Jeśli to oryginalny oryginał to pewnie najdłużej. Ale kosztuje tyle ile płaciłem 3 lata temu za zamiennik :D
Printable View
Jeśli to oryginalny oryginał to pewnie najdłużej. Ale kosztuje tyle ile płaciłem 3 lata temu za zamiennik :D
Właśnie Dlatego się zastanawiam czy kupować ten oryginał czy coś innego.
Ale jak coś innego to jakiej firmy najlepiej nie chce za 10-20 tys. Ponownie wymieniać.
http://allegro.pl/lemforder-lacznik-...693135494.html
Przed chwilą kupiłem te. Lemfordera używałem do tej pory przy innych autach i się nie zawiodłem, mam nadzieję że tu będzie podobnie.
Nie wiem czy oryginalne ale wyjąłem dolne magneti marelli ale był też znak fiat lancia Założyłem sidem .Na razie po 10 tys jest ok a gdzieś słyszałem że z powodzeniem regenerują wahacze ma ktoś namiary bo starych nie wywaliłem.
Witam,
mam spory problem z moim zawieszeniem po wymianie kompletu sprężyn na Eibachy Pro Kit
Otóż od kiedy wymieniłem oryginalne sprężyny na zestaw Ededykowany do 2,4 SW - EIBACH E10-10-005-04-22 , słyszę głuche stuki w zawieszeniu przednim.
W szczególności przy najeżdżaniu / zjeżdżaniu z progów zwalniających, przy mocniejszych przechyłach karoserii (np.szybki zjazd z ronda).
Ja i mój mechanik Grzesiek już nie mamy pomysłu co może być przyczyną.
Wymieniane było:
- wahacze dolne ( lało się z poduszek) - brak poprawy,
- wahacze górne ( uszkodzone przez warsztat wymieniający sprężyny) - 3 dni ciszy i nadal to samo
- poduszki amortyzatorów - 1 dzień radości,
- łączniki stabilizatora - brak poprawy,
pozostały jeszcze gumy stabilizatora ale niestety nie występują one oddzielnie tylko z całym stabilizatorem za 540 zł :(
jak żyć, no jak żyć ...:(
Na postoju, na zgaszonym silniku popompuj trochę przód samochodu. Jak będzie skrzeczeć/ strzelać to znaczy, ze gówniane wahacze górne.
Ja tak miałem po wymianie górnego prawego... w końcu regeneracja oryginału zamiast chu**wych zamienników przyniosła spodziewany efekt.
na postoju brak jakichkolwiek niepożądanych głosów, nawet z niewielkiej odległości szybko opuszczana alfa nie wydawała żadnych odgłosów.
Na szarpakach również nic nie wychodzi :(
No... to może półosie z przegubami trzeba sprawdzić?
Półosie wykluczamy,
wczoraj szukając dźwięku stetoskopem , najgłośniej dochodził z samej sprężyny i amortyzatora ale badanie amortyzatorów potwierdziło że są w doskonałej kondycji :(
Zonk...
Sprawdzałeś końcówki drążka kierowniczego? To chyba ostatni element na Twojej liście, który może stukać.
PS. Ja walczę ze stukaniem w tylnym zawieszeniu w Astrze. Jest proste jak budowa cepa, podmieniłem już wszystko, a mimo to nadal stuka... głównie w momentach gdy auto się przechyla. Także temat rzeka ;)
A może sprężyny są za sztywne, lub są jakieś luzy miedzy sprężyną a mocowaniem i w czasie pracy metal trze o metal? Lub..
Tu cytat ze strony autokult.pl
"Jedynym zauważalnym efektem pęknięcia sprężyny przedniej osi będzie stukanie podczas przyspieszania (rozciąganie sprężyny) lub hamowania (ściskanie), a także podczas szybkiego pokonywania zakrętów. Innym objawem będzie słyszalne strzelanie (brzdąkanie) w przednim zawieszeniu podczas skręcania. Natomiast pęknięta sprężyna tylna będzie dawała o sobie znać tylko podczas pracy zawieszenia (przyspieszanie, hamowanie, zakręty lub duże wyboje)."
