Czyli coś za dużo u mnie...
Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Printable View
Czyli coś za dużo u mnie...
Możliwe, że trzeba sprawdzić. Jednak samochód na gazie chodzi gorzej niż benzynie, byłem w warsztacie gdzie zakładałem gaz. Podłączył kompa, przeczyscil wtryski ale za dwa dni ta sama sytuacja. Regularnie pojawiający się check silnika. Na benzynie tych błędów nie ma... Wrzucam zdjęcie z błędami. Może ktoś miał podobna sytuacje i coś doradzi? Oczywiście pojadę znowu do gazownika po diagnozę ale już po świętach. https://www.forum.alfaholicy.org/ima...019/12/113.jpg
Raczej wtryskiwacze mają już dość pracy i czas je wysłać na emeryturę.
Instalacja ma 2,5 roku jakieś i około 60tys przebiegu. Juz by powiedziały dość?
Wiesz gdybyś może napisał jaka to instalacja .
A 50 tyś na, niektóre wtryskiwacze to już kosmos.
To jest cały zestaw. Wtryskiwacze Hana H2000 https://www.forum.alfaholicy.org/ima...019/12/117.jpg
No Hany to zbyt żywotne nie są a i lekko też nie mają w tych baranach.
Gazmen nie może ci na próbę założyć nowych i sprawdzić?
Zobaczymy co powie, bo ostatnio tylko podłączył pod kompa i przeczyscił wtryskiwacze. Skoro to nic nie dało, mam nadzieję że bedzie szukał problemu gdzie indziej. Dzięki za pomoc.
Kilka miesięcy temu wymieniłem silnik na nowy.
Instalacja LPG została przełożona na nowy silnik, ale od momentu wymiany silnika, LPG nie było uruchamiane.
Od wymiany silnika przejeździłem około 3kkm na benzynie i teraz przyszedł czas na ponowne uruchomienie instalacji.
Czy wg Was przy okazji takiej operacji jak wymiana silnika, powinienem coś wymienić w instalacji, dokonywać jakichś korekt itp? Na wymianę silnika auto dojechało normalnie na LPG.
Czy ktoś z Was jest w stanie polecić jakiś warsztat LPG, najlepiej w Warszawie, żeby mi to ogarnął. Ja mam tyle pojęcia co wyczytam, więc muszę się zdać na jakiś warsztat.
Oczywiście, że należy pojechać przynajmniej na kontrolne sprawdzenie ustawień, bo "nowy" silnik jest na 100% w zupełnie innym stanie niż poprzedni.
Przed wizytą dobrze by było złapać jakiś wynik z hamowni, zanim gaziarz wywali auto-adaptacje, których dokonało ecu przez ostatnie 8kkm.
Po "strojeniu" na LPG ma być minimalnie więcej KM niż na benzynie - inny wynik oznacza źle wystrojoną instalację :)
Warsztaty :)
https://www.google.com/maps/d/viewer...6035380863&z=7
No tak, stan jest kompletnie inny. Nowy silnik jest ...nowy. Dosłownie.
Ok, dzięki. O tym w ogóle nie myślałem.
Szanuje dowcip, ale zależy mi na ewentualnym poleceniu warsztatu, gdzie już widzieli taki silnik. Osobiście przeżyłem już sytuacje, gdzie próbując umówić się do gazownika, problemem była marka samochodu.. Opinie w googlach o wszystkich warsztatach w Warszawie mam przeczytane. Każdy jest zajebisty :cool:
Przeszukałem również cały ten wątek i jedynym polecanym warsztatem był MIGAZ. Tyle, że to był post z 2009 roku.
[MENTION=26]Rigidigi[/MENTION] zawsze możesz zadzwonić do coobcia i spytać kto mu gaziutek w saabie stroił :)
Jeśli mowa o tym V6 to szczytem zaawansowania jest tam elektryczna przepustnica (chyba że czegoś nie doczytałem) wiec każdy ogarnięty gazownik ustawi tą instalację dobrze :)
Bez urazy dla miłośników, ale gdy alfa zaprezentowała 2.5 24V to audi miało 2.4/2.6/2.8 V6 30V ze zmiennymi fazami rozrządu i zmienną długością kolektora dolotowego.
DC Auto Paweł Piekut
Chrcynno 90A, 05-190 Żabiczyn
Zakładałem tam w swojej i nigdy nie miałem problemów z instalacją, także mogę Ci polecić.
