posiadam 11 PDF z Opla serwisowych do tej skrzyni w jezyku PL ale ejstem nowy nie moge tego dodac
proszę przed tym linkiem wpisac w w w
opel opis
sendspace.com/file/act7l1
alfa opis
sendspace.com/file/er7xhb
Printable View
posiadam 11 PDF z Opla serwisowych do tej skrzyni w jezyku PL ale ejstem nowy nie moge tego dodac
proszę przed tym linkiem wpisac w w w
opel opis
sendspace.com/file/act7l1
alfa opis
sendspace.com/file/er7xhb
Ruszał mi się lewarek przód-tył na 2 i 6... Po jakimś czasie przybyła 3 i 4ka więc sprawdziłem końcówkę linki. Była wyrobiona więc uszczelniłem jak w poradniku na forum, przykręciłem, wyregulowałem i... ruchy na 2, 3 i 4ce zniknęły ale na 6 pozostały... Nadal szukać przyczyny w linkach czy zacząć myśleć o skrzyni? Przy wybieraku widzę delikatne zapocenie
Robił ktoś z Was skrzynie w GB Service w Luboniu? Macie jakieś doświadczenia z ta firma?
Ja mam problem z szuraniem na 1,2,3 biegu pewnie wyższe też ale ich już nie słychać. Występuje to raczej na rozgrzanym silniku i tylko przy przyśpieszaniu, efekt taki jakby dwa tryby pracowały bez oleju i synchronicznie do obrotu kół. Po wrzuceniu biegu jałowego, odpuszczeniu gazu lub wciśnięciu sprzęgła dźwięk znika. Gaz na postoju nie powoduje tego efektu. Skrzynia biegów była wymieniana po mega awarii - nic nie szumiało, stukało lewarek nie poruszał się a pojawiła się dziura w obudowie. Myślałem że ten odgłos był przyczyną awarii skrzyni lecz po wrzuceniu regenerowanej efekt jest identyczny - jedyne co zauważyłem po wymianie skrzyni to to że lewarek zmiany biegów dużo lżej chodzi. Może ktoś ma jakieś typy ? Co zasugerować mechanikowi?
Dopadło mnie łożysko na wałku sprzęgłowym. Objawy jak wcisnę sprzęgło jest ok , jak sprzęgła nie dotykam jest takie "łożyskowanie delikatnie"....... ktoś pomoże ... najlepiej W-wa. Czy zacząć od dolania oleju ?
chyba raczej u mnie łożysko oporowe.
Ok daj znać dla potomnych jak ogarniesz temat.
Dziś wymieniliśmy łożysko podpory i niesmak pozostał. Może piasta ?Cytat:
Ja mam problem z szuraniem na 1,2,3 biegu pewnie wyższe też ale ich już nie słychać. Występuje to raczej na rozgrzanym silniku i tylko przy przyśpieszaniu, efekt taki jakby dwa tryby pracowały bez oleju i synchronicznie do obrotu kół. Po wrzuceniu biegu jałowego, odpuszczeniu gazu lub wciśnięciu sprzęgła dźwięk znika. Gaz na postoju nie powoduje tego efektu. Skrzynia biegów była wymieniana po mega awarii - nic nie szumiało, stukało lewarek nie poruszał się a pojawiła się dziura w obudowie. Myślałem że ten odgłos był przyczyną awarii skrzyni lecz po wrzuceniu regenerowanej efekt jest identyczny - jedyne co zauważyłem po wymianie skrzyni to to że lewarek zmiany biegów dużo lżej chodzi. Może ktoś ma jakieś typy ? Co zasugerować mechanikowi?
Powiedzcie mi jakie objawy ma łożysko oporowe na sprzęgle?
Powiedzcie mi jakie objawy ma łożysko oporowe na sprzęgle?
Proszę Was o poradę. Zmieniać same satelity mechanizmu różnicowego, kupić używany w lepszym stanie czy cały nowy? Do zmiany nie muszę demontować skrzyni - to wiem na pewno, ale czy sanki trzeba zrzucać czy jest tyle miejsca żeby ogarnąć?
witam
cały czas walczę ze skrzynią.
