A skąd brałeś klocki? Bo widzę delikatny problem z dostępem...
Printable View
pewnie u nas ;)
wwwlewy - sorki, Ty nie masz wersji Ti. Do "małego Brembo" Zimmermann nie produkuje klocków :(
U mnie ostatnio wpadły tarcze Zimmerman Standard + klocki Black Diamond Fast Road na przód a na tył komplet Zimmermana i muszę przyznać że ten zestaw robi robotę. Wcześniej na obydwu osiach miałem TRW i w porównaniu z obecnym zestawem było marnie. Szczególnie przy dużych prędkościach i mocnym hamowaniu. Nawet po kilku ostrzejszych hamowaniach nie tracą skuteczności, ale to raczej zasługa klocków.
jakie polecane klocki przednie do 2.4?
Jak nie chcesz szaleć z kasą to OMP Road&Sport dają radę. Ja mam już drugi komplet ale będę docelowo próbował czegoś lepszego. Odezwij się do Tommi-ego, na pewno Ci fachowo doradzi.
http://allegro.pl/tarcze-nawiercane-...687541901.html Co sądzicie o nich?
Moim zdaniem oczywiście że warto bo do 2.4 JTdm oryginały spisują się więcej niż rewelacyjnie.
PS
Tam na oryginał idzie tarcza Brembo + klocki Ferodo
Ja n ie narzekam ale oczywiście pewnie można założyć coś ze spotowych zestawów i będzie jeszcze lepiej. Pytanie czy ci aż takiego zestawu potrzeba???
W temacie "Alfa Gulia" jest mowa o prestiżu i markach premium. Mój kolega rok temu kupił nówkę Audi A5 2.0 TFSI - cena katalogowa 290 tys. To,że silnik bierze olej to norma w tej marce premium ale to co dziś zobaczyłem sprawiło, że wyskoczyłem z butów.To jest zacisk hamulcowy w aucie po przebiegu 20 tys km.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...e-dsc_1035.jpg
Poziom rdzy jest porównywalny z tym na bębnach w moim znaczne mniej prestiżowym fiacie 126p. Dodam,że wszystkie zaciski wyglądają tak samo.
Po ostatnich wiadomościach o przekrętach z zaniżaniem emisji spalin dokładających się do całego wora przegięć jakie można znaleźć w autach tego koncernu dalej nie mogę wyjść z podziwu,że ta marka tak dobrze się sprzedaje.
Nie wiem, czy ktoś pisał o tym wcześniej ale mam bardzo przydatną radę dla posiadaczy AR 159 z dużymi hamulcami Brembo z przodu. Jeśli sworznie przytrzymujące klocki na zaciskach nie chcą wyjść, bo ktoś wcześniej nie posmarował ich smarem, to najlepiej użyć do tego młotowiertarki. Bierzemy wiertło o śr. 6mm, włączamy wyłącznie udar, po delikatnym obstukaniu ich młotkiem przykładamy wiertło (najlepiej zeszlifować czubek) do czoła sworznia, włączamy i mocno pchamy.
U mnie podziałało i wymiana obyła się bez wymiany sworzni, których wymiana może być problematyczna w sobotę przy pozamykanych sklepach.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...ocwuaeme7j.jpg
Tak, to ten sam koncern. :-)
Chyba to przerabiał mój mechanik ale nie użył wiertarki tylko kilofa :) Teraz nasmarował, alfa hamuje o niebo lepiej i mniej pali.
Witam,
Mam takie pytanie, czy mozna wizualnie stwierdzić czy tzn. małe czy duze brembo siedza w tej alfie z przodu ?
http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6ydy7X.html
auto produkcja z 2007 roku, wersja wyposazeniowa wysoka czyli high wg epera, felgi 17 cali. Czy bedzie szansa załozyc tam stalowe 16 na zime ?
btw te czerwone zaciski mogly byc fabryczne czy tez ktos sobie pozniej domalowal ?
errata
doczytalem, duze sa 330 a tu bedzie 305 wiec male
https://www.motointegrator.pl/produk...rembo-09936320
pytanie co do zaciskow podtrzymuje :P
Ja tam widzę zwykły zacisk ATE. Ani małe ani duże Brembo.
