No co za ludzie.
O spalaniu przeczytasz w wątku o spalaniu, a ofert poszukaj sobie na otomoto.
Dasz radę.
Printable View
Na allegro jest 150 ogłoszeń ale Wy jako że już to auto poznaliście to wiecie na co zwrócić uwagę przy wyborze danej oferty. O spalaniu może przeczytam w innym wątku ale chodzi mi również o awaryjność, ogólną ekspolatacje samochodu. Najbardziej do gustu przypadł mi ten samochód: http://otomoto.pl/alfa-romeo-mito-1-...C30286629.html co o nim myślicie?
Wystarczy spojrzeć na ogłoszenie i wiadomo ze jest jakiś wałek - 3 letni samochód w bogatym wyposażeniu, w dieslu i do tego z niskim przebiegiem. Cena poniżej połowy wartości nowego, oczywiście sprowadzany... Można z góry założyć, że albo miał jakąś przygodę albo przebieg był dużo wyższy. Lepiej poszukaj krajowego egrzemplarza, będzie starszy i z wyższym przebiegiem ale bedziesz mógł łatwo zweryfikować historie serwisową. Jak kupisz od właściciela to też mniejsza szansa, że wpakujesz się na minę.
Masz racje. A co myślisz o tej: http://otomoto.pl/alfa-romeo-mito-1-...C29727426.html ?? Na jednym zdjęciu widać że swieci się awaria silnika ale nie wiem czy auto jest odpalone czy tylko zapłon ma włączony
W Niemczech ceny Mito 1.6 JTDM zaczynają sie od 8 tys euro w samochodach przy przebiegach 120-150 tys. Dolicz sobie koszty ściągnięcia i zysk handlarza - od razu wiadomo że ceny poniżej 40 tys. są mocno podejrzane. Twoją sytuację komplikuje fakt, że krajowych Alf z tym silnikiem niewiele sie sprzedało. Alternatywnie powinieneś się zastanowić nad wersją 1.4 155KM w benzynie - tutaj krajówkę łatwiej znaleść a samochód jeździ jak na Alfe przystało. Jeśli zależy Ci na niższych kosztach paliwa można założyć LPG, który ten silnik znosi dobrze.
Mi to obojętnie w sumie czy benzyna czy diesel. Chce kupić czarną albo białą, tylko w tym rzecz ze bardzo mało jest tych krajowych. Moze moglbyś mi cos polecic bo mi cos ciezko idzie
Można namierzyć kilka fajnych krajowych w mocnej benzynie:
http://otomoto.pl/alfa-romeo-mito-kr...C30370885.html
http://allegro.pl/alfa-romeo-mito-15...488131595.html
Mito z silnikiem 1.4 155KM zasuwa aż miło,najlepszy silnik jaki był montowany w tym modelu.
Zgadzam się z Żuczkiem. Silnik 155KM jest najbardziej sportowy i najbardziej pasuje do Alfy, ale 1,6 jtdm jest najrozsadniejszy.
W codziennej eksploatacji, gdzie jeżdżę na 5 i 6 biegu jest tak samo mocny jak benzyna, a przy bardzo dynamicznej jeździe spali do 7 l. Czyli można się bawić non stop. Kupisz 155KM, pobawisz się 1 dzień, spali Ci 12 l / 100km i zaczniesz oszczędnie jeździć.
Silnik jest bezawaryjny, przebiek 127kkm, mam podkręcony do 135KM i co ważniejsze 385Mm.
Niech żyje Rudolf Diesel!
No własnie, dlatego najbardziej chciałbym diesla. Co do tych dwóch alf które podał mi żuczek, to jedna jest brązowa a druga ma dziwny kolor biały ;P Będe szukał dalej;)
Biały w Mito jest jeden, taki złamany, lekko kremowy.
http://otomoto.pl/alfa-romeo-mito-su...C30408142.html a co myslicie o tej?