Lożyska wymienone ale cały czas jest cos nie tak.
cały czas pojawia się temat podkładek shimujących czy jak to się tam nazywa:)
na allegro jest pełno tych podkładek
jest jakiś sposób na określenie ich grubości?
jest tu ktoś oblatany w tym temacie?:)
taki(od 5minut):
https://youtu.be/L5m__oZp6uU?t=5m
Tylko tuleje dystansowe.
Witam
Panowie slychac moja skrzynie na 5 i 6 biegu wiem ze to lozyska tylko od wczoraj zaczal dochodzic mnie jeszcze irytujacy szum zaczynajacy sie mniej wiecej od 30km/h , mam wrazenie ze to jest w miare jednostajny szum niezalezny od predkosci.Podnioslem dzisiaj auto na lewarku i zaczalem ruszac prawym kolem i slychac jakby ze skrzyni dochozil ten szum.I teraz sie zastanawiam czy to jakies glowne lozysko w skrzyni czy mechanizm roznicowy.Mial ktos moze taki przypadek i go wyleczyl.Z gory dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam
W skrzyni m32 masz jak się nie mylę 8 łożysk,zaczyna się od szumu na 5i6 później dochodzi cala reszta. Jeśli zdecydujesz się na regenerację m32 a zapewne wcześniej czy później to nastąpi to ogarną Ci ten cały szum o którym mowa. U mnie w pewnym momencie to na każdym biegu była taka symfonia jak u Rubika. Po regeneracji cisza i spokój.
Dzieki kolego za odpowiedz.Pozdrawiam
Przeczytałem sporo tematów i widziałem w którymś o naprawie skrzyni M32 któryś z kolegów podawał adres warsztatu w Poznaniu, który niedrogo naprawia skrzynie Alfy.
U mnie będzie większa robota, bo dodatkowo wyskakuje mi 3 bieg.
Podajcie proszę adres tego warsztatu.
Jakby co mam dobrego gościa z Śląska, sam robiłem, tyle że,, dziadek,, robi skrzynie =samą skrzynie przyjmuje
MSM technic w kiekrzu. Cena może oscylować w granicy od 2000zl w zależności co jest do roboty, ale jeśli chodzi o jakość, to w rejonie WLKP wg. mnie są najlepsi. Jedną skrzynie robiłem w kilku miejscach i dopiero tam ogarneli temat porządnie. Mają też warsztat i ogarną razem z montażem.
A ten gość na śląsku jak ustala grubość podkładek schimujących ?
Ma chłop swoje patenty. Od 40lat w skrzyniach siedzi jak nie lepiej
Ale technologia się zmienia. Jak na stożkach ustawi na oko napięcie wstępne to skrzynia długo nie pożyje. Jakiś czas na pewno pojeździ.
Ja robiłem w "Sprawne biegi" w Komornikach. Za łożyska i przesuwki wszystkich biegów płaciłem 2100. Skrzynia rozebrana na moich oczach więc wszystkie bebechy można sobie pooglądać jak dostarczasz osobiście (łącznie z mechanizmem różnicowym) :)
Witam
Panowie przyszedl czas na wymiane skrzyni biegow i teraz mam pytanie czy m32 od 16v pasuje do 8v czy cos trzeba kombinowac?
Tak, m32 w 8V i 16V nie różni się niczym. Oczywiście dotyczy to tylko i wyłącznie AR 159, od opla to już inna bajka. Pozdrawiam.
Dzieki kolego za odpowiedz.Pozdrawiam
A z Cromy też pasuje ? czy nie
Racja. BTW z Cromy to pół bebechów pasuje do 9tki
Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka Panowie sorry za wprowadzenie w błąd właśnie rozmawiałem z typem który zjadł zęby na m32 i od Fiata Cromy nie podejdzie do 159. Reasumując do 9tki musi być od 9tki i innej opcji niema.
Panowie, mam taki problem ze skrzynią. Po odpaleniu na zimnym silniku, słyszę terkotanie, ale nie to typowe dla dwumasy (gotujących się kartofli) tylko jakby jakaś metalowa część dostała wibracji i obijała się o inny kawałek metalu. Przy wciśnięciu sprzęgła milknie bądź jak do tej pory, przy próbie "zapięcia" biegu bez wciskania sprzęgła. Dzisiaj wracając z pracy zauważyłem, że problem się pogłębił i przy hamowaniu silnikiem coś puka, a podczas jazdy terkocze. Zajechałem na parking pod domem, wrzuciłem luz, słyszę standardowe terkotanie/chrobotanie, przesuwam gałkę zmiany biegów w stronę 1 bądź 3 ( już nie pamiętam, z resztą nieważne bo przy próbie zapięcia któregokolwiek biegu jest to samo) i słyszę ten dzwięk co na filmie z linku.
