Ok, pytałem tylko z ciekawości. Ja podobno miałem założony nowy, tak przynajmniej twierdził sprzedający :D
Wysłane za pomocą TapaTalk 2
Printable View
Ok, pytałem tylko z ciekawości. Ja podobno miałem założony nowy, tak przynajmniej twierdził sprzedający :D
Wysłane za pomocą TapaTalk 2
Mój też jest z 2009 roku wiec był wymieniany;)
panowie mam podobnie, przy 1500-2000 obr auto dostaje czkawki. Nie ma różnicy czy na zewn. jest 11st czy 25szt. Nie występuje to też regularnie, czasem przejadę pół miasta i nic czasem kilka dni jest ok a czasem po prostu szarpie. Na razie tylko na 2 lub 3 biegu.
Czyściłem przepustnicę. Wyjąłem EGR i wyczyściłem część spalinową. Czy tą na zdjęciu w żółtym kwadracie też się rozbiera i czyści???? Po wyjęciu miałem tą zaślepkę zamontowana z dziurkami więc to na pewno nie rozwiązuje tematu szarpnięć. Załącznik 94654Załącznik 94655Załącznik 94656Załącznik 94657
A jaki silnik ma kolega?
w0cinu
odkręć elektromagnes (to w żółtym kwadracie) i sprawdz czy bolec z niego wystający nie zacina się. Powinien wciskać się bez oporu i sam sie wysuwać.
8v 120km 1.9jtd. po odkręceniu nic nie trzeba odczepiać tylko po prosu wysunąć? Da rade to zrobić bez ponownego odkręcania EGR??? -ciekawe
http://forum.autokacik.pl/showflat.p...1&fpart=1&vc=1 tu masz fajnie i jasno opisane jak to wyczyścić.
zdjęta kostka z przepływki i oto co zauważyłem:
1. Brak absolutnie jakichkolwiek szarpnięć (a lansowałem się po mieście z godzinę)
2. łagodne ruszanie z 1-go biegu ( wcześniej musiałem przytrzymać na sprzęgle żeby ruszyć bez kangura)
3. po puszczeniu gazu nie czuć duszenia się silnika (jakby hamowania) wcześniej myślałem że to wina poduszki pod skrzynią ale jest ok.
efekt uboczny - kontrolka check
na klimie i bez tak samo
pojeżdżę ze 2-3 dni i zobaczę co się będzie działo
- - - Updated - - -
http://allegro.pl/przeplywomierz-alfa-romeo-156-159-0281002683-nowy-i3183481978.html
ktoś miał do czynienia z takimi przepływkami ?????
To po co ten przepływomierz? Tylko po to, żeby check engine się nie świecił? :P I było co w ASO sprzedawać?
Ja dla testu wyłączyłem to nawet DPF bez problemów się wypalał. Żadnej różnicy w jeździe nie zauważyłem.
No właśnie ja miałęm to samo samochód jezdził idealnie... a jak stwierdzic ze dpf sie prawidłowo wypala?
LukeMazur, robiłeś coś z tą przepływką, wymieniałeś na nową??
wyczysciłęm ją spreżonym powietrzem i wd40... pomogło na jakies kilka dni teraz to samo sie zaczyna...
przy odpiętej przepływce 0 szarpnieć i wogole jakoś fajniej auto chodzi - w sumie przejechałem bez niej paręnaście km ale żaden błąd nie wywalił - za co w ogóle odpowiada przepływomierz ? czy dłuższa jazda z wypietą wtyczką czymś grozi oprócz wywalonego błędu ?
to je złe! i niewiadomo czy jak sie kupi nowy to moze byc nadal to samo xD
wd 40 przeplywke? przeciez to jest tłuste.....i zaraz załapie brud spowrotem....
panowie, przy odłączonej przepływce wg fesa egr otwarty jest na 4% i status sterowania OFF. Przy podłaczonym działa i sterowanie zmienia sie z ON na OFF i na odwrot. Czyli odpieta przepływka odłacza egr?
czyli to nie przepływka tylko EGR. Trzeba go poprostu programowo wyłączyć i powinno grać;)
W takich przypadku całkowite zaślepienie powinno już przynieść rezultat.
ale wiedz ze to prawdopodobnie nie sam egr jest przyczyna tylko klapka która moze sie lekko domykać w tym momencie własnie, dlatego spada doładowanie gdy tak szarpie !!
Może przepływke wsadze do benzyny ekstrakcyjnej powinno pomóc ;)
Przepływomierz czyści się IPA i sprężonym powietrzem, jeśli nie pomaga to do kosza :) Żadne WD40 to tylko może pogorszyć sytuacje...
wlasciwie to jakie parametry powinien miec egr te procentowe np na wolnych obrotach albo pod obciazeniem ma ktos informacje na ten temat ?
