Ale takie też dawali, z tego co widziałem to raczej prostszych wersji wyposażenia. Dawali też 90Ah - taką wielką kolubrynę sygnowaną logo AR miałem u siebie a wywaliłem ze 3.5 roku temu, założyłem Boscha S5 75 czy 78Ah.
Printable View
no i jak z tymi jenoxami ? ktos? cos ?
Znaczenie ma też rynek, na jakim sprzedane było auto. Te jeżdżące w ciepłym klimacie nie potrzebują tak dużego prądu rozruchowego.
Jaki powinien być Aku do 1,9 Jtdm 150KM chodzi mi o parametry
Jeżdżę miasto trasa
Wystarczy przeczytać choćby parę/paręnaście ostatnich postów, miałbyś przegląd co fabryka wsadza a co ludzie montują i nie musiałbyś pytać a my odpowiadać na to samo. Ale skoro już piszę to generalnie ludzie biorą ok 75Ah z jakimś dużym prądem rozruchowym typu 600-800A żeby w zimie dał radę mimo grzania świec (które biorą dodatkowo do ok 50A przez chwilę). W zimie aku będzie miał gorsze parametry, może być niedołądowany, stąd potrzebny zapas w nominalnych parametrach, bo tak dobrych nie zaoferuje rano w zimie.
A co sądzicie o Aku HERTZ BATTERIEN POLSKA??? Mam możliwość kupna takiego o parametrach 78Ah 780A wg EN podobno polska produkcja
Ja polecam Vartę Silver E44, 77AH. Od 4 lat kręci jak nówka. Auto garażowane pod chmurką, palił bez problemu w największe mrozy.
Mój Magneti Marelli 70Ah odmówił posłuszeństwa, stał kilka dni bez odpalania, podczas kilku chłodniejszych październikowych nocy. Był od nowości, auto z 2006, więc trochę pojeździł. Teraz mam AD OPTIMA 74Ah 680A, który jest od Jenoxa. Na razie ok, ale za krótki czas, żeby podsumowywać. A Magneti M już nawet po doladowaniu prostownikiem wytrzymywał tylko noc. Powodzenia przy wyborze.
159-ka ma to do siebie że wrażliwa jest nawet na delikatne spadki napięcia, wyrzuca wtedy w ECU cuda. Poza tym rozrusznik nie należy do mocnych stron tego auta. Zaleca się do niej akumulatory o podwyższonej mocy rozruchowej. Auto wtedy lepiej odpala, poprawia się kultura rozruchu silnika. Polecić mogę akumulator Fiamm 75ah 730A jest to włoski akumulator stosowany również na pierwszy montaż w fiacie i nie tylko w przystępnej cenie ok 290zł , oraz bosh silver s5 77ah i 780A w cenie nieco droższej bo ok 350zł
Ja miesiąc temu zakupiłem akumulator na stronie Fiat-autoparts. Magneti Marelli 71 751 146 moc rozruchowa 770. Po wymianie zero błędów podczas rozruchu i zapala na dotyk ;) także polecam.