na jakiej podstawie, nadzieji że tak jest? chcesz baw sie i próbuj.
Printable View
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć co i gdzie sprawdzić?
Na pewno centralka parkowania sprawna(była podmieniana)
Po podłączeniu pod komputer brak błędów (Oczywiście kiedy padł mi czujnik w ogóle parktronic się nie załączał i mes pokazywał błąd konkretnego czujnika)
Po załączeniu czujników parkowania, po około 30 sek, albo od razu pojawia się ciągły pisk i na wyświetlaczu pokazywana jest przeszkoda na samym środku z przodu. Przed autem nic nie ma.
Czasami wszystko ok przez kilka dni, jednakże jak są upały tak najczęściej się dzieje.
Pomaga wyłączenie zapłonu i ponowne włożenie kluczyka po dłuższej chwili.
A czujniki sprawdzałeś?
Mi nie działa jeden czujnik z przodu (po prostu nie widzi przeszkody) a błędu żadnego nie ma. Błąd czujnika miałem, jak wtyczka się rozsypała, a teraz mam martwy (inny) czujnik bez błędu.
Morał taki, że brakiem błędów się nie sugeruj, tylko sprawdź wtyczki lub ewentualnie pozamieniaj czujniki miejscami.
Jak masz 2 nadgarstki w każdej ręce to nie powinno być problemu :D Ew. pizgnij odpowiednio mocno od przodu to wpadną do środka, razem z uchwytami.
[ czyt. nie, nie ma dojścia bez zdjęcia zderzaka ]
Do niektórych jak nie do wszystkich czujników z przodu jakoś chyba się da dojść po zdjęciu osłony silnika? Parę lat temu porprawiałem wtyczkę właśnie chyba przedniego wewnętrznego lewego i od tego czasu jest spokój z błędami ( a nie był demontowany zderzak, zrobiłem to przy okazji jak auto było u mechanika na podnośniku i była tylko zdjęta osłona). A jak nie wystarczy osłona żeby do wszystkich dojść, to może wystarczy odczepić tylko boki zderzaka czy tam wkręty dolne odkręcić, ale nie demontować całego zderzaka?
Może czujnik któryś środkowy dogorywa lub jest jakiś brudny/zasyfion/ albo wtyczka nie kontaktuje?
Dojść jeszcze jako tako można do przedniego skrajnego od strony pasażera, tam wtyczki są między halogenem a rurką od klimy z tego co pamiętam. Jako tako na dotyk da się też dość skrajnego od strony kierowcy, tzn. tyle żeby go posmyrać, ale nie odłączyć czy wyjąć. Środkowe chyba nie są dostępne, ale pamięć może mnie mylić...
pytanie - czy ktos z Was moze podzielic sie informacja gdzie dokladnie przechodzi wiazka od przednich czujnikow do centralki z tylu? Zderzak a potem? W elearnie wychodzi, ze wtyczka w zderzaku jest po prawej stronie (pasazera). A dalej? Komora silnika?
Pytam gdyz Alfa byla na wymianie amortyzatorow z przodu i po wymianie mam "Parking help not available" z bledem czujnika wewnetrznego lewego z przodu. Czujniki zamieniane miejscami, wszystkie sprawne. Po zamianie czujnia nadal pokazuje blad tego samego czujnika - wiec cos na wiazce gdzies musi byc. Mechanik sprawdza co i jak. Zastanawiam sie gdzie ta wiazka dokladnie przechodzi i czy nie idzie jakos nadkolem lub obok nadkola.
Wlasnie zdalem sobie sprawe, ze jest osobny temat na niedzialajace czujniki parkowania. http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ilable_-5.html. Ale nie widze opcji kasuj post a nie chce dwa razy tego samego pytania zadawac :)