Reset? A co to takiego? Adaptacje robiłem przez FiatEcuScan.
Printable View
Reset? A co to takiego? Adaptacje robiłem przez FiatEcuScan.
przed adaptacją robisz reset ustawień silniczka krokowego i przepustnicy a dopiero po tym adaptację
nie jestem pewny czy w 100 % robi sie cos takiego u Ciebie ale w 156 w TSie bez tego ani rusz
Jak nazywa sie ta opcja w FES do resetu?
w AlfaDiagu bym Ci wskazał, ale FES-a używam tylko do ABSu i AIRBAGów
AlfaDiaga nie mam bo nie moge nigdzie znaleźć, chyba ze podeślesz mi link
---------- Post added at 15:01 ---------- Previous post was at 14:41 ----------
Poszło PW
---------- Post added at 15:53 ---------- Previous post was at 15:01 ----------
Sprawdzę czy ten reset i adaptacje AlfaDiagiem coś dadzą, ale to dopiero jutro, najpóźniej we wtorek, bo muszę dorwać śrubę od przepustnicy do kolektora, bo jedna mi się zerwała.
Zakład o browara że poprawnie wykonany reset AD załatwi problem.
W przepustnicy jest śrubka, kręcił nią ktoś?
sa tacy :) ale lepiej tego nie rob, bo nabriosz
ja np to zrobiłem i żałuję bo nie ma opcji żeby ją ponownie ustawić, kupiłem nową (tzn używkę)
jak powinien się zachować silnik po odpięciu kabli od elektrozaworu wariatora, jakby kto mógł sprawdzić
Na jalowym nic sie nie zmieni,jak podepniesz 12V z zewnatrz to wtedy wariator dostanie olej i powinien sie silnik zajaknac
czujesz czujesz bo dzięki niemu masz większą moc w wyższym zakresie
na wolnych odepnij wtyczkę i podaj na zaciski 12v a silnik się zajęknie
jak nie czujesz to moze elektrozawór jest do d
Hehe, muszę dorwać laptopa z XP zeby zainstalować na nim AlfaDiaga, i dopiero wtedy sprawdze, mam nadzieje ze w tym tygodniu.
Tym czasem, koledzy, podczas montażu przepustnicy jedna śrubka zerwała się, jej część została w kolektorze, ale nie da się jej wykręcić kombinerkami itp. bo po prostu trudno jest ją złapać. Jakieś pomysły jak to zrobić? Nowe śrubki już mam. Wpadłem na pomysł, żeby urwaną część śrubki złączyć poxipolem z drugą częścią i spróbować wykręcić. Co wy na to?
pęknie, rozwiercić i użyć czegoś takiego http://allegro.pl/yato-yt-0590-zesta...027083995.html
kolega nie dobrał z .. że to aluminium jest?
też miałem problemy z tymi śrubami, więc je zmieniłem :D
Z tym poxipolem faktycznie dupa. Te wykrętaki, nie będą a duże jak na taką śrubę? Jak to działa?
Nie wiem czy to w tym temacie pisalem ale jesli nie to na pewno pokrewne,zrobilem dzisiaj pozadek z EGRem w matizie.W zasadzie na poczatek czyszczenie ze wzgledu na kiepska prace silnika na jalowym i przerywana prace podczas przyspieszania.Jest inna konstrukcja wprawdzie niz w TS ale jednak syf walacy z odmy w kolektor i ten EGR zrobil swoje i po samym myciu tego zawora i rurki sporo sie zmienilo w kulturze pracy.Jestem zadowolony bo calkiem inaczej sie jezdzi i nie telepie plastikami na wolnych obrotach.Choc w alfie z wolnymi nie ma problemow to jednak zaworek w kolektorze za przepustnica mnie mierzi,ktos go na pewno juz sprawdzal i myl i wogole ale w wolnym czasie o co ciezko ostatnio sprobuje podjac sie tego jeszcze i adaptacje strzele,zobaczymy czy cos sie zmieni
jaki zaworek? odmy? kup nowy w aso koszt 15zł, u mnie nie pomógł, kolektor czysty szczelny, przepustnica wymyta, pokrywa zaworów drożna, wymieniłem wężyki, zaworek, filtr powietrza, przepływomierz, lambde, świece, i pewnie kilka innych bajerów
tak sobie myślę czy da coś usunięcie tego rezonatora przed filtrem powietrza?
