Ja również podpinam się pod wcześniejszą prośbą - co to u licha jest osiowanie proxy? Będę wymieniać kierownicę na multifunkcyjną i jest prawdopodobieństwo, że może mnie to również czekać :)
Printable View
Ja również podpinam się pod wcześniejszą prośbą - co to u licha jest osiowanie proxy? Będę wymieniać kierownicę na multifunkcyjną i jest prawdopodobieństwo, że może mnie to również czekać :)
osiowanie proxy wykonuje sie wtedy gdy np. dodamy bądź usuniemy jakieś urządzenie z samochodu wtedy komputer zatwierdzi nową listę wyposażenia.
Ktoś wcześniej już napisał... Procedura sprawdza jakie urzadzenia powinny być w systemie i sprawdza czy są. lub wykrywa nowe urzadzenie i dokłada do systemu - np tempomat po dołożeniu manetki...
Przeprowadziliśmy ze znajomym próbę aktywacji opcji wyświetlania informacji z czujników parkowania na wyświetlaczu w jego AR 159 z 2009 r. Próbę przeprowadziliśmy programem MES 1.7 z interfacem ELM327. Po wybraniu opcji i zmianie ustawienia tej funkcji na aktywną program wyświetla komunikat że funkcja została aktywowana. Po sprawdzeniu statusu funkcji również wyświetlana jest ona jako aktywna. Jednak niestety po odłączeniu interfejsu funkcja w dalszym ciągu nie działa a gdy ponownie go podłączę funkcja znów widoczna jest jako nieaktywna. Co może być przyczyną tego, że program informuje o prawidłowym włączeniu funkcji jednak w praktyce jest inaczej. Czy po aktywacji funkcji w MES trzeba zrobić coś jeszcze? My po prostu klikaliśmy rozłącz w programie i odłączaliśmy samochód.
Edit: zauważyliśmy teraz że w MES funkcja ma następujący opis: „This function can enable/disable the display of parking sensors feedback on dashboard display.
To enable or disable this functionality you need to execute this adjustment and select Enabled or Disabled. This functionality is not available on some vehicles.
PLEASE NOTE: You have to execute the PROXI Alignment procedure after changing this value! Otherwise your vehicle will not accept the changes.”
Jednak ktoś z forumowiczów pisał, że udało mu się włączyć funkcję bez osiowania proxy. Czy możliwe, że starsza wersja programu dałaby radę?
Wyświetla piktogram z samochodem wraz z informacją o położeniu przeszkody (lewo/prawo/środek + odległość). Niestety część osób narzekała, że po aktywowaniu tej funkcji piktogram wraz z odległościami był nieprecyzyjny. Ja mam czujniki przód+tył i nie narzekam na precyzje.
ja to zrobiłem bez osiowania a dlaczego to u mnie wystarczyło naprawde nie wiem, ja robiłem to wersją 1.4 MES ale czy to ma znaczenie, chyba nie powinno.
- - - Updated - - -
tak pika i wyświetla na wyświetlaczu z której strony i jak daleko jest przeszkoda.
- - - Updated - - -
u mnie wydaje mi się jest to wyświetlane precyzyjnie
Witam, z góry przepraszam za mały ot. Też mam problem z czujnikami (tył) wyświetla mi komunikat plus ikonka na żółto. Mam pytanie czy czujniki z centralka mają jakiś bezpiecznik? Niestety nie mam możliwości sprawdzenia na komputerze tej awarii i muszę sobie radzić analogowo krok po kroku :-)
Wysłane z mojego LT30p za pomocą Tapatalk 4
Czy przeprowadzenie procedury osiowania proxy w calu aktywacji wyświetlania informacji z czujników cofania niesie za sobą jakieś ryzyko? Natknąłem się na forum na informację, że można przypadkowo wykasować pewne moduły, czy jest duże ryzyko i jest to proces nieodwracalny?
Aktywowałem opcję, jednak po wbiciu wstecznego nie wyświetla na wyświetlaczu.
Ponownie połączyłem się programem i opcja była Disabled.
Jednak po połączeniu wyskoczyło info że wszystko OK i nie trzeba robić proxy, Czy ktoś podpowie co zrobić po aktywowaniu tej opcji?
ja użyłem MES 1.4 i nie robiłem proxy a wszystko działa, wiec jeśli używacie innej wersji to spróbujcie tej co ja może to ma jakiś wpływ
Robiłem to właśnie z wersją 1.4
to już nie wiem co ma wpływ na to że u mnie chodzi lux a u innych nie wychodzi, może ułożenie planet, pora roku, godzina :)
Również nie mam pojęcia, ale nie będę cudował, aż tak mi na tym nie zależy ;)
racja, aczkolwiek bajerancko to wygląda http://www.forum.alfaholicy.org/clie...ies/tongue.png:P
Miałem ze znajomym identyczny przypadek. W opisie tej funkcji w MES jest co prawda informacja, że żeby dokonać zmiany konieczne jest przeprowadzenie osiowania proxy, przypuszczam że to umożliwiłoby aktywację, ale nie znaleźliśmy jednoznacznej odpowiedzi czy osiowanie niesie za sobą jakieś ryzyko i sobie odpuściliśmy.
W kilku wątkach na forum spotkałem się z opinią, że jeśli przeprowadzi się osiowanie proxy w sytuacji kiedy nie wszystkie "moduły" działają prawidłowo to moduły te zostaną usunięte i wtedy nawet jeśli zostaną naprawione to komputer ich nie wykryje. A biorąc pod uwagę, że zupełnie nie mam doświadczenia w obsłudze MES wolałem nie ryzykować.
bo tak może być, ale po naprawie przykładowego urządzenia gdy body je wykryje prawdopodobnie zacznie migać licznik przebiegu bo tak przeważnie informuje komputer o jakiś zmianach na lini can wtedy trzeba sprawdzić co jest tego przyczyną i ewentualnie ponownie zrobić proxy co zatwierdzi nowe urządzenie.