Chłopaki, czytam sobie forum LPG i znalazłem taki post odnośnie reduktora Magic 3, który zdaje się siedzi w moim aucie:
O co chodzi, jaki związek ma reduktor z układem chłodzenia?Cytat:
Oby był nie awaryjny bo jak puści LPG do płynu to możesz potem żałować jak rozerwie coś w układzie chłodzenia.
Jak masz wersję poprawioną to nie masz co się martwić.
Z którego roku masz ten reduktor?
Reduktor podgrzewa LPG w stanie płynnym płynem chłodniczym z silnika
Zamiana gazu ze stanu płynnego w stan gazowy przez rozprężanie zamraża parownik (to samo zjawisko wykorzystuje się w parowniku klimatyzacji) dlatego puszcza się płyn chłodniczy z układu chłodzenia, który ogrzewa parownik i nie doprowadza do jego zamarznięcia (zamarznięty nie działa a gaz płynny by zabił silnik) Obniża też to temperature płyny chłodzącego.
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Ok. dzięki za rozjaśnienie tematu.
Do dzisiaj nie miałem pojęcia o tym, że LPG jest w jakikolwiek sposób spięte z układem chłodzenia.
Możecie coś więcej napisać, jak to w ogóle możliwe, że reduktor puszcza gaz w układ chłodzenia? Jakie są tego objawy i jakie mogą być skutki?
Ja wstępnie umówiłem się na wizytę w Migaz'ie. Chociaż też dziwnie z mojego punktu widzenia. Bo mówię, że potrzebuje zrobić legalizację butli oraz uruchomić na nowo instalację i ...umówili mnie na dwa różne dni z tygodniową przerwą. Najwyraźniej nie da się tego ogarnąć w jednej wizycie..
To butla ma juz powyżej 10 lat.
Reduktor już 8.
Ja bym wsadził nową butlę ,nowy reduktor i nowe wtryski.
Wymieniłbym wszystkie węże gumowe na nowe.
Będzie bolało ale czasem trzeba.
Hej, wiem że trochę wróżenie w fusów ale może ktoś coś podpowie zanim pojadę do gazownika. Mam taki problem, że silnik nie pracuje równo na gazie dopóki nie złapie 90stopni. Dodatkowo jest też problem z odpaleniem dopóki się nie nagrzeje, czyli jeśli go zgaszę zaraz po tym jak włączy się gaz to trzeba długo kręcić.. Jeśli już złapie temperature to problem znika. Z rana normalnie pali, jeździ. Są nowe wtryskiwacze, więc one raczej odpadają.
Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka
[MENTION=66854]luki1407[/MENTION]
Marka wtrysków
Reduktor
Sterownik itd
Zdjęcie spod maski.
Wtryskiwacze Hana H2000
Reduktor KME Gold red 1
Elektronika AC stag 300-6 QMAX PLUS
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2020/06/46.jpg
Witam
Pytanie pewnie padało już wiele razy, ale wszystko płynie. Ceny i podzespoły się zmieniają.
Gaz do 156 2,5 V6. Coś porządnego, ale bez szaleństw. Złącze do tankowania pod klapką. Orientacyjny koszt? W ogóle, jaki byłby najlepszy zestaw (wtryski, komp, reduktor i co jeszcze potrzebne)? Oraz, kto by mi to dobrze ogarnął (aby przede wszystkim instalacja była fachowo zrobiona, ale też i ładnie to wszystko poukładane pod maską) we Wrocławiu?
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź
Właśnie w LPG nie dużo się zmienia ;)
Reduktor Gold GT
Wtryskiwacze Barracuda 115nl
Komp KME Nevo Pro lub SKY (najbardziej wypasiony sterownik na rynku), ewentualnie jakiś LPGTech 324OBD lub STAG Qbox Plus. Z tych 4 to LPGTech-a najłatwiej samemu później ogarnąć.
Zbiornik to największy jaki wlezie.
Filtr fazy lotnej Alex 360 16/2x12
Węże faro DN6
i to tyle w temacie
Cześć,
Pacjent to 166 3.0 CF2. Instalacja STAG 300-6 QMAX BASIC, reduktor R 01, wtryskiwacze W03.