Panie i Panowie co myślicie o tym egzemplarzu?
http://allegro.pl/alfa-romeo-mito-15...525282707.html
Kojarze, że na wiosnę była do sprzedania za 31 900zł z przebiegiem chyba 112 000km. Teraz cena wyższa i przebieg nieznacznie. Myślicie, że warto sie nia interesować?
kupił już kolega to Mito?
krajowy egzemplarz moim zdaniem zawsze bardziej pewny od zagranicznego. Łatwiej sprawdzić historię i inne rzeczy jak się człowiek postara.
Niestety nie, prosiłem na forum regionalnym żeby ktoś looknął, ale chętnych nie było:/ Czego pytasz wiesz coś o tym egzemplarzu? Z tego co ja wiem to pierwszy właściciel ją sprzedawał wczesną wiosną z przebiegiem 112 000km za cenę 31 900. Teraz sprzedaje ją handlarz i mówi, że niby tylko 1000km nią zrobił a cena jak widac wzrosła poza tym niewiele wie nt. auta, które oferuje://
Z tego co zdążyłem zauważyć to Mito krajowe pewne z tymi silnikami schodza dosyć szybko i pewne egzemplarze nie stoją zbyt długo w ogłoszeniach - ten juz troche jest wystawiony więc coś w nim pewnie siedzi.
Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem forum. Zawsze byłem zakochany w Alfach Romeo. Samochodem ma jednak jezdzić głównie moja druga połówka, która aż taką miłośniczką tej włoskiej marki nie jest. Pierwotnie miała być więc Toyota Yaris (tak, wiem co właśnie pomyśleliście) jednak po moich namowach rozważamy zakup Mito z poniższego ogłoszenia.
http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-mito...5-ID5QDdh.html
Samochód już oglądaliśmy. W naszej ocenie wszystko jest OK. Auto zadbane, bezwypadkowe, krajowe, z historią w ASO. Nie był jeszcze robiony przegląd przy 120 000km ale przy 90 000km był wymieniany rozrząd. Przed zakupem dla pewności planujemy również wizytę w serwisie.
Może ktoś w Was też ją oglądał?
Proszę o poradę w sprawie zakupu bo cokolwiek będzie nie tak z tym autem pójdzie to na moje konto:) Chciałem zapytać zwłąszcza o trwałość tego silnika (1.4 16v, 78KM) i ogólnie Mito. Przebieg jak na tak małe auto nie jest niski a my planujemy zwiazać się z samochodem na kilka lat przy przebiegach rocznych 15-20 tyś km. Czy spokojnie posłuży nam do ok 200 000km?? Ważny jest też czynnik ekonomiczny więc jaka cena sprzedaży jest adekwatna dla tego egzemplarza. Ile może być wart po 4-5 latach prawidłowej ekspoloatacji?
co ja mam ci powiedzieć, japońskie auta zawsze będą warte więcej przy odsprzedaży, takie sa prawa rynku. Auto trochę jezdzone wiec prędzej czy później moga już wychodzić pewne awarie wynikające ze zużycia. Watpliwy plus za silnik który jest mało awaryjny, ale niestety nie daje za dużej frajdy z jazdy. Miciak ma 3 drzwi tylko wiec trochę mniej perspektywiczny jak się rodzina powiększy. Ale kolor ladny. Ogolnie szukałbym czegos z mniejszym przebiegiem
Jak wyżej. Chcesz jak najmniej stracić kup Yarisa. Chcesz jeździć ładnym maluchem weź Alfe. Cóż, nie można mieć wszystkiego;)
Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka
Słaby silnik na miasto po zakupy i do pracy ok, ale na trasie będzie brakowało. Co do ceny to trochę za wysoka moim zdaniem za te pieniądze można poszukać czegoś ciekawszego, albo zapolować na jakąś wyższą wersję. Jak potrzebujesz ładny mały samochód do przemieszczania się z punktu A do B to ok, jak szukasz frajdy z jazdy to na pewno nie z tym silnikiem, ekonomiczne to też nie jest, mocy brak. Skoro oglądałeś to pewnie się przejechałeś teraz znajdź jakąś mocniejszą wersję oglądnij i przejedź się dla porównania przekonasz się, że może warto szukać dalej.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam
Napisz czy kupiłeś i ewentualnie jak sie sprawuje
Cena -> rocznik -> przebieg
Elementy powiązane.