- - - Updated - - -
jak mialem audi czy vw w programie mialem na zielono zaznaczone prawidlowe wartosci np w golfie IV jakie powinien miec dany parametr......w audi mialem podrukowane a moze cos takiego do alfy jest ?
Mam pytanie.Czy ktoś może zaobserwował/usłyszał u siebie przy maksymalnym przyspieszaniu dźwięk, który można opisać jako dźwięk powstający czasem przy najechaniu na białe linie na drodze coś jak taka tarka?Pojawiło mi się coś takiego parę dni temu jak zaczęły się wysokie temperatury.Dźwięk jakby gdzieś z kabiny ale pewny nie jestem i ma różną głośność.Na postoju jak wkręca się na obroty, i jak dmucha turbina niczego takiego nie słychać.I uprzedzę pytania: sprawdziłem i nie najeżdżałem na żadne linie w momencie tego hałasu:) Pzdr.
przepływka zmieniona - nic się nie zmieniło :suicide:
czyli to nie przepływka... ktoś musiał spróbować pierwszy... ;P
Wieć zostało tylko jedno, programowo usunąc EGR i klapkę zeby była cały czas otwarta.
Siemka, zdiagnozowałemcoumnie było przyczyna poszarpywania w zakresie 2000 do 3000 obrotówna wyzszych biegach,
okazało się, że pomimo 22%zapchania DPF we wtorekwieczoremchciałsię wypalić. Podczas wypalnia wyskoczył błąd (wymień lub wyczyśc DPF). Zatrzymałem sie na parkingu i chciałem go wypalić komputerowo na postoju, ale nie zdążyłem: zaczął mi się palić ogniem DPF!!!! Szybko 112 i gaśnica. Przyjechali dosłownie po 3 minutach - i udało się uratować autko. Okazało się że spalił się jedynie wieszak od DPF taki gumowy . Na drugi dzień udałm się do Chip tuner iwywaliłem z kompa DPF i utłumikarza środek DPF-a który był praktycznie w środku stopiony. Od tego momentu niema poszarpywania i wkręca się pięknie na obrotynawet na wyzszych biegach!!! :)
Kolejny przypadek płonącego DPFa... strach się bać.
Masz jakieś foty?
ile cię to kosztowało bo chyba też to zrobię. tyle, że bym chciał dodać ze 30KM do tych 120.
koszt wywalenia dpf -800zł
teraz mam też virusa na 225km i 500Nm - jest niesamowita rakieta!!!:)
Podłączę się do tematu. Wygląda na to ze u mnie przepływaka ma już dosyć i będę będe musiał ją wymienić i tu pytanie:
Wkładać bosha czy jakiejś innej firmy. Znalazłem takie firmy facet (śmieszna nazwa ;-)). Są nawet droższe od bosha, może są lepsze?
Ktoś takie montował?
Jakie objawy, oprócz poszarpywania podczas jazdy, ma padnięta przepływka? Błąd w komputerze? A co z wartościami powietrza zmierzoną i oczekiwaną? Są wtedy rzeczywiście rozbieżności?
ciekawe czy te podszarpywania maja cos wspólnego z tym co mam teraz...
możesz podać adres gdzie robiłeś???
- - - Updated - - -
pytanie do xdj1
chip i elektronika dpf - u Tomka - link http://www.chiptuning-tdi.pl/nowa/lcd.html
a mechaniczne usunięcie dpf u tłumikarza na łopuszańskiej polewo przed al. krakowską jadąc od zachodniego.
Myślę, że dwumasa nie ma wpływu na szarpnięcia chyba że podczas ruszania.
faktycznie nie ma jednak chyba mam inna przyczyne...
Sprawdzcie tą klapę co jest przed EGR. nie wiem jak, ale ona jest prawdopodobnie odpowidzialna za te szarpnięcia.
Hej! Właśnie dzisiaj tak zrobiłem i powiem szczerze że szarpnięcia ustąpiły i tak jakby lepiej się zbierała. Po wyciągnięciu wtyczki żadnego błędu nie miałem nawet podczas jazdy ale jak zrobiłem postój na parę godzin i po ponownym odpaleniu auta pojawił się komunikat "have engine checked" więc wyłączyłem auto podpiąłem wtyczkę z powrotem ale komunikat nie zniknął. Wie ktoś może co zrobić żeby ten komunikat już się nie pojawiał bo trochę mnie drażni.
u mnie przyczyną tych szarpnięć podczas przyszpieszania był padający wtrysk...