Mi właśnie dziś znajomy dowiózł nową dostawę :D Mam również same żarniki jak i same przetwornice
Printable View
Mi właśnie dziś znajomy dowiózł nową dostawę :D Mam również same żarniki jak i same przetwornice
Mam z metalowym cokołem, tak szczerze to nie wiem, czy duża różnica jest, słyszałem, że niby jakieś drgania są na plastikowych, ale tylko słyszałem.. Nigdy takich drgań nie zauważyłem, prawdopodobnie ktoś miał źle zamocowane te żarniki stąd problem. A z żywotnością to też wątpię, żeby to miało jakiś wpływ- ja żadnych reklamacji nie miałem, a nawet jakby, to mam rok gwarancji na to ;)
To ja daję półtora roku gwarancji na moje, a co ;) Za komplet żarników ok 80zł z przesyłką już
Wiem, że jest to mały OT, ale wolę zapytać tutaj. Na lampach mam wybite 20 e13 8832 8831 00dc 00hc 00hr 02a 011a 070s 070 (prawa lampa) oraz 00dc 00hc 00hr 02a 011a 8827 8828 e13 20 (lewa lampa). Czy skoro mam dc to mogę w pełni legalnie zamiast mijania włożyć soczewkę z ksenonem? Pomijam kwestię samopoziomowania i spryskiwaczy, bo to będzie obowiązkowe.
nie ma do tego jeszcze dużej litery H z małą cyfrą oznaczającą żarówkę (np. H7)? do ksenonow musi być D..
Jakim cudem masz wybite dc i brak przetwornicy? Jak jest dc to już luzik :D
Jedyna duża litera to E13, czyli kraj homologacji. Dla pewności podjadę do diagnosty i zapytam się o legalność takiej przeróbki. Czy sam fakt ingerencji w reflektory (rozebranie lampy na czynniki) nie powoduje z miejsca utraty homologacji?
ale pierdoły :D a kto będzie wiedział że coś w lampie grzebaleś?? :) nikt poza tobą i wścipskim sąsiadem, który będzie patrzył co robisz:) (joke:D)
nikt Ci nie udowodni kolego niczego jeśli coś będzierz robił w lampie. Czasami trzeba całą lampe rozebrać aby ją naprawić i co to też znaczy że nie ma już homologacji ??:)
moj kolega ma alfe tą starszą z 98 r ale przód ma po FL i ma założone xenony do zwykłych luster bo własnie na lampie jest "dc" także wkładaj xenony jak chcesz ale nawet bez soczewki bo na tych lustrach może być choć jak byś tu poczytal to nie polecają tego tak ludzie :) lepiej mieć je w soczewce ;)
W AR 147 po FL były xenony fabryczne bez soczewek :) i na lampie z tego co widziałem zwykłej i xenonowej jest to samo oznaczenie a mało tego czy to xenon czy nie mają uchwyty na przetwornice :D bo i takie z xenonem widziałem i takie bez :]
Nie ma taiej opcji zeby z fabryki schodzily lampy ksenon i halogen z tymi samymi oznaczeniami. Ponioslo Cie troche....
Nie musisz nigdzie jechac i pytac. Zeby miec legal jest napisane wyraznie:
- spryski
- samopoziomowanie
- homologacja na kloszu (czyli DC a nie HC)
I tyle. Co z tego masz a co nie to juz Twoja sprawa. Kazdy tu w co innego wierzy.
Demontaz i rozklejanie nie ma wplywu na homologacje. Mozesz to robic do woli. Np. zeby zregenerowac odblysniki.
Witam. Jeśli się nie mylę to o takie DC chodzi. Dodatkowo mam jeszcze nabite ale z drugiej strony lampy HC, więc stawiam, że mogę mieć w lampie mijania żarówkę jak i żarnik.Załącznik 49432
sawikjunior ty masz tą lampę z soczewką na xenon D2S ?