To może zrobić temat o proxi bo z czujnikami i ich diagnozowaniu, naprawianiu ma to mało wspólnego.
Witam serdecznie.
Posiadam AR159 1,9 JTDM 150, czarna, sedan, z 2009r. Po kupieniu okazało się że dwa środkowe czujniki cofania w tylnym zderzaku są nieaktywne elektrycznie. Chciałbym kupić oryginalne, nie zamienniki dziwnego pochodzenia. W ASO kosztują 500 za sztukę co jest trochę drogie na 2 sztuki. Dlatego poszukuję używanych. Tu pytania:
1. Czy Sedan a SW mogą sie pod tym względem różnić? (inne czujniki)?
2. Czy wszystkie 4 są identyczne? Czy nie ma znaczenia czy kupimy skrajne lewy i prawy i włożymy np na środek?
3. Czy może Ktoś ma takie do sprzedania?:)
Dzięki i pozdrawiam.
Sprawdź czy to nie wiązka. To znany problem w 9. Kable często trafia szlag.
Czujniki są zamiennie: 159 SW/sedan, przód/tył – wszystkie takie same. Mam wrażenie, że pasują nawet od starszych Alf. Generalnie na Allegro poszukaj w 3 sklepach: WarsztatPusz, FIAT_ALFA_ZAAK, Szwagry100. Mają często wystawione aukcje czujników, napisz ile potrzebujesz i w jakim kolorze to może dobiorą coś. Kosztują ok. 80-100 zł
Czujniki padają jak muchy. Ja 2 wymieniłem w zeszłym roku i w tym roku mam kolejne dwa do wymiany. Przed wymianą sprawdź w komputerze jakie masz błędy, bo być może masz problem wiązki.
Aha, o ile dobrze się orientują to żadne zamienniki nie podchodzą do 159.
Ja teraz zakładałem w serwisie Alfy czujniki parkowania za 750 zł za czujniki, montaż i malowanie w kolorze.
przy tych temp i oblodzeniu pojazdu pika jak szalone przod/tyl ;) pusci... ja wymienielm jeden a okazalo sie ze to wiazka i mam jeden w zapasie.. .:)
Witam,
Podepnę się do tematu. Niedawno na desce zapalił się komunikat "Parking help not available", potem zniknął i czujniki działały. Ostatnio znów się zapalił ale tym razem twardo pika przy każdym uruchomieniu auta i nie chce zniknąć. Poczytałem na forum że powodów może być kilka i potrzebna diagnoza i kod błędu. Podpiąłem więc kabelek i odpaliłem FES'a ale napisał, że musze mieć ELM 327 ;/
Popytałem kolegów i pożyczyłem taki urządzonko na bluetooth:
Załącznik 118879
Po podłączeniu do kompa i sparowaniu wszystko wygląda OK, nawet jak wejdę w ustawienia FES'a i wybiorę COM8 i prędkość 9600 i nacisnę "Test", program wypisuje, że wszystko OK oraz, że będzie działać z modułami CAN. Jednak gdy wybiorę z listy modułów Other-> "Valeo Parking Control" i nacisnę "Connect" po chwili wyskakuje błąd "ELM 327->ECU" Connection failed
Podłączenie do Modułu "Engine" działa, ale do innych nie.
Mam FES w wersji 3.5.0
Próbowałem też MES 1.8 i dostaje to samo, z innymi programami do tego interfejsu też próbowałem - łączą się, pokazują dane bieżące z auta "Live Data", ale nie pokazują żadnych błędów.
Czegoś nie zainstalowałem? Szukałem podobnego problemu ale nie znalazłem odpowiedzi.
Czy ktoś z Was może mi pomóc ?
Pozdrawiam
W kwestii parktronika nurkuj pod tylny zderzak i przeglądnij sobie tą kostkę po prawej stronie. Jest ona praktycznie na wierzchu wystawiona na warunki atmosferyczne także od tego bym zaczynał. Nawet jak Fesem Ci pokaże np. niesprawny lewy skrajny czujnik to i tak czujnik pewnie jest sprawny na przewód przy kostce prowadzący do niego uszkodzony.
Wiem, wiem. Niemniej jednak myślałem aby najpierw to zdiagnozować FES'em - jeśli to wiązka to FES powinien pokazać błąd wszystkich czujników z tyłu.
Na 99% wiązka-kostka. A FES powinien Ci pokazać konkretnie który czujnik bo nie przypuszczam aby wszystkie szlag trafił chyba , że wcale wiązka nie dochodzi.
U mnie też padł jeden. Zamówiłem taki http://allegro.pl/alfa-romeo-147-159...859281344.html i wszystko działa. To tak dla potomnych , czy można inwestować w zamienniki.
Pozdrawiam
Ech, dzisiaj dla odmiany przód (środek) nie widział przeszkody...
Nic, czas podłączyć komputer i zobaczyć, co tam się dzieje, tylko szkoda, że w taką pogodę.
ejj boże boże dziś miałem stłuczkę lekka tzn land rower wjechał mi w tył, uszkodził zderzak, jedną lampę i przestały działać czujniki parkowania i oświetlenie tablicy rejestracyjnej, zastanawia mnie dlaczego po podłączeniu kompa wskazuje mi uszkodzenie wszystkich czujników a żaden nie jest nawet draśnięty
Zasilanie tablicy i czujniki idą przez wspomnianą kostkę. Może to powód, że wszystko przestało działać.