gaz zawsze 10,5 litra+ :) średnie z kompa mam zawsze powyżej 8 do 9 na spokojnie spala ponad 10 na ostro około 12 fakt instalacja ma przejechane 150tysia na ori gratach i po malu czas na modernizację :D
Printable View
gaz zawsze 10,5 litra+ :) średnie z kompa mam zawsze powyżej 8 do 9 na spokojnie spala ponad 10 na ostro około 12 fakt instalacja ma przejechane 150tysia na ori gratach i po malu czas na modernizację :D
Mi spalanie realne i komputerowe spadło po czyszczeniu przepływomierza i jego wkładu ;)
U mnie na trasie alfa bierze 7,8l do 8,2l miasto i cykl mieszany jak by nie liczył 10l.
Instalacje mam nową mam około 10.000 na niej zrobione.
P.S. Oczywiście chodzi o LPG
U mnie ostatnio zrobiłem traskę 840 km 50/50 trasa jakieś miasteczka - jechałem na wschód Polski. Średni spalanie według komputera to 5,6 l (auto zapakowane 2 osoby + 2 rowery na bagażniku na klapie), realnie według moich obliczeń komputer się nie pomylił.
A przy okazji zapytam, jakie są Wasze doświadczenia z porównaniem spalania komputerowego do realnego? Ja sprawdzam regularnie od jakiś 2 miesięcy, czyli z 6 razy już sprawdziłem i za każdym razem wynik z dystrybutora był identyczny z tym z komputera.
U mnie - przekłamuje (około 0.5-1 litr w porównaniu do obliczeń przy dystrybutorze).
Przy spalaniu 6L/100km powinieneś zrobić 1000km na baku. U mnie rekord to 900... czyli 6.7, a komputer pokazuje średnie 5.2-6.5.
Ale dużo jeżdżę po mieście. Często zostawiam zapalony samochód (w zimie), żeby się rozgrzał. Cały rok jeżdżę na klimatyzacji (w pozycji auto). Świateł również nie gaszę. No i za bardzo nie lubię się włóczyć po drodze... nie to, żebym od razu szalał, bo staram się przepisowo.
U mnie się zgadza.
u mnie w 159 po wyczyszczeniu wtryskiwaczy komp pokrywa sie ze spalaniem rzeczywistym. W 147 do spalania beny na kompie trzeba dołożyc 2 l gazu...
U mnie n oponach 205/55/16 srednio po miescie 13l benzyny w/g wlasnych pomiarów raczej spokojna jazda do 2500 obrotow zmiana biegow...czy jakies czyszczenie elementow pomoze zejsc z tej pechowej liczby ;) ??
Opony 205/55/16 na przebiegu nieco ponad 4200 km średnio 5.7 l obliczone przy dystrybutorze :-) Jeżdżę raczej spokojnie
Takie spalanie jest dla mnie osiągalne tylko w trasie przy spokojnej jeździe...
U mnie spalanie 5,6 l ;), w mieście tzn. trasa 13 km, sporo korków spalanie ok 7 l.
Miasto, krótkie odcinki 5-7 km, spokojna jazda, komp. pokazuje 7,8-8,2 l/100km.
W trasie w 3-4 osoby bez szaleńsw 5,5-5,7 l/100km.
Mam wrażenie, że trochę dużo! Co Wy na to?
DF
Dużo? A ile ma palić, 4l? :D
Przecież na odcinku 5-7km JTD ledwo zdąży wskoczyć na 90 stopni, a w trasie żeby zbliżyć się do 5 to trzeba się trochę postarać.
