ewentualnie tak jak u mnie z konieczności najpierw zaślepiasz żeby nie brudzić wymytego kolektora a dopiero póżniej szukasz kogoś kto wyłączy programowo
Printable View
ewentualnie tak jak u mnie z konieczności najpierw zaślepiasz żeby nie brudzić wymytego kolektora a dopiero póżniej szukasz kogoś kto wyłączy programowo
Witam wszystkich. Po zaślepieniu EGRu w mojej belli 2.0 zauważyłem dużo wolniejsze nagrzewanie. Ale dziś to już naprawdę przegięcie było. Przejechałem około 14km (przy -3,5) i silnik dopiero osiągnął 90 stopni. Nagrzewanie to następowało przy nawiewie ustawionym na 20 stopni i jednej kresce. Po osiągnięciu temperatury pracy (90) postanowiłem, że się trochę ogrzeję (dla odmiany) i dałem nawiew na drugą kreskę i temperatura zaczęła spadać... Nie wiem czy to przez ten EGR tak się pogorszyło czy może już termostat niedomaga... Podpowiedzcie coś.
Zaślepienie EGRa wpływa na wolniejsze nagrzewanie, ale jak już się nagrzeje to powinno trzymać 90C.
U mnie przy -9* wskazówka siega 90* po niecałych 10km jadąc powiedzmy stałe 1800obr.Co dziwne 80* osiaga po jakichs 7km.Nadmuch na 1 kreskę i 18 *.Bez nadmuchu 90* jest po mniej wiecej 7km.Temperatura nie spada na światłach czy na postoju,chyba ,że włączymy wiekszy zakres nadmuchu .U mnie temp przy - 10 zaczeła spadac na postoju na 3 zakresie nadmuchu.
Fakt niepodważalny: nagrzewanie bez egr-u jest duzo wolniejsze.Za to dół obrotów i reakcja na gaz duzo mocniejsze.
Czyli jeździmy z podobnymi prędkościami obrotowymi. Ale co do prędkości jako takiej to staram się nie przekraczać 70-80km/h (miasto). Nie wiem czy zacząć się interesować termostatem czy może pójść w kierunku "zaślepiania" wlotów powietrza na komorę silnika (wzorem lat 70-tych w dużych fiatach)... Czy jest możliwość, żeby zaślepić ten EGR w dwóch różnych miejscach co powodowałoby takie wolne nagrzewanie u mnie? Jestem kompletnym laikiem więc jeśli zadaje głupie pytania to proszę o wyrozumiałość :)
W mojej 2.4 właśnie tak jest... nagrzewa się okropnie wolno. Albo marznę, albo jadę z niedogrzanym silnikiem.
Co robię, żeby było ciut lepiej?
Ogrzewanie 20 stopni (wcześniej ustawiałem 22) i zamykam obieg... wtedy HVAC przepuszcza przez nagrzewnicę już ogrzane powietrze, a nie mroźne z dworu. Jest lepiej, ale nie idealnie.
10-12km i dopiero auto mi się nagrzewa... a jak mocniej dmuchnie to potrafi spaść temperatura jak stoję na światłach (wg wskazówki).
Witam
Tak myślę o zaślepieniu EGR tylko tą z dziurką żeby mniej tego syfu do dolotu leciało. Czy takie rozwiązanie ma sens? Chodzi mi o to czy grzanie będzie dalej takie samo z taką zaślepką?
pozdrawiam
U mnie również przyszedł czas na EGR (2.0 JTDm). Tuner stwierdził, że EGR pomaga w wypalaniu DPF i jeśli zaślepimy i wyłączymy EGR warto wyciąć DPF. 2 mechaników od Alf twierdzi, że można bezpiecznie zaślepić i wyłączyć w sofice EGR i nie wpłynie to na DPF.
Kto ma rację?
Sam sie zastanawiam nad zaslepieniem EGR pozostawiajac DPF nieruszony (wypala sie bez problemu) i podniesc Nm,KM (obecnie 136). Ale z tego co tu poczytalem, chyba go nietkne ze wzgledu na grzanie ;-)
Na podstawie info od Tomka_KRK
EGR i DPF nie sa powiazane programowo w zaden sposob. DPF ma swoje procedury a EGR swoje. Jedynie moze miec miejsce zamkniecie EGR w momencie wypalania DPF - ale jesli fizycznie bedzie zamkniety, to tutaj sie nic nie zmienia.
Brak EGR nie skutkuje problemami z DPF, tak samo posiadanie EGR i brak DPF nie powoduje problemow (starsze auta maja takie rozwiazanie). 159 bez EGR, ale z DPFem ma rzadziej wypalany DPF a temperatura spalin nie zabija auta.
Tyle z informacji jakie uzyskalem.
Wiec tuner ma poniekad racje, majac na uwadze czestotliwosc wypalania DPFa.
Grzanie to nie problem - 2.0 łapie temperaturę bardzo szybko. U mnie EGR zaczął się wieszać i nie trzyma parametrów zadanych przez ECU. Zatkam dziada i wyłączę w sofcie, zobaczymy, DPF wypala co 700 km.
Witam,
czytając wasze posty mam pytanie. Przy ok 2kk obr czuć poszarpywanie silnikiem. W 1,9 był to objaw EGRu a w 2,0 ? Normalnie ma odejście, nie ma błędów ale szarpie sporadycznie i odczuwalnie.
pozdrawiam
Wolałbym go najpierw przeczyścić, żeby być pewnym że to on jest przyczyną. Niestety nie mogę znaleźć opisu czyszczenia EGR w 2,0.