normalny xenon ma 35W jeśli nie pamiętasz
z tego co wiem, właśnie przepisy to regulują, że przy 25W nie trzeba spryskiwaczy i tak na przykład z mojego 'podwórka' z pracy, nowy Beetle nie ma sprysków przy xenonach
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2012/03/58.jpg
no własnie kolego nie poniosło mnie :)
wczoraj przyprowadziłem do domu nową Toyote i mimo że nie ma xenonu tylko zwykłe zarówki ma napite DC na lampie :) to chyba coś oznacza :) dodam że w drugiej Toyocie mam właśnie xenon i tam jest DC a szukając i chodząc po salonie pytalem czy są jednakowe lampy i dealer odpowiadał że tak są identyczne tyle że za xenon 2tys trza dopłacić:) więc lampy muszą być te same :)
tak samo w lagunie tej gdzie tam tą karte zamiast klucza opatentowali tam nie było soczewki ale były spryski i samopoziom i zero różnicy w oznaczeniu lampy xenonowej a zwyklej przyklad nawet dzisiaj widziałem w warsztacie u znajomych bo swoją mają bez a naprawiali z xenonem i tam normalnie te same oznaczenia :) a wszystko jak fabryka dała jest ;)
Dobra to w takim razie dwa pytania.
1. Skąd skolować klosz do 166 z obydwoma oznaczeniami?
2. Jak świeci hid 25W w nocy? I gdzie jest na to paragraf?
NightDay, ja mam na H7 bo jeszcze wtedy nie myślałem o ksenonie, mam dokładnie takie od tego gościa: http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-15...121576106.html
sawikjunior to juz Ci mówie:D Jeden chłopaczek z forum też zamówił sobie lampy z soczewką tzn dał do przerobienia i dostał też klosze z homologacją DC czyli od tych ori lamp z xenkiem na D2S tym samym tobie też sie tak udało:P:P:P i jak niebiescy lub zieloni( w DE) się nie znają to masz looz spojrzą aha jest DC homolagacja masz spryski to dalej nie rzeźbią ale zawsze jest ALE, sprawdzą czy nie masz wycieków otworzysz maske a tam klops HIDowe przetwornice no i zawsze jeszcze minimalne ryzyko że sprawdzą czy masz samo poziomowanie ale to juz naprawde raczej żadkość jeśli chodzi o ta kwestię;)
żebym tylko pamiętał, to napiszę w poniedziałek do działu techniki i zapytam o regulacje prawne dotyczące 25-cio watowego xenona, bo sam przeglądałem wszystko i nie mogę nic znaleźć
jeśli chodzi o oryginał, to świeci to bardzo fajnie i nie widać różnicy do 35W, w środę miałem okazję jeździć Beetle 2.0TSI i oświetlały drogę bardzo dobrze, było to około godziny 19 - 20, nie pamiętam dokładnie, bo nie to się wtedy liczyło :D
"Witam!
W Auto Świecie wyczytałem ,że palniki 25W nie potrzebują samopoziomowania i sprysków ,więc zostaje sama optyka. Z ciekawości pytam czy i ew. gdzie można dostać takie palniki?? Producenci samochodów dopiero mają to montować jako "tańszy ksenon".Soczewek na palniki 25 W chyba też nie ma. Piszę to w formie ciekawostki ,bo jak już zaczną robić ksenony 25W to będzie można kombinować. Jak ktoś coś wie niech pisze ;)"
caly temat tutaj
http://www.mondeoklubpolska.pl/archive/index.php/t-51377.html?
napisałem sobie maila, żeby jutro w pracy nie zapomnieć
jeśli VW to zastosowało, to unijne przepisy muszą jakoś sprawę regulować
wczoraj zapomniałem sprawdzić oznaczenia na moich reflektorach, ale chyba mam 'halogenowe' i nie było wersji Gtv z xenonem, więc i tak nie przejdzie HID w tym samochodzie ;)
najchętniej bym wypróbował HID przez tydzień czy dwa i wrócił do żarówek HB3 dla porównania
znając moje szczęście po 3 dniach by mnie policja zatrzymała i zmieniałbym żarówki na normalne :P tak było, jak zacząłem w dzień jeździć na halogenach, by mijania 'oszczędzić' na noc i już po 3 dniach miałem z tego powodu kontrolę i pouczenie, że na halogenach jeździć w dzień nie mogę, ale zostałem pochwalony, że mam je dobrze ustawione i nie oślepiały i jedynie ciekawość policjanta zmusiła go, by mnie zatrzymać
Tak sobie to przemyślałem. I.... H7 daje 1500lm. HID daje 3000lm. Dlatego daje po gałach i bez sprysków, samo poziomowania nie wolno go mieć. Więc ile daje hid 25W? Na pewno mniej ale czy nie czasem właśnie tyle co H7 i dlatego można wstawiać bez sprysków i poziomowania? Pewnie dlatego hid 25W omija wymogi tradycyjnych ksenonów. Ciekawe ile one emitują światła i co na to przepisy. Czekamy kudłaty :D
Jak montować przetwornice to tylko pod lampą, przeznaczyć na ten cel pół dnia czy nawet cały ale niech to będzie zrobione jak należy. A wracając do kolorów, może ktoś ma założone 4300K i 5000K i chciałby się pochwalić jak to wygląda? Pozdrawiam.
