Połącz się alfadiagiem. Jeśli padł jakiś czujnik to pokaże błąd...
Printable View
Połącz się alfadiagiem. Jeśli padł jakiś czujnik to pokaże błąd...
Koledzy, poradźcie, proszę: mechanik z gliwickiego Ganinexu twierdzi, żeby egra absolutnie nie zaślepiać (ale pewnie mają taką politykę firmy, cholera wie) - ale przede wszystkim twierdzi, że nawet jak jest zaślepiony, to trzeba wymienić na sprawny, żeby komputer nie wyrzucał błędu - bo z błędem egr auto podobno przestawia się na tryb "recovery", cokolwiek miałoby to znaczyć. Czy to prawda?
To spytaj tego mechanika czy czyta biuletyny serwisowe i czytał może o rozwiązaniu serwisowym nr 10801491RA? A i jeszcze po co w takim razie firmowe sklepy rozprowadzają oryginalne części o numerach: 71751468 i 71751468 - do czego one w takim razie służą?? Po coś jednak to inżynierowie fiata wymyślili.... W jednym ma rację że jak masz spalony elektromagnes to musisz go wymienić na sprawny bo ECU wywali błąd.
Panowie głupia sprawa, ale może będzie przestroga. Dwa miesiące temu byłem w serwisie, Panowie zaślepili mi EGR (puszką z piwa) i powiedzieli żeby za jakiś czas zrobić coś lepszego bo puszka się przepali. Rozebrałem dzisiaj, w zasadzie materiał wytrzymał cale dwa miesiące. Mniejsza o to, składając wszystko, zrobiłem najgłupszą rzecz, trudno, urwała mi się śruba, reszta została w kolektorze wydechowym. Wykręcić nie da rady, jedynie wiercenie i wykrętak, ale na to dziś nie mam czasu a jutro do pracy. Skręciłem na jednej śrubie.
I tu moje pytanie czy będzie to miało negatywny wpływ na prace silnika, pomijając że będzie miauczeć i spełni rolę "zaworu upustowego".
Choć tyle nerwów i tak jej nie zmienię na inna markę, a nie chce jej bardziej zaszkodzić.
Powinno wytrzymać jak nie będziesz "dawał w palnik" ale szczelności się nie spodziewaj
Zaślepiłem EGR-a, całkowicie (u mnie można) duuuuuża poprawa charakterystyki silnika,no i oddaje moc idealnie w pełnym zakresie obrotów. Miałem jeszcze małe niedociągniecia z innymi podzespołami ale myśle że zaślepka w EGR najbardziej przyczyniła sie do tak dużej poprawy. Jak troche zrobi sie cieplej,robie gruntowne czyszczenie kolektora ssacego (włącznie z jego zdjęciem do całkowitego wymycia) I przy okazji pytanie: czy moge wywalic (zdemontować) cały ten układ recyrkulacji,czyli te wszystkie rurki od kolektora wydechowego do zaworu EGR,łącznie z zaworem i zaślepić otwory bezpośrednio na kolektorach? (Z doborem zaślepki na wydech sobie poradze)
Możesz ale jeszcze musisz zaślepić jego sterowanie bo będzie ci podciśnienie "uciekało" z akumulatora
po zdemontowaniu zaworu nie będzie czasem pokazywało błędu egr? w jaki sposób zaślepić owe sterowanie?
Nie ,
rurę recyrkulacji (wymiennik ciepła) między kolektorem wdechowym a zaworem EGR nie możesz wywalić , bo do niej jest podłączony ukł chłodzenia silnika , powoduje to minimalnie szybszy wzrost temp cieczy chłodzącej a także lekkie schładzanie spalin idących do egr;
można dać zaślepkę za kolektorem wydechowym i przed ssącym , ale rura recyrkulacji musi zostać , zawór egr jest sterowany elektromagnesem i także musi zostać bo wyskoczy błąd
---------- Post dodany o godzinie 15:28 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:22 ----------
nie ten silnik
Tak myślałem ze piszę o silniku 2,4 136KM - w tym 115KM nie możesz go zdemontować