Magil, końcówek nie ruszaliśmy ale wszystko jest mega sztywne , nawet diagnosta na stacji chciał usilnie wykryć co to może być i nie miał się do czego przyczepić.
Tak jak pisałem, stetoskopem nasłuchiwałem wszystkich elementów zawieszenia i najgłośniejsza jest sama sprężyna :(
Ale to przecież nówki sztuki, które siedzą w większości obniżonych tutaj Alf.
Grzeniu, sprężyny sprawdzałem zaraz po zakupie, później po zakupie wkładał je mechanik a ostatnio przy wymianie poduszek przeszły przez jeszcze jedne ręce ,gdyby były mocno pęknięte byłoby to widoczne. Musiałbym je na Polibudę zawieść aby mi je sprawdzili :confused:
Kupa kasy w błoto a psycha nadal klęka ...kup sobie chłopie nowszą Alfę ...
A na koniec się okaże że to gaśnica we wnęce bagażnika się przewala ;)
- - - Updated - - -
Nie tak całkiem w błoto. Masz niesamowicie fajne przełożenie ruchów kierownicy na zachowanie auta. Zero luzu, bardzo przyjemnie się prowadzi. Przynajmniej kilka tygodni temu tak było ;) Zainspirowany odkładam do skarbonki na remont zawieszenia w mojej ;)
A może to łożysko amortyzatora hałasuje?
A może to łożysko amortyzatora hałasuje?
No nie bardzo bo tam jest tylko sama guma a nie ma łożyska!!!
W 159 z przodu amortyzator się nie skręca, nie ma łożyska. Ale jak się guma wybije to stukać może. !!!
Mam do wymiany łącznik z przodu. Diagnosta powiedział, żeby wymienić komplet. Czy to konieczne albo wskazane. Jeśli tyły łącznik wymieniłem sobie sam to z przodem też sobie poradzę?
Moim zdaniem łącznik można wymienić pojedynczo ja tak zrobiłem, 2 lat minęły, a drugi nadal się nie odzywa. Wymienisz sam bez problemu, ale bądź przygotowany na odcinanie bo śruby często stawiają opór.
Koledzy jakie mogą być objawy zużytych gum stabilizatora? Ja Mam stuki jak jadę wolno, na prostych kołach. Jak bujam karoserią od strony kierowcy to słychać to pukanie jakby na środku auta. Łączniki mam nowe..
Na podstawie wpisów, opisów ani dźwięków, nie da się zdiagnozować, co stuka - najlepiej pojechać na szarpaki, na stację diagnostyczną - za 20 złotych spokojnie powinni sprawdzić jakie elementy nadają się do wymiany.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Właśnie dzisiaj byłem na OSKP przejazdem i diagnosta po sprawdzeniu na szarpakach, po sprawdzeniu na maszynie do amorów stwierdził że to łącznik stabilizatora lewy.... wrr a ten łącznik wymieniałem 3 miesiące temu osobiście. Podjadę jeszcze na 2 stacje, dla pewności. Każdemu polecam sprawdzić w 2 miejscach bo już nie raz po sprawdzeniu w jednym diagnoza była inna niż potem się okazywało.
Może kogoś z Was taki temat zainteresuje
Na Autosklep24 trwa wyprzedaż magazynu z rabatem 40%
Oryginalny łącznik stabilizatora przód można kupić za 59 zł
a tylne po 29 zł :)
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Oryg...51795455/30470
https://www.autosklep24.pl/pl/search...f_producer_2/1
wystarczy w koszyku wpisać hasło "LW2020"
Wyprzedaż trwa do soboty
Coś mi właśnie stuka z tyłu przy zjeździe z chodnika, już ta cena 49 zł za tylny kusiła. Jutro sprawdzam w jakim są stanie i być może zamówię. Dobry cynk :cool: