a VALVOLINE VR1 RACING 5W50? Szczerze powiem, że mnie kusi, gorszy od 10w40 Motula/ 5w40 val. Durablenda?
Printable View
a VALVOLINE VR1 RACING 5W50? Szczerze powiem, że mnie kusi, gorszy od 10w40 Motula/ 5w40 val. Durablenda?
z własnych doświadczeń piszę, że 15w50 motula sprawdza się w boxerach, nawet zimą. zdaję sobie sprawę, że to gęstszy olej więc odpalam auto, zostawiam na 2-3min (w tym czasie skrobie szyby, ustawiam radio itp) i po chwili dopiero ruszam. nie było żadnego problemu z odpaleniem go więc wymienię na ten sam. jedynie co mnie martwi to delikatna niebieska chmurka puszczona przy odpaleniu na mrozie jak wskakuje na obroty.
Gorszy ? Zdecydowanie lepszy od wspomnianego Motula ponieważ to pełen syntetyk - Motul ma bazę mineralną więc zerowe szanse na trzymanie właściwości smarnych przez taki okres jak VR1 5W50. Ja jednak na Twoim miejscu zastosował bym olej dedykowany do diesla (= z odpowiednimi dodatkami dla diesla) a nie olej "uniwersalny".
z 5w50 do diesla jest chyba tylko Mobil... chyba zdecyduje się na VR1
Ja też polecam MOTULA . Moim zdaniem jest to najlepszy olej oferowany na rynku. Sam używałem serii 4100 , i nie ma problemu, silnik pracuje cichutko, równiutko. Motul ma również b.dobre właściwości czyszczące ( skutecznie usuwa nagar ) i utrzymuje silnik w czystości.
No dobra, a jeszcze jedno pytanie - co ile takiego Motula (MOTUL 8100 5W40) trzeba wymieniać?
Hehehe :) A po czym tak oceniasz ? Słyszałeś może o takich markach jak Amsoil, Royal Purple, Ravenol, Fuchs, Agip ? Wiesz, że Motul praktycznie nie wykorzystuje już baz syntetycznych PAO/Estrowych w swoich olejach a leci po całości na bazach mineralnych ? Czytałeś o wtopach jak na poniższych zdjęciach (masz nawet polecanego 8100 5W40) ?
...i bądź tu człowieku mądry :/
A czy ja pisałem tylko o podrabianiu ? Czytanie ze zrozumieniem polecam ... pierwsze zdjęcie to zdjęcie produktów oryginalnych - nie podrabianych.
Ja osobiście poleciłbym oleje firmy Liqui Moly. Sam niedługo wymieniam mój obecny świeży Lotos, który posłużył jako "dodatkowa płukanka" i zalewam Liqui, która jest zdecydowanie w czołówce najlepszych firm robiących oleje jak np. Millers i inni. Z bardzo wielu opinii słyszałem też, że Motul to bardzo dobry olej.
No Ciebie do tego grona z pewnością nie zaliczam ...
Wg mnie Motul to był mniej więcej przed dwoma laty czołowy producent olejów w Europie. Gdybyś opanował powyższą umiejętność (patrz wyżej) wywnioskował byś to z moich postów. Jeśli zadajesz sobie tak mały trud w nabywaniu wiedzy to jak możesz doradzać innym ? Gdybyś widział przecięte filtry oleju po przebiegu 10 000 km nie pisał byś o wymianie co 15 000 km - a żeby je zobaczyć wystarczy naprawdę niewiele wysiłku i Google choćby.
Dobra, temat jest bez sensu - coś pt. "polecam to na czym jeżdżę".
Dzięki - po prostu wykłócanie się "co Ty wiesz o olejach" mnie zaczęło wkurzać. Przy drodze eliminacji został mi MOTUL 8100 5W40 i Valvoline Durablend - zobaczę jaki będą mieli w sklepie, bo oba są bardzo zbliżone.