Z przykrością muszę stwierdzić że, widzę ciemność, ciemność widzę w tym temacie i obawiam się że ten typ tak ma. Mycie i czyszczenie pomaga ale, nie likwiduje problemu a z tego co czytam wymienione zostało tu wszystko co było możliwe a problem pozostaje... co jest nad wyraz wkur... jednak czytając posty postanawiam się do tego przyzwyczaić a nie walczyć z tym. Pozdrawiam al-falo-holików i odpuszczam temat.
chodzilo mi bardziej o elektrozawor zwany EVAP z tylu kolektora czy on jest drozny.Niby test na kompie pokazuje ze "dziala" ale moze jest brudny i "działa" ale nie wlasciwie.Z zaworkiem na odmie juz walczylem rowniez i z cala reszta
Do evapa idzie rurka. Laczy się z inna wychodzaca z blotnika, rozlacz to i dmuchnij w strone evapu. W tym samym czasie niech ktos wlaczy jego test przez AD. Jak raz bedzie mozna dmuchnac a raz nie (i tak w kolko) to evap jest sprawny. W nim nie ma co się psuc... Mnie za to bardziej interesuje stan przewodow ktorymi dochodza opary do filtra, bo za cholere ani nie da się w nie dmuchnac, i nie da się zaciagnac oparow w drugim kierunku. A przeciez tam maja isc opary do filtra
Nie sprawdzalem tego,ciekawe...
po wyczyszczeniu w Daewoo tego wszystkiego jest znaczna poprawa tyle ze w tym wynalazku nie ma zmiennej dlugosci kolektora i zmian faz rozrzadu ale podobnie troche skonstruowali te eko dopalanie i nagaru na wszystkim od przepustniy i krkowego po ten zawor egr jest mnostwo,sam kolektor tez umazany przeslicznie
ja rozpiąłem te dwa przewody przy zbiorniku płynu chłodz. i dało się dmuchnąć, drożny był
dziś wymieniłem masę od skrzyni do ramy i od ramy do aku - jutro zobaczę czy coś dało bo już dziś nie mogę prowadzić:D, wyglądało to średnio
i jeszcze dziś padły mi wycieraczki, orientuje się ktoś czy da radę kupić szczotki do silnika magnetti potrzebne 3 sztuki?
Szkoda, ze makarony z herflikami nie zmontowali alfy:) Ja ciagle walcze z tymi obrotami i po kolei wykluczam wszyskie mozliwosci;) na pewno dam znac jak w koncu to ogarne. Do Belli trzeba miec wiecej cierpliwosci niz do swojej Baby:)
masa była kiepska ale to nie to, dalej szarpie/faluje, wycieraczki opanowane, czyszczenie, smarowanie , nowe szczoty
Wicked żadne rozwiertaki. Normalne wiertło tytanowe do metalu, i rozwiercasz śrubę, ale UWAGA, musisz chłodzić w zimnej wodzie wiertło i wiercić z przerwami, śruba się szybko nagrzewa i stopi się wokoło niej plastyk.
widze ze panowie macie wciaz problem z falujacymi obrotami ja powiem szczerze jak mam belle 3 lata mialem rowniez ten sam problem wymienilem silnik krokowy i problemu nie ma zadnego obroty stoja jak zolniez na warcie :)
O jakich falujących obrotach mówisz, na postoju czy kiedy auto w ruchu.
ja nie mam tego problemu w obu przypadkach
a przed wymianą jak wyglądał Twój problem, bo silniczek nie jest tani żeby sobie to ot tak wymienić
było by bardzo miło gdybyś się bardziej rozpisał co jak i dlaczego :)
Juz zeby nie utrudniac,masz wersje z pedalem gazu na lince czy nie?
jedyny sposob zeby potwierdzic nasze rozgoryczenia to wlasnie z takiego auta przekladka do niesprawnego po wymianach podzespolow tego nastawnika i adapt a potem pojezdzic ale to wiadomo
jest ciezko wykonalne
temat zapetla sie bladzi ostatnio
pedal gazu mam na lince nie mam elektronicznego
---------- Post added at 22:59 ---------- Previous post was at 22:58 ----------
a co do silnika krokowego to cena 500 zł z wymiana na Bosch wydaje mi sie do przyjecia
pewnie że tak!! 100% racji
ale wydać 500zł na coś co być może jest sprawne to głupota
dlatego warto potwierdzic czy to napewno silnik krokowy
dlatego pytamy się jakie miałeś objawy przed wymianą....
falowało zawsze? czasami? na zimnym? ciepłym? co skłoniło cie do wymiany, błędy itp?
falowal mi glownie na biegu jalowym po podpieciu pod komputer wyskoczyla informacja silnik krokowy falowal na zimnym i na cieplym silniku wymienilem silnik krokowy zrobilem adaptacje i czar prysl :)
No to jalowy kazdy z nas ma ok akurat.
Nie mamy silnika krokowego tylko nastawnik przep.
Zamiast krokowego wolne obroty ma za zadanie po czesci opanowywac zaworek odmy
Dla przykladu mam w innym aucie na pelnym wtrysku pb w przepustnicy nastawnik i odpowiedzialny za jalowy krokoiwec pospolity wlasnie
500zl to duzo jak na nie pewna sukcesu inwestycje w czesc dobra i wymiane na dobra
Mam juz 2000zl takich czesci i brak bledow odnosnie nastawnika wlasnie
Jezeli juz byl jakis to P0170 odnosnie mieszanki
Kazde auto inne