https://uploadfile.pl/pokaz/1659927---wtjz.html
Teraz pytanie w celu upewnienia się, czy to skrzynia do regeneracji ? Czy jest szansa, że zerwało poduchę ? Bądź jeszcze coś innego. Bo nie mam/nie miałem typowych objawów m32. Drążek przy dodawaniu/odejmowaniu gazu się nie rusza , problemu z zapinaniem biegów nie mam i nie miałem, szumieć nie szumiało itd.
No właśnie, pozwolę sobie odświeżyć temat. Szukam, szukam i znaleźć nie mogę odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Jestem od kilku dni posiadaczem Alfy 159, 1.9 16v 150 km, przy zakupie byłem świadom, że skrzynię będę chciał robić gdyż zaznajomiłem się z opiniami na temat łożysk. Mam jednak dylemat, mój mechanik mówił, że w mojej okolicy nikt praktycznie nie zajmuje się regenerowaniem skrzyń m32 (Koszalin). Polecacie zakupić regenerowaną z alledrogo za 2500 zł czy mimo wszystko poprosić mechanika o zdjęcie jej i wysłanie jej w Polskę do regeneracji mojej. Mówiliście o różnych przedziałach cenowych (od 1500 do nawet 4000), a nie chciałbym nazbyt przepłacić, ponieważ nie mówimy o różnicy 300 zł. Przyznam, że najwygodniej dla mnie byłoby zakupić już zregenerowaną i po prostu wrzucić ją na auto niż czekać z autem odstawionym na warsztacie tylko nie chcę wdepnąć na minę.
Hej. Wiem że zapewne to nie po drodze; ) ale ja robiłem tutaj bok@4gear.pl grubo ponad rok czasu i przejechane około 20tkm. Też miałem podobny dylemat,ale skoro już masz jedną m32 urzywaną to na co Ci druga,też urzywana? Ja z rzuciłem skrzynie, dostarczyłem do 4gear i zabieg trwał w sumie 4 dni,po czterech dniach Alfa już śmigała aż miło.Po tym czasie,z pełną świadomością, mogę polecić ten serwis, głównie specjalizują się w m32 ale regenerują też inne skrzynie. Mnie ta wątpliwa przyjemność kosztowała wówczas 1500 plus olej, wiadomo,bez kosztów wyciągania i włożenia m32. Powodzenia.
Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka
Czy orientuje się może ktoś czy skrzynia z Astry H 1.7 CDTI jest ta sama co w 1.9 jts?Czy jest opcja że podejdzie?
Diesel do benzyny ? Raczej nie - inny zakres obrotów
Zrobiłem dzisiaj fotkę zegarów jadąc 90 na 6 biegu. Dziwi mnie jak niskie są obroty. Ok 1400. Silnik jtd 8v po lifcie. Dawniej mialem jtd 16v przed liftem I nie wydaje mi się żeby takie długie przełożenia miała skrzynia. Teraz mam koła 16 a wtedy miałem 17. Po lifcie były inne przełożenia jak przed liftem? http://www.forum.alfaholicy.org/imag...019/03/486.jpg
Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Ja mam 8v na chipie z 120na 150 koni .to ci mogę sprawdzić obroty przy 90onile cię to interesuje ,skrzynia m32
No ja też mam manual 8v. Zobacz ile obrotów masz. Jak tam po chipie? Bo też będę robił razem z wywaleniem ekologii bo wkurza mnie wypalanie dpfa
To po co kupowałeś diesla jak tyle po mieście jeździsz. Robię 15tys rocznie Alfa i nie zauważyłem wypalania DPF a robi to średnio co 600km wg mesa. Mam nadzieję że wprowadza drakońskie kary za likwidację ekologii - trzeba było wybrać benzynę z LPG :-)
Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka
To że ty nie wiesz kiedy się wypala dpf to twój problem. Ciekawe ile razy zgasiles podczas wypalania. Brawo ty
Jeśli Mes nie kłamie to liczbę przerwanych regeneracji mam 0. Więc chyba nie jest tak źle :-P
Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka