no jest to dosć charakterystyczny zapach
Printable View
no jest to dosć charakterystyczny zapach
Podczepię się pod temat.
Takie głupie pytanie gdzie w programie Multiecuscan jest zakładka do sprawdzenia stanu i do ewentualnego wymuszenia wypalania.. bo jakoś nie mogę znaleźć
Stan sprawdzasz tuZałącznik 257634
A wymuszenie zdaje się że tuZałącznik 257635
także sie podepne pod temacik, bo zawsze obawiam sie tego DPF
u mnie ani razu jeszcze nie walnal zadnym dymem chyba ze bialym w zime po odpaleniu jakies pare minut a tak to nie wiem nawet w jakim stanie jest ten DPF
ciagle miasto robie i tak sie obawiam ze cos sie stanie, zauzmy ze chce go wypalic naturalnie to co musialbym zrobic ? Bo kazdy mowi ze wyoskie obroty i jedziesz przez iles KM ale co w tedy spaliny beda miec taka temperature ze to wypali czy jak ?
Zauzmy ze chce jechac do Olsztyna z Gdańska jakies 150km ~~ jakbym jechal 140 na godzine 6 bieg, to sie nie wypali rozumiem ?
Ja z DPF zielony na maksa..."
1.9jtdm 16v
Trzeci bieg, prędkość około 90 kmh. Wtedy będzie ok 3000 rpm i to są warunki sprzyjające oczyszczaniu się filtra. Temperatura spalin jest wtedy odpowiednia.
Wypalanie na postoju to jest ostateczność, kiedy zapchanie filtra uniemożliwia dojechanie do serwisu na czyszczenie mechaniczne. Inaczej nie widzę powodu do uruchamiania tej procedury.
Wypali się o ile jego stopień zapchania w trakcie tej trasy będzie większy niż 80%
Na pewno się nie wypali jak będziesz jechał 90km/h na trójce, no chyba że już dobije do takiego stopnia zapchania że sterownik sam rozpocznie wypalanie i wtedy to nawet możesz stać byle by silnik był uruchomiony.
Jak już kiedyś wspominałem do rozpoczęcia wypalenia potrzebne jest:
1) zapchanie >80%
2) prędkość powyżej 100-110km/h może to być nawet piąty bieg (nie trzeba piłować samochodu najlepiej trzymać silnik 2200-2500 obr) - ważne żeby tak jechać jednostajnie na odcinku 1-3km
3) odpowiednia temperatura silnika, chyba minimum 70 stopni
Jak już wypalanie się rozpocznie to najlepiej dalej trzymać obroty w przedziale 2200-2500 prędkość jest już nie ważna choć wiadomo że tak optymalnie to 4-5 bieg ze względu na lepsze chłodzenie silnika.
Wypalanie trwa około 10minut.
rozumiem ze przez te tylko programy itd sprawdze jaki stopien zapchania ?
Z doświadczenia.
Próbowałem wszystkiego żeby zapanować nad niechcianymi wypalaniami dpf-a (np dwa kilometry przed pracą) i samemu decydować kiedy ma się wypalić.
Jeździłem na wysokich obrotach na trójce i nic to nie dało nawet przy 105% wypalanie nie chciało się zainicjować.
Dopiero gdzieś na forum (chyba opla insigni) wyczytałem że warunkiem do wypalenia dpf-a jest minimum 80% zapchania i chyba 110km/h, wypróbowałem i od pierwszego razu zadziałało.
Prędkość 110-120km/h 5 bieg kawałek pustej drogi i obserwacja wskazówki doładowania. Jak po puszczeniu gazu opadnie do zera znaczy że wypalanie się rozpoczęło. Potem już w zależności od warunków na drodze (ruch) albo jadę dalej tak samo albo zbijam do 4 biegu i 2500obr (najlepiej tempomat).
Niestety tak.
Najtańsze rozwiązanie to telefon i elm327 po bluetooth.
No dobra tylko ze u mnie jest roznica bo jadac np na 5 biegu jak puszcze gaz to wskazowka nie opada do 0 a jak zrzuce na "luz" to w tedy spada do 0 a samochod dalej jedzie.
Bardzo dziękuje za info. zwłaszcza za ta obrazkową:) kurde muszę sobie załatwić jakąś polska wersję... poza tym dziwna rzecz że na wszystkim oprócz can wywal mi jakiś błąd że przekroczono czas na połączenie interfejsu... stosuje zieloną przejściówkę..
ale który konkretnie, bo podczas jazdy i wypalania po odpuszczeniu gazu w 2.0 wskazówka turbo leci na łeb do zera, a w 1.9 do zera nie opada
- - - Updated - - -
tak samo było u mnie, niezależnie od prędkości, wystarczyło że zapchanie osiągnęło pewien pułap i silnik się choć trochę rozgrzał i już leciało wypalanie.
OK. Więc nieporozumienie.
Inaczej rozumiemy naturalne wypalenie, o które pytał kolega vudka: "ciagle miasto robie i tak sie obawiam ze cos sie stanie, zauzmy ze chce go wypalic naturalnie to co musialbym zrobic?"