Najbezpieczniejsze są HIDy 4300 i 5000, ew.max 6000K powyzej już niebiescy sie kumają ze coś nie tak...
Właśnie kopię w necie dłuższy czas i umarł w butach....... Nic a nic nie mogę znaleźć. Nie ma hidów 25W na gniazdo H7. Jedyne co i to bardzo rzadko można znaleźć HID 25W do skuterów ale to ma jakieś dziwaczne mocowanie więc odpada.
http://www.drivingvisionnews.com/new...-no-xenon-25w-
Dla tych co kumają nieco ang.Po krótce jest napisane że testowali to w Audi z małymi silnikami i napisali że różnica znikoma miedzy 25W a 35W lecz faktycznie są to inne mocowania już jeszcze nie spotykane na codzień.Tym samym na HIDy takie musimy jeszcze poczekać ale moze się mylę...
mały edit coś znalazłem : http://www.diytrade.com/china/pd/350...Xenon_Kit.html
Jednak nie mam przekonania czy to faktycznie zestaw na 25W.Do tego trzeba bedzie policji wyciągać żarówki by udowodnić moc...Troche to karkołomne i sądzę że w pełni legalnie też nie przejdzie:)
Panowie, mi coś tu nie pasuje... Czy nie mylicie czasem poboru prądu 35W z zestawu xenonowego, z mocą żarników/żarówek?
Bo coś mi się zdaje, że tak własnie jest ;)
To jeżeli chodzi o ścisłość elektryczną to pobór prądu jest wyrażany w amperach i chyba jest około 3A w hidach. A moc to moc wyrażona w watach. I jest dokładnie taka a nie inna jak 35W.
Ok, dzięki za rozwianie wątpliwości, wszystko jasne więc.
panie i panienki, sprawa się chyba rozwiązała, dostałem odpowiedź z KT :) pytanie zadałem prywatnie, więc mogę przytoczyć całą wypowiedź kolegi z Poznania
"Kodeks zapewne nie precyzuje takiego zapisu ponieważ sprawa dotyczy nie kodeksu, a homologacji samochodu. To ona precyzuje czy samochód jest zgodny z obowiązującymi normami dla rynku europejskiego. Skoro ma świadectwo homologacji dopuszczające do ruchu to nie powinno być zastrzeżeń. Policja oczywiście nie jest przyzwyczajona do takich nowości, więc w razie kontroli pozostaje podzielić się wiedzą z policjantem."
zatem dołożenie HIDów nawet 25W nic nam nie da, bo samochód nie ma tego w homologacji, czyli jeśli dany model posiada takowe rozwiązanie fabrycznie i został dopuszczony do ruchu, to może mieć, a inny nie
nie wiem w jaki sposób zostało to rozwiązanie dopuszczone do ruchu, ale pewnie szmelcwagen wydał trochę kasy na badania i testy, by uzyskać taką homologację
nadal trzeba spryskiwacze, aktywną regulację zasięgu i reflektory z oznaczeniem DC, koniec, kropka.
No i ch*j bombki strzelił - choinki nie będzie :D
Na szczęście ja jestem po regeneracji odbłyśników i od tego momentu już mi ciemność na drodze nie grozi. H7 wystarczy.
No to pochwale się jak to wygląda u mnie:D
temp 4300K, chyba nie muszę tłumaczyć gdzie HID a gdzie H7;)
Załącznik 53425Załącznik 53426Załącznik 53427Załącznik 53428
Chciałbym się zapytać który forumowiczów zajmuje się sprzedażą zrobionych już w lampach HAID-ów ? bo czytałem stare posty i nie wiem do kogo mogę pisać. Proszę o pw
Coś pomyślimy ;)