W sumie moje auto to nie Alfa, ale od Alfy 166 założyłem w wtorek skrzynie 6-bieg :) niniejszym posiadam ewenement w postaci Lanci K 2.4 JTD z skrzynią 6 biegową :)
Printable View
W sumie moje auto to nie Alfa, ale od Alfy 166 założyłem w wtorek skrzynie 6-bieg :) niniejszym posiadam ewenement w postaci Lanci K 2.4 JTD z skrzynią 6 biegową :)
ale nie do 2.4 JTD ! skrzynia z 166 jest za duża by wepchnac ją do 156 2.4 JTD. Koło będzie przy skrecie w prawo o nią ocierać. Do 1.9JTD nie ma problemu bo silnik krótszy.
A swap zrobili mi na warsztacie w firmie gdzie obecnie pracuję :)
a kto Ci ta skrzynie przywiozl z Warszawy no no;)??Zapomnialo się juz
hahahah weź przestan Panie :D
- - - Updated - - -
działa wszystko??A jak stan sprzegla i dwumasu??
Johny ja na 35 jeździłem chwile.... bardzo ostrożnie sie jeździło :P
Dwumas stary został - nie miał luzu. Sprzegło poszło nowe, bo mimo iż stare nie było starte całkiem, to żal było nie zakładac juz nowego i za rok robić tą samą robotę wymieniając je.
Zalałem skrzynię Castrolem, o takim:
Załącznik 95488
Jezdzi się inaczej i musze się przyzwyczaić. Skrzynia ma krótsze przełożenia niż moja V-biegowa z Lanci, wiec troszkę wiecej wachlowania lewarkiem, ale za to jest bardziej płynnie (mniejsze szarpnięcia) przy zmianie biegów. No i w końcu jak zapnę VI-stkę to mam teraz ponad 110 km/h przy 2 tys obr. A na skrzyni z Kappy na ostatnim V-tym biegu przy 2 tys było 90 km/h, wiec w aucie na trasie jest zdecydowanie ciszej !
Maciek,a Ty już nie sprzedajesz swojej alfuni, ze tak myślisz o kolejnej modyfikacji??
masz racje porob i oddaj komus za grosze
Wymieniłem na gwarancji wahacz górny, w końcu CISZA!! :D
Żeby nie było że nie robię nic przy swojej to napiszę że wreszcie uporałem się z głowicą i nadmiernym zużyciem oleju. Wymienione świece, olej filtry. Założone wreszcie letnie 17" bo felgę naprawiałem. Jak już miałem się brać za remont zawieszenia to spadł grad narobił szkód i pomału z nimi walczę. Wymieniłem już przednią szybę, wczoraj wymontowałem plastiki z auta, uchwyty, słoneczniki, lampki, uszczelki z drzwi i wszystko wyczyściłem. Lampki przerobione na ledy. Miałem lekką nadzieję że może od spodu kilka dziur będzie można wypchać ale to nie takie proste jak zakładałem. Pozostało wszystko teraz poskładać do kupy, cieszyć się czystym wnętrzem i nie patrzeć na karoserię bo aż serduszko boli.
Bartuś będzie dobrze :) Pozdrowionka
Dziś wizyta w HPA Test, zbieżność i zawieszenie wreszcie sprawdzone i wszystko OK, ale za to w sobotę zostawiłem wydech w 155ce na progu zwalniającym, opony o profilu 40 to nie był dobry pomysł :(
A mi z kolei umarła klimatyzacja... Nie dmucha w ogóle, pewnie brak czynnika co?
Polećcie jakiś serwis klimy w Rzeszowie.
Jedź na PKS towarowy, ulicy nie pamiętam ale to na bazie PKSu, a jeżeli chcesz tylko czynnik to odezwij się na priv po 15tym jedziemy we dwóch do Krzemienicy, płacisz tylko za czynnik, reszta gratis.
w sobotę odświeżenie reflektorów z zewnątrz - Wello, dzięki wielkie :D
Raczej nie tylko czynnik, bo jakoś uciekł a w zeszłym roku robiłem serwis.
Ja wczoraj kupiłem wszystkie filtry jeszcze jakiś dobry olej musze dorwać i bliżej weekendu wymiana:)
Witam, a ja wczoraj podspawałem wydech. Puściły wieszaki w 2 miejscach (1 i 2 tłumik) koszt 20zł czas 20min. Wymieniłem także nareszcie rurę intercooler - turbina (dolna) Zamiast wydawac ok 200zł na oryginał czy robione aluminiowe wydałem 30zł Zakup w sklepie z częściami do ciężarówek Rura intercooler fi50mm długość 62cm Oczywiście prosta karbowana łatwo daje się kształtować, przyciąłem do wymiaru jakieś 50cm i pasuje idealnie. Były takż silikonowe w kolorze niebieskim i czerwonym koszt ok 70zł Obecnie testuje jak to działa, póki co wszystko ok. Ach alfa 156 sw 1.9JTD 2002r Pozdrawiam
Póki co okazało się, że to problem z elektrowentylatorem, a konkretnie jego masą - teraz tylko ją znaleźć ;)
no to o tym wlasnie mowie :)
Błąd: Zasilanie elektrowentylatora przerwa lub zwarcie do masy? :D
Tak, działa! :D
wisisz piwo :P
a pozniej popraw sobie kostke przy regulatorze na przycie grodziowej i zabezpiecz :)
- - - Updated - - -
Tu masz winowajce:
Załącznik 95881Załącznik 95882Załącznik 95883
159 kuracja
zdjąłem
- rozrząd
- kolektor ssący, który zregenerowałem*- listwa, klapy wirowe, ogólne czyszczenie
- czyszczenie egr
- czysz. przepływki
- czysz. zaworu over.
- czysz. czujki doładowania
- czysz. odmy
- zmiana paska, napinacza, pompy
- zmiana opon na letnie
- zmiana filtra powietrza- (nigdy więcej w takich warunkach)
- jeszcze delikatna korekta w mapie
- po wszystkim wypalenie dpf
to wszystko na podwórku pod domem:D
a najlepsze było to, że na początku źle założyłem pasek- jednak obracając kołem zam. udało mi się delikatnie zatrzymać na jakimś zaworze:D:D
do weloo- program wygląda na dobry, bo po tych operacjach samochód nie do poznania... startuje jak rakieta, brak błędów i podejrzewam, że będzie bliski 190KM
o czyzby nowa dziewiatka na podkarpaciu??Sprzedales Crosswagona??Wrzucaj fotki pokaz no ja
Wymiana kolejnej skrzyni kolejnego sprzęgła płyny oleje.... górne wahacze po raz nie wiem który:P Do tego kolejne gumy na stabilizatorze. Malowanie podszybia... No i ogólnie wymiana wszystkiego co stuka puka i piszczy:) Aaa i nowy olej Valvoline plus filtry. Ponadto konserwacja itd itd... Czyli kupa kasy a niunia od 2 tyg nie jezdzi...