Dla mnie naturalne wypalenie to proces inicjowany przez auto.
Wymuszone wypalanie = użycie kompa.
ja juz wszystko wiem :)
czekam az po prostu bedzie duze chwilowe spalanie i turbo opada w dół i jedziemy go wypalić
:P
dzięki :)
Niestety to samo co wcześniej... komunikat że za długi czas połączenia... nie mogę wejść w dpf, może z moim interfejsem:/
Mala zmiana u mnie.
W koncu wiem jak wypalal sie u mnie DPF było to w miescie akurat musialem odwiesc rodziców mojej dziewczyny. I no coz wypalanie trwalo jakies 4 min ~~.
Potem jak mialem trase do Olsztyna z Gdańska, na powrocie zaczeło mi opadac czujnik turbo do 0 na biegu oraz dziwnie pachnialo i spalanie na 6 biegu przy 160 bylo jakos 16-17 znizylem do 5 biegu i jechane bylo 160 okolice 4 tys obrotów i tak przez 10 min.
ale mam teraz pytanie wazne!
jak wypalało w mieście to trwalo jakies 4 minuty i byl nawet dymek ale w trasie to trwalo jakies dobre 10 min
od czego to jest zalezne ile to trwa :) ?
W mieście nie miałeś optymalnych warunków do wypalenia i po prostu zostało przerwane.
nawet jak nie zgasilem go ? bo staralem sie w miescie wypalic go jakos
Może zauważyłeś za późno, proces wypalanie może już się kończył....
Prawidłowy proces wypalania trwa w okolicach 10 minut. Tak jak mówi [MENTION=71859]macinek102[/MENTION] możliwe że nie zauważyłeś że wypalanie się zaczęło wcześniej lub co gorsza przerwał je sterownik bo nie mógł osiągnąć prawidłowych parametrów wypalania.
Ps. piłowanie silnika na takich obrotach, zwłaszcza podczas wypalania dpfa gdzie temperatura spalin jest podbijana to proszenie się o problemy..
w takim wypadku jakie maja byc obroty ?
ja slyszalem ze wysokie
ok 3 tyś wystarczy, stała prędkość, 3-4 bieg. Wysoka prędkość trochę schładza dpf więc nie trzeba tak pędzić
Ja wypalam w okolicach 2.5tyś obrotów, nawet trochę mniej w zależności od warunków na drodze.
Próbowałem na wyższych ale nie przynosi to żadnych korzyści, stopień zapchania po wypalaniu i tak zawsze był taki sam a spalanie za to dużo wyższe.
Najlepiej jeśli są warunki to wbić tempomat i jazda.
a w miescie da rade to jakos wypalic ?
Ales przykatował silnik - 10 minut na obrotach maksymalnej mocy!!! nawet nie chce myślec o ile skróciłes jego żywot...Nie mówiąc juz o rozcieńczeniu oleju i zużyciu paliwa...
U mnie wypalanie w 90 procentach zaczyna sie w trasie i nigdy nie robie z tego powody jakis specjalnych mecyi. Jade normalnie na 6 biegu około 120 km/h i cały proces trwa około 10 minut bez zadnych problemów...
boze co ja zrobilem :(
Fajnie by bylo gdybym mogl sobie jakos programowo zobaczyc co ile na oko sie wypala dpf. bo tak wedlug moich obliczen to jest co ok 800km ~~
tak mi sie wydaje
Nie ma problemu. Najprościej kupić ELM327 BT i darmowa aplikacja na smartfona np. Alfaobddemo. Będziesz wiedział kiedy się wypala, jak długo, jaki jest procent zapchania i wiele więcej.
Z ciekawostek u mnie wypalanie może się rozpocząć w sprzyjających warunkach już po osiągnięciu 70% zapchania. Po przekroczeniu 90% sterownik już nie sprawdza tak rygorystycznie wszystkich warunków i inicjuje wypalanie nawet w mieście :)
Czytam ten temat, bo ostatnio wyskoczył mi check engine / p20002 związany z zapchanym DPFem, wyskakiwał po skasowaniu zaraz po 1-2 km, więc puściłem wypalanie - ale zainteresował mnie ten post - bo zaobserwowałem niepokojące zachowanie (myślałem, że auto zaraz zacznie się jarać :eek:). Otóż pojechałem na odludzie i za pomocą MESa puściłem wymuszone wypalanie. Przy >50% procesu zauważyłem sporo białego dymu, jak z ogniska, coś jak tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=D2QdpiA7VX8
Proces przerwałem na 58% wciskając sprzęgło i hamulec, dymu było coraz więcej i zacząłem się bać o auto, że mi się sfajczy. Czy coś takiego jest normalne na postoju, czy na 100% jest dziura w układzie wydechowym?
Raczej będę starał się wypalać na trasie, bo jednak szkoda byłoby auto stracić w tak głupi sposób...
nie no ja nigdy nie byłem za wymuszonym wypalaniu.. az chce sie plakac jak to sie slyszy ;(
Rzućcie sobie okiem - wprawdzie nie Alfa, ale gość dość konkretnie pokazuje jak to robić prawidłowo:
https://youtube.com/watch?v=_kLJfYsmU2w