http://www.skodaczesci.pl/porady/skoda/Octavia/69
Printable View
Wszystko ładnie pięknie tylko czy ta tulejka będzie pasować do alfy i w dodatku na tył?
Ja jestem ciekaw szerokości tej felgi RH bo znając temat to ten model wąskich felg nie ma a dodając do tego dystans 25mm to jak widać przeczy tezie ,że do 147 szeroka fela nie wlyzie:) no chyba ,że ma ET40 albo i więcej . Kolego jak się zrobi ciepło to wrzuć felge na Alfonsa bo jestem ciekaw jak się prezentuje . Bo nie ukrywam ,że RH do kozackich należą i zawsze mi się podobały :) . Co do opcji zbierania opon to zobacz czy bardzo drze i jak masz możliwość przypasowania opony 205 to szedłbym w tym kierunku bo zrobi sie ładny naciąg i może okazać się niepotrzebne modyfikowanie zawieszenia itd . A oponka na naciągu będzie ładnie się chować pod błotnik . Tyle ,że tą wersje trzeba sprawdzić bo nic nie wiemy o parametrach felgi twojej:)
A znalazłem 147 na RH ZW3 tyle ,że chyba serial zawias i 18/9 cala i wygląda fajnie . Na glebie to już całkiem dobroć być musi:DZałącznik 89483
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...013/03/387.jpg
Szkoda jednak ze nigdzie nie mam zachowanych zdj jak wyglądała podczas kupna, a powiem wam szczerze ze na tych felach + dystans + zawias -30mm wyglądała naprawde kozacko i dlatego teraz kombinuje co zrobić żeby zostawić ją tak jak wygląda a pozbyć się problemu. Równie dobrze mógłbym sprzedać alusy z dystansami i wsiąść całkiem niezłą kasę i kupić coś tańszego i mniejszego-R16 ale tego nie chce :P
Macie oznaczenia
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...013/03/388.jpg
Spoko problem nie tkwi w wielkosci felgi bo i 18cali wchodzi przecież a tą szerokość idzie obejsc albo oponą albo tym dystansem. Powiedzmy sobie szczerze - 225 to opona tunerska nie jest . A jak ktoś zakłada felge skręcaną na dystansie to musi się liczyć ,że założyć trzeba "naciąg" Ja u siebie też mam 225 tyle że na feldze 18/8 cala i przy profilu 40 szału niema no ale znowu da się jezdzić po naszych "bezdrożach" . Z przodu mam profil 35 i to już znowu powoduje przy jezdzie wytrzeszcza na dziury. Tyle ,że opona 225 nie robi efektu . Wolałbym 205 z lekkim naciągiem .
Właśnie na tyle jest 215 letnia i tak obciera (widać wytarty rowek na zdj na 1 stronie)
Więc mówicie zęby nic nie kombinować tylko 205 zakładać i powinno być dobrze. Mam dobrego kolegę wulkanizatora, który ściąga opony i alusy z Niemiec, wiec coś się dobierze. Podjadę do niego założymy 205 poskakamy po aucie jeżeli nic nie będzie dobijać do nadkola zostawię je. Jeżeli jednak to nie wyjdzie, na wiosne zmieniam sprężyny z tyłu bo raczej opcja z podkładką na sprężynę nie wypali jak i również zmiana dystansy na 20mm.
zmień dystans na 20mm i będzie po problemie.
No ja też najlepiej w sumie wymieniłbym te dystanse . Przecież kupisz 20mm a tamte sprzedaż więc budżet będzie nie naderwany a przez te 5mm i pozbędziesz się problemu a i auto nie straci na wyglądzie . Bo z tą oponą 205 to ja tak zgaduje bo może wypalić ale nie musi . Jak możesz to sprawdzić to sprawdz może rzeczywiście się obejdzie ale z tym dystansem to raczej pewniak.
- - - Updated - - -
Widze ,że na feldze jest ET55 więc przy twoim dystansie wychodzi jak ET30 . Do tego obstawiam ,że felga nie ma mniej niż 8 cali to własnie tych 5mm ci będzie brakować .
A ja bym nie kupował, tylko stoczył te 5mm z tamtych :) albo nawet 3-4 (może by stykneło ;) )
tylko taka obróbka bez wyważenia spowoduje, że na 90% w trakcie jazdy zacznie rzucać kierownicą itp itd
tak.
Omen ale on skrawać będzie z grubości a nie po obwodzie , więc jakie wyważanie??? Tokarka nawet jak starej daty z grubości zbierze równo .Po drugie jak pisze "Malinowy" -dobry tokarz będzie wiedział jak nie spartolić tematu . Ale ja nie namawiam .Dla mnie to ostateczność w wypadku kiedy chłopaczyna nie dostanie 20mm w normalnej cenie i w rozstawie 5x98 . Jak znajdzie dystanse za dobrą kasę to tematu wogóle nie było .