nie rozumie jednego kupuje się samochód o mocy 120+ i oczekuje 4 litrów spalania plus fakt że alfa lekka nie jest i trzeba czymś ja rozbujać polecam r19 1.9 wolnossący on palił 4.5 zbierał się jak maluch no i buda lekka była :)
U mnie 1.9 JTDm 120 koni, na oponach 215/45/17 pali w mieście około 7-7.5. Trasa do pracy to około 18 km, z czego 2/3 to miasto i korki. W trasie jak jechałem na wakacje to z włączoną klimą i bez szaleństw około 5.0-5.5. Rekord na trasie to Poznań - Wrocław zimą, czyli bez klimy i na cieniutkich oponkach - 4 L/100 km :)
Witam,
jezdze tylko w miescie odcinki 3-5 km, spalanie srednie wg wskazan komputera to obecny okres zimowy 13-14l/100km, okres sierpien listopad ok 11,5-12l/100km. Rozumiem silniki alfy( jak i silniki innych marek) nie lubia krotkich odcinkow oraz niskiej temp roboczej ale czy to jednak nie za duzo? Czy miarodajnym byloby sprawdzenie prawidlowosci ( spalania w normie) zuzycia paliwa na trasie przy okreslonej predkosci? powiedzmy 100km/h powinien np palic 7,0l? chcialbym nadmienic iz jezdze spokojnie...
pozdrawiam,
Michał
troszkę duzo, ja w 2.0 TERAZ na laczkach 215/55/16, codziennie 10 km x2 do pracy i z powrotem max 90km/h a do tego rano auto chodzi 4-6 min aż się nagrzeje i na KOMPIE mam 10.4l na 100 od dwóch tygodni, nie wiem jak obliczenia według dystrybutora ale pewnie podobnie może ciut więcej
instrukcja srukcja ! Polaczek wie lepiej :D a tak serio, wole go rozgrzać, spokojnie po tych 4-6 min złapie 70stopni, i uważam na wariator bo świeżo po regeneracji, przy takich mrozach wole żeby sobie chwilke pochodził i olej się rozprowadził !
jak wygląda to czyszczenie przepustnicy ? Jak mozna podeslijcie link, w pracy jestem nie mam za bardzo jak poszukać a rzucilbym chetnie okiem
Wlasnie zauwazylem ze ( przynajmniej wg wskazan kompa) pali wiecej niz 2.0. Ale wezcie tez pod uwage ze robie odcinki tak krotkie ze nie nagrzewa sie silnik tak jak trzeba. Najlepiej byloby zweryfikowac to czy tez skonfrontowac z innym uzytkownikiem pokonujacym tak krotkie odcinki. Nie oszukujmy sie do tak krotkich "tras" najlepsza bylaby jakas kosiareczka 1.0 badz 1.2 ale co to za przyjemnosc z jazdy... bynajmniej nie mowie tu o jakichs szalenstwach, alfa bardzo dobrze mi sie jezdzi ( poza jednorazowym nie dawnym przypadkiem MCSF gdzie mi zgasl przy wjezdzie na ulice 100m od podworka dzieki Bogu - a pozniej blad zniknal i wszystko ok , smieszna sprawa )
zapewne jakbym wymienil sondy, przeczyscil przepustnice i cos tam jeszcze moze swiece wymienil sprawa by sie poprawila ze spalaniem ale czy az tak duzo... nie wiem, z moich spostrzezen wynika ze w trasie pali jak trzeba wiec moze to te krotkie odcinki , cholera wie...
pozdrawiam,
Michał
U mnie przepływka kończyła żywot i zaczął pić jak smok.
W Białej nie ma się gdzie rozpędzić.... jeździj od czasu do czasu na około, wpadnij na obwodnicę czy przeleć całą JPII ;)
Silnik ci pracuje cały czas "na ssaniu", kotłuje więcej paliwa by osiągnąć właściwą temp itd. W zimie będziesz miał większe spalanie. Jakbyś miał ogrzewany garaż.... ;)
Gdyby babcia miala wasy ... :), a moze odkrecenie i przedmuchanie przeplywomierza cos wskura? w primerze p11 to wielu ludziom pomagalo ale nie wiem jak jest w przypadku alfy...
No nic zobaczymy jak to bedzie na wiosne, najwyzej sie wystawi na alledrogo badz tablicy... troche szkoda bo nowy rozrzad z wariatorem i sprzeglo...
ps. co ciekawe moja poprzednia primera 2.0 benzyna 131hp palila 10.3l/100km TYLKO PO MIESCIE, zima 11,4l/100km ( rowniez ok 3km odcinki )...
pozdrawiam,
Michał
u mnie ostatnio przy temp. -6 stopnie spalanie z trasy na raz 200 km autostrady A4 na tempomacie 120 kmh i 170 km krajówki w górach ok. 80-100 kmh spalanie wtszło 10,6 l gazu na 100. Dużo?