Nie ogarniam zbytnio LPGT i proszę o pomoc, ponieważ przy przeglądzie instalacji otrzymałem informację, że jakiś tam mnożnik jest za wysoki (powinien być do 3, a jest 9) i przy górnym zakresie obrotów grozi to zbyt ubogą mieszanką, ale z tytułu nabytej nieufności do wszelkiego rodzaju "fachowców" postanowiłem zapytać tutaj. Padła propozycja aby odstawić samochód na diagnostykę pod komputerem i jeśli zajdzie potrzeba, to będzie konieczność rozwiercenia wtryskiwaczy i ponownej adaptacji. Dodam tylko, że instalacja była montowana równo rok temu, ale w innym zakładzie STAG'a. Przejechane do tej pory 6kkm. Czy ciężko jest wystroić górę w Busso? Auto teraz jeździ zupełnie normalnie, ciągnie do samego końca na gazie.
Proszę o Wasze opinie.
Z mojej wiedzy tak. Zawsze na swojej instalacji (jak ją jeszcze miałem) kojarzę problem pt. "albo za słaba góra, albo za bogaty dół". Objawiało się to permanentnym rozjazdem map na ECU i finalnie spadkiem mocy. Czyli na LPG jeździł, ale miał 20 koni mniej. Miałem 3 auta z instalacją, w tym w 166 miałem mega drogi zestaw Prins. Nigdy w mojej opinii nie było idealnie (czyli pełna moc i równa praca jak na Pb), co mnie skutecznie wyleczyło z instalacji gazowych.
Muszę wnieść sprzeciw :sarcastic: Prins w istocie jest porządną instalacją ale jednak brak kompetentnego serwisu jest problemem. Nie sama instalacja czy silnik. Busso bez problemu się stroi na lpg i nie ma problemu z eksploatacją.
Ja dla przykładu napiszę, że kupiłem 166 już z wieloletnią instalacją BRC. Miałem po paru latach z nią problemy (po 10-ciu) co skończyło się kilkoma wizytami w serwisie BRC i wymianą reduktora. Co potem jak się okazało raczej nie miało sensu ..... Oczywiście też się nasłuchałem filozofii. Mówiono że lepiej się nie da. Że silnik byle jaki bo V8 bmw chodzi bez problemu.... no i takie tam mądrości skłaniające do porzucenia lpg jak w przypadku Tomka. Chodziło to jeszcze przyzwoicie przez kilka lat (choć niewiele jeździłem i idealnie nie było) aż w końcu gdy problemy wróciły postanowiłem wyrzucić tą jakże porządną instalację i zamontowałem coś co zrobię sam. Problemy zniknęły, sam sobie wszystko ogarnąłem i nie ma problemów. A jak będą też je sobie rozwiążę.
Gdybym sam tego nie robił i polegał na serwisach BRC pewnie skończyłbym jak Tomek, zwłaszcza, że też jakoś specjalnie mi to lpg potrzebne nie jest.
Wniosek jest prosty. Musisz mieć kompetentny serwis bo bez tego ani rusz. A sam silnik jest prosty i miły do współpracy z lpg.
Nie będę się sprzeciwiał :)
Słyszałem o Busso z zerowymi spadkami mocy na LPG. Problem tkwi właśnie w serwisie/instalatorach. Czasem tak się zastanawiam - ile rzeczy człowiek może ogarniać sam? Nosz... bez przesady. Czy ja się muszę znać na wszystkim?
Straszne to jest...
Niestety straszne.... i niestety tak jest. Na pewno zdarzają się fachowcy godni zaufania. Ale ja na takich nie trafiłem i jak czytam różne fora to dochodzę do wniosku, że trafić na nich to jak trafić szóstkę w totolotka.
Mumins na szczęście masz staga a to najbardziej popularny układ i jest do nich najwięcej serwisów. Może w którymś trafisz na rzetelne usługi.
Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł i wiedzę jak to najlepiej ogarnąć? [MENTION=6]Piotriix[/MENTION] Ty tu chyba jesteś najbardziej obcykany jeśli chodzi o LPG. Mógłbyś coś doradzić?
Reduktor czerwony, czyli ten do 250km o ile kojarzę.
Niestety zrzutów i logów nie mam - dostałem tylko informację ustną. Na forum LPG nie jestem nawet zarejestrowany więc przypuszczam, że wrzucając pierwszy post zostałbym zlany. Ale pogrzebię tam.https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2020/11/91.jpghttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...2020/11/92.jpg
Śmiało pisz .
Na szybko to podpiął bym zasilanie lpg również z drugiej strony listwy.