Żeby być pewnym to zaślep go pełną blachą. Szkoda się darmo napracować ;)
Czy ktoś z was czyścił jakimś preparatem EGR bez demontażu? Doczytałem się, ze są takie dostępne tylko czy fizycznie jest taka możliwość w naszym silniku. Dozowanie do kolektora lub przez dolot powietrza.
Wypala ci się co 700 km? Myślałem że tylko takie dystanse są osiągalne w 1.9 bo mają większego DPF-a, u mnie norma trasa 400 km miastu coś koło 300 km.
Co do EGR też myślę nad zaślepką tylko to wydłużone nagrzewanie silnika mnie martwi.
- - - Updated - - -
Jakoś mi się nie wydaję ale ekspertem nie jestem, ja po prostu go wyjąłem nie ma z tym jakoś mega problemów.
Mi też się w trasie wypala co około 500 km. W mieście raczej 200-300 km. Zaślepiony EGR pełną zaślepką to chyba najskuteczniejsza recepta na problemy z EGR'em. Trzeba pamiętać o wyprogramowaniu EGR'a po takiej operacji bo zaświeci się check engine. Nagrzewanie auta po zaślepieniu EGR'u jest troszkę dłuższe ale nie przesadzajmy znowu. W zimie trzeba przejechać te 4-5 km więcej zanim się osiągnie temperaturę znamionową co nie stanowi jakoś dużego problemu. W końcu diesel jest na trasy. Mój robi >100km dziennie. Gdybym miał do pracy 10-20 km to bym wybrał TBi :) Niestety nie każdy ma taki luksus i trzeba się sporo najeździć za chlebem (lub olejem :D ).
Mam pytanie - u znajomego w 1,9 8V gdy zaślepiliśmy pełną blachą EGR (jeszcze nie usunięty z programu) stwierdziliśmy pogorszenie korekt wtryskiwaczy i rozjechane o 150 - 200 jednostek oczekiwane i zmierzone masy powietrza. Po wyjęciu zaślepki wszystko wraca do norm. Czy po programowym usunięciu EGR-u wszystkie parametry będą ok? ( w swojej mam nową mapę, EGR wy programowany i jest wszystko dobrze).
Mam pytanie. Mam wywalony egr programowo przy wirusie. Trzeba go zaślepiać blachą czy niekoniecznie? taka konfiguracja jest ok?
Przy okazji pozbycia się zaworu egr można by też pomyśleć nad wyczyszczeniem kolektora i ew.usunięciem klap wirowych. Jest to wogóle możliwe w 2.0?
Żeby nie zaśmiecać forum... czy zaślepka egr jest taka sama we wszystkich wersji silnikowych diesla czy czymś się różni? Drugie pytanie to na aukcjach widziałem dwa rodzaje zaślepek - romb i w kształcie prostokąta (i występują w różnych konfiguracja... sam romb, dwa razy romb, romb i prostokąt). Po jaki zestaw trzeba sięgnąć żeby zaślepić?
miałem je usunięte w 1.9 16V i przejechałem tak około 70.000km po czym sprzedałem samochód - nie widziałem żadnej różnicy.
w 2.0 po usunięciu przejechałem około 3.000km i też nie widzę, żadnej różnicy, tyle tylko, że to zbiegło się w czasie z podniesieniem mocy.
Tomek_Krk opisywał gdzieś jak usunęli klapy w 2.0 i robili testy drogowe, które nie wykazały żadnych zmian.
Pozdrawiam.
- Rafał
To jak będą ok to je zostawię tylko usunę egr, a jak będą jakieś wątpliwości co do ich stanu to wylecą. Dzięki
Będą OK. W 2.0 nie było jeszcze przypadku, żeby klapy wpadły do silnika. One są po prostu nadziewane na sworzeń i są metalowe. Ja jednak zdecydowałem się je usunąć bo i tak czyściliśmy kolektor dolotowy, więc dla świętego spokoju:) Inną opcją jest też ich zablokowanie w pozycji otwartej, co też gwarantuje bezawaryjną eksploatację.
Pozdrawiam.
- Rafał
Co zmieni w 2.0 JTDm zaślepienie EGR? Ewentualnie jaki jest koszt jego usunięcia z obsługi sterownika silnika?
Jeszcze egr mam ale wywnioskować z opinii można że wadą jest wolniejsze rozgrzewanie się silnika.
Ale oprócz tego wolniejszego nagrzewania to będzie jakaś różnica ?
Zaślepiał ktoś samemu egr oraz go wyczyścił z syfu? Mam pare pytań :)
Zaślepka musi być z dziurkami czy może być pełna?
Ja tylko czysciłem, ale według mnie zakładanie zaslepki z dziurami mija się z celem.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Witam, moja alfa 2.0 ma strasznego muła na niskich obrotach, a szczególnie przy ruszaniu. Wykręciłem dzisiaj egr i rurę od niego - syf straszny, do tego w kolektorze nie jest lepiej - ile dosięgłem tyle wyczyściłem, ale planuje to zaślepić - pytanie czy w standardowym miejscu czyli do rury dołożyć blaszkę, czy gdzie indziej należy to zrobić? I jeśli chodzi o wyprogramowanie jej z softu to da się to zrobić samemu?