Dystansów 5x98 20mm używanych trafienie graniczy z cudem - w ogóle to pierwsze 5x98 RH jakie widzę. Natomiast na zamówienie dwa dystanse to koszt około 250-280zł.
UUUUUUUUUUUU no to cena boli . Ja bym w takim razie albo próbował szczęscia z oponami ( jak by mi nie było szkoda kasy no chyba ,że stare lacie i tak do wymiany ) albo tokarka i ogień . Bo za cene 4 dystansów to idzie już fajną rimze w używce kupic:D
4 dystansiki na zamówienie ostatnio kupował Arek i do swoich skręcanych i wyszło go coś w okolicy 550zł ze śrubami jeśli dobrze pamiętam.
- - - Updated - - -
Zasadniczo używane RH jakoś specjalnie tańsze nie są bo ceny oscylują nawet w okolicach 400zł.
Decyzje już podjąłem, w wolnej chwili zawożę dystanse do zaufanego tokarza, z toczy 5mm, sądzę że tyle wystarczy.
Druga sprawa, na wiosne zmuszony będę kupić 4 gumy (z przodu mam zimówki a tył sami widzieliście w jakim stanie jest) Doradźcie mi jaki profil gumy wybrać aby to jakoś wyglądało i przy tym dało się w miarę normalnie jeździć po naszych drogach. Mile wdziane zdj prezentujące naciąg gumy w danym rozmiarze. Alus 8 cali.
poczekaj do czasu jak będziesz miał dystans gotowy
wtedy zobaczymy jak to będzie wyglądać i podpowiemy jaki wybór będzie najlepszy.
Kurcze mam ten sam problem. Ale o dziwo tylko na letnich gumach. Na zimowych nic złego się nie dzieje, a na letnich dosłownie o 2-3 mm zahacza jak doładuję Alicję na maksa. Wysokość bieżnika wydaje się być taka sama. Może profil opony na jej bokach inny ? Tego nie sprawdzałem. Zastanawiam się właśnie z zebraniem paru mm z dystansów.
dystanse mam inne niż te na fotkach. Śruby nie są wkręcane ale przechodzą przez dystanse na wylot do piasty. Śruby mam dłuższe.
Etam, bez przesady - standardowe dystanse nie są tak drogie.
Dokładnie tak.
Niestety toczenie nie powiodło się. Tokarz powiedział ze owszem moze stoczyć te 5mm lecz wtedy dystans będzie osłabiony i może po jakimś czasie rozlecieć się, ponieważ w miejscach przykręcenia do piasty będzie zbyt mało materiału pod śrubą. Toczenie z drugiej strony tez nie wchodzi w gre, gdyż jest tam gwint a ponadto po stoczeniu łebki śrub wystawałyby poza dystans i przykręcenie alufelgi byłoby nie możliwe.
Tak więc szukam innej opcji aby uporać sie z przycieraniem. Wymyśliłem takie coś http://allegro.pl/guma-poduszka-podk...108564032.html tylko czy takie gumy zdadzą egzamin. Jak myślicie? Może ktoś z was miał takie gumy u siebie i mógłby podzielić sie efektami??
Jak pisałem, że obróbka dystansu to kiepski pomysł to mi nie chcieliście wierzyć. Jak dla mnie wciąż najlepszym wyjściem jest kupienie cieńszych dystansów lub zaklepanie rantów błotników i ewentualnie ich lekkie poszerzenie.
Wiem ze była mowa ale wypowiedziała się wtedy jedna osoba a to zbyt mało.
Może to wina amorków ze tak tył siedzi a z przodu jest wszystko ok.
Prędzej wina wyklepanej sprężyny niż amorka.
Kiedyś kupiłem takie gumy w sprężyny do siebie, ale nie odważyłem się ich zastosować - zmieniłem felgi.
Ty masz pole manewru, dystanse można wstawić cieńsze.
Nie są tytanowe, ani nawet magnezowe - normalne amelinium, którego nie pomalujesz ale są trochę inaczej zrobione. Zasadniczo tak sobie myślę z tym chowaniem się łba śruby to chyba wszystkie felgi pod dystans mają frezowanie poza miejscami przez które przechodzą śruby by zmieścić te wystające śruby. Trochę skomplikowane to co napisałem, ale widać na felgach z tej aukcji: http://allegro.pl/rh-artec-l-8-5-i-9...130544563.html - chodzi o zdjęcia od strony wewnętrznej. Między dziurami przez które przechodzą śruby mocujące felgę są odpowiednie wgłębienie by w nich chowały się łby śrub. Natomiast ja wciąż zastanawiam się jakby sobie tokarka poradziła z tymi twardymi gwintami w aluminiowym dystansie. Bo chyba ten gwint byłby problemem przy próbie toczenia a nie to, że wystawałyby łby śrub.
No niestety ja takich dziur w alusie nie mam :/
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...013/03/423.jpg
Tu porównanie przodu do tyłu. Dodam ze z przodu opona zimowa 225/45 tył 215/45
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...013/03/424.jpg
Nie masz bicia na kierownicy przy większych prędkościach?