Ja swoją linkę akurat znalazłem na allegro.
maarkuss próboj aż do skutku, jak to nie było ruszane od nowości to nie ma co się dziwić, u mnie tez nie chciało pójść od razu, ale parę prób i się udało.