Wtryskiwacz lpg ,uszkodzony, zasyfiony ,zła średnica wkrętki, zalepione światło wkrętki inna długość wężyka ,uszkodzona cewka ,brudna cewka,świeca zła -uszkodzona ,zła przerwa ,leje wtryskiwacz od PB na lpg itd.
Printable View
Wtryskiwacz lpg ,uszkodzony, zasyfiony ,zła średnica wkrętki, zalepione światło wkrętki inna długość wężyka ,uszkodzona cewka ,brudna cewka,świeca zła -uszkodzona ,zła przerwa ,leje wtryskiwacz od PB na lpg itd.
A na ucho nic nie słyszysz innego w pracy silnika?
Mi jak Magic Jet się zasyfił to zaczął dziad głośno cykać i wiedziałem że coś nie tak, wyłączyłem gaz i za kilka dni miałem wsadzone Barracudy, myślałem że wymiana potrwa chwileczkę, a zamknęło się to w 5 godzinach razem ze strojeniem- nigdy nikt tak mi gazu nie stroił, jeden gazownik za fajerą, drugi z laptopem i tak kilkanaście kilometrów (jakby warunków nie było to mają hamownię)
Mam kilka pytań, Barracudy to dobre wtryski?????????
Czy jest możliwość że po odpowiednim strojeniu przybyło mi koni, ma większą moc na LPG niż na PB??????????
Nic poza tym jakby nie palił na jeden cylinder - i nie idzie jak burza. Co do Barracud - wg mnie zauważalnie lepsze od Hanek. Gdybym dziś wkładał gaz do alfy to wsadziłbym Barracudy (mniejszy rozrzut w wydajności) zamiast Hanek, zbiornik tak jak trzeba i Techa zamiast Staga. Mimo bezkrytycznej miłosci do staga isa2 muszę stwierdzić że dziwny ten sterownik. Święta więc musze posprzątać trochę - ale jak się obrobię to zamieszczę uwagi z zrzutami dlaczego tak uważam.
Generalnie udało mi się dzisiaj rano upolować dzisiaj tę awarię z laptopem podłączonym do staga - więc mam plik osc. Być może plik osc coś by powiedział komuś kumatemu, co jest grane i w czym leży wina. Zauważyłem, iż bardziej niż od temperatury, wystąpienie błedu zależy od tego jak mocno cisnę pedał gazu - przy bardzo delikatnej jeździe (do 2000 obr/min) błąd przydarza się rzadko lub wcale, jak przycisnę mocniej (około 3500 lub wyżej) to w zasadzie dużo częściej.
Co do uwag Piotriixa - to błąd występowałby stale, a on ma związek z obciążeniem lub składem mieszanki w połączeniu z jak sądzę niską temperaturą gazu, bo przejechaniu dłuższego dystansu czyli nagrzaniu silnika to ustępuje (jak również po przełączeniu na benzynę). Czyżby jeden z wtryskiwaczy nie wyrabiał przy zimnym gazie?
Tak przy okazji: nowa pompa wody z metalowym wirnikiem Bugatti, nowy termostat Behr, komplet nowych świec, nie zatkane światło wkrętek, wężyki ale przed wtryskiwaczami mają różne długości, między wtryskiwaczami a wkrętkami wężyki mają 28mm długości. Nie wiem czy wtryskiwacze są zasyfione (wszystko ma 500km przebiegu i z takim przebiegiem filtr puszkowy czaja. 200km temu tak nie było i w większy mróz - a teraz taka skucha.
No jednak nie jest tak do końca jak napisałem powyżej.
Oprócz P0300 i P0305 jest jeszcze:
P1172 Self Adaptation Multiplacitive Parameters FRA Bank 1 - Above Maximum Limit
P1173
P1175 Mixture 2 strength (multiplicative)
P1176
co by sugerowało źle zestrojony sterownik gazu.
A wcześniej tak nie było, bo wcześniej miałem wyższe ciśnienie na reduktorze i mnoznik 0,8-0,9, teraz mam ciśnienie 0,9 i mnoznik 1-1,1. Pewnie źle zebrałem mapy albo Isa2 rozjechała mapy bo ciągle jeżdżę na zimno - silnik nie nagrzewa się do włączenia wentylatora bo robię krótki odcinek.
http://imageshack.us/a/img441/698/21...ykamapa.th.jpg
http://imageshack.us/a/img405/6162/2...kaodchy.th.jpg
Robert podeślij mi na e-mail osc.
Coś tam Robercie w wolnej chwili popatrzyłem w osc, przerzuć wtrysk na cylinder obok z 5 na 6 albo 4, na szczęście 5 gar to przednia głowica. Nie ruszaj nic na razie w regulacji - na 80% trafiłeś jakąś trefną Hankę. Podgrzewanie wtryskiwaczy włączone?
Witam.
Skoro dużo jest specjalistów w lpg to zadam pytanie. Czy nie sprawna instalacja gazowa ma wpływ na uruchomienie silnika na benzynie? Proszę kolegów o podpowiedz.
Lub reduktor może puszczać cały czas gaz w układ i wtedy będzie ciężko paliła- mój Gold tak miał, chciałem rozbierać rozrusznik, po wymianie reduktora wszystko się naprawiło
To jeszcze zapytam, czy instalacja lpg może mieć w pływ na brak iskry na świecach w ar146 1,4TS?
Często monterzy LPG pobierają sygnał obrotów silnika z cewki zapłonowej, jeśli dopięty przez nich przewód do obwodu sterowania cewki dostanie przebicia do masy/przetrze się izolacja i masuje na silnik cewka może się nie ładować ale wtedy przeważnie i sterownik PB dostaje w kość - tyle że TS ma tych cewek pare ;] więc odpada.