Ale oglądam na telefonie, więc....
Ale raczej na 99,9% zwykły zacisk.
Małe brembo wychodziło w polifcie. Duże Brembo to tak jak napisałeś 330 tarcza, a zaciski pomalowane. Nie słyszałem, widziałem 159 z fabryczny lakierem na zwykłych zaciskach.
Pozdrawiam
Na małe brembo wchodzi stalowa 16.
A co tam poziom rdzy ? Jak to zmierzyłes ?
To jest całkowicie abstrakcyjny wskaźnik.
Ktoś wie czym się różnią tarcze: 51767380 od 51760274?
Dzisiaj założyłem tarcze i klocki zimmermanna. Kumpel mechanik, z którym wymieniłem komplecik powiedział żebym przez pierwsze 200 do 500 km bardzo delikatnie traktował pedał hamulca. Trochę dzisiaj wysłuchałem w warsztacie historii o zwichrowanych tarczach przez nieumiejętne docieranie.
Witajcie zastanawiam się nad tarczami 330mm ATE Lub ZIMMERMAN bo mam BREMBO i klocki FERODO i strasznie piszcza już nic nie pomaga nawet zmiana klocków oryginalnych z ASO. Teraz stawiam winę na tarczę, może ktoś doradzi czy brać ATE Lub ZIMMERMAN co by nie piszczaly jak oszalale.
Tak założyłem klocki z ASO nawet i też piszcza miałem nawet stare TRW też piszcza. Obstawiam tarcze. O klockch GALFER lub ATE CERAMIC słyszałem cena ok.400zł a tarcz nawiercanych się boje bo lubią pekac.
Załóż gładkie Zimmermanny i klocki Galfera. ATE Ceramiczne hmm....[emoji38] nie mają podejścia nawet do Galfera.
Ja jeżdżę na wierconych tarczach (nie nawiercanych) od 2007 roku, w różnych atutach i nic nie popękało. Wybór należy do Ciebie.
Do zwykłej jazdy, gładkie Zimmermanny w zupełności wystarczą.
Mam właśnie takie w 159 w rozmiarze 330.
Dlaczego nie wiercone? Alfa to auto do normalnej jazdy, dziury w tarczach jej nie potrzebne [emoji3]
No wolałbym gładkie i chyba zdecyduje ZIMMERMAN. Klocki mam nowki z ASO. A jak dalej będą piszczec zakupie GALFERY
Raczej nie zaleca się zakładać starych klocków do nowych tarcz... Ale jak chcesz. Jeśli już musisz je założyć, to zeszlifuj powierzchnię klocka, aby pozbyć się starego syfu.
Chciałbym tylko zauważyć, że piszczenie klocków nie koniecznie oznacza problem z klockiem/tracza. Piszczą, ponieważ pojawiają się wibracje, źle się układają. Robiłeś swap, prawda? Regenerowales zaciski, czy montowałes je od razu na auto? Poszła pasta montażowa? Klocki mają wkładki antywibracyjne?? Zacznij od tego, bo jak wyrzucisz 400 zł na tarcze, później 400 na klocki i będzie piszczeć, to się wku@#&sz [emoji3]
Tak zaciski ze 166 poszly nowe gumki, tłoczki w palcach wciskam. Smarowalem szlifowalem rantuy klockow podkladki antywibracyjne też były. Nic nie pomaga. Teraz zakupiłem cały zestaw z 2.4 i chce nowe tarcze no klocki może też dam nowe. Ciężko będzie dowiedzieć się co było powodem. Bo będą inne zaciski i tarcze. Ale tarcz brembo też już nie chce.
Czyli zrobiłeś tak samo jak ja:-D
W zestawie 330 nie powinno Ci nic piszczeć. Przynajmniej mi nie piszczy. A Galfery mają w standardzie podkładki. Więc dodatkowo wytłumią.
Czyli powinni być wszystko ok. Dzięki za info i kupię tarcze ZIMMERMAN i klocki galfer
No i kupa - tarcze