Przebieg adekwatny do wieku samochodu i jego silnika.
Wolę 6-latka z pierwszej ręki ze 120000 niż z zachodu z przebiegiem 60000.
Samochód jak nie jeździ to się psuje.
Dodano po 4 minutes:
Oczywiście silnik tylko do spokojnej jazdy, nie pasuje do tego samochodu.
Aby uśmiech był na twarzy potrzebne minimum 120KM.
Witam , trochę odświeżę temat. Planuję zakup drugiego samochodu w rodzinie,
ma to być mały samochód niekoniecznie z "miejskim" silnikiem. Nigdy nie zastanawiałem się nad
Alfą w zamysłach miała to być 500 setka Fiata, Polówka VW, albo inny maluch. No i stało się że
natknąłem się na Alfę Mito no i zostałem ugodzony w serce :) Samochód bardzo przypadł mi do gustu.
Nie będę pytał Was o silniki bo tutaj myślę raczej coś od 105KM i więcej :D ani o kolor (tylko czerwony albo biały :D)
ale zapytam o szybę czołową i naklejki na błotnikach z którymi się spotkałem w trakcie oglądania już czterech Alf.
Chodzi mi o szybę czołową we wszystkich czterech nie posiadały znaku Alfy tak jak boczne i tylne , czy to znaczy że były wymieniane ?
czy może Mito takich szyb fabrycznie nie posiada ? Oglądałem starsze 147 i znak Alfy zawsze był , a może rzeczywiście natrafiałem
tylko na bite :(. No i pytanie odnośnie tych naklejek na błotniki to tak oryginalnie czy ktoś doklejał ?
Tutaj masz pokazane jak wyglądają nadruki na szybach: http://www.auto-wilanow.com/alfa.html
Zdjęcia mniej-więcej w połowie strony
Witam wszystkich - planuję zakup używanej Mito 1,4 TB QV 170KM - czy ktoś potrafi mi coś odpowiedzieć oprócz już wyżej opisanych spraw w temacie awaryjności i na co zwrócić uwagę (oczywiście bez wypadkowości...)...
Zobaczyłem taka w necie i serce mi mocniej zabiło... :)
Pozdrawiam wszystkich alfomaniaków !!!
@ Bazyl
Naklejki to normalna rzecz, ja np. miałem malowane błotniki (na gwarancji) właśnie przez brak naklejek. Materiał wyrzucany spod przednich kół niszczy trochę lakier na tychże błotnikach
@ Krzysztof
Ja właśnie myślę nad sprzedażą swojej, ale jakoś nie wyobrażam sobie momentu rozłąki...
Uważaj, żeby ktoś Ci nie wcisnął TB155 tylko z kończynką :P
@Wieri - dzięki za ostrzeżenie - myślę że jak będzie miała w dowodzie rejestracyjnym 125 KW lub wyraźnie 170 KM to chyba powinno tak być... no chyba że turbinka słabiej pompuje i silnik nie będzie trzymał serii... Zresztą zobaczymy - jadę we wtorek oglądać - właściciel wstępnie też bez problemu zgodził się na przegląd kontrolny w ASO - zobaczymy :)
Mam nadzieję że będzie to w miarę uczciwy zakup bez ukrytych poważnych wad...
No i ktoś mnie ubiegł niestety :( - nie zdążyłem jej nawet obejrzeć "na żywo"
Życzę nabywcy mimo wszystko żeby mu się bezawaryjnie sprawowała... Może tu trafi? Może jest na forum? a że napisałem że we wtorek jadę obejrzeć to dziś rano się zdecydował kupić...
A ja dalej szukam... zobaczymy czy kiedyś będę miał AR czy inne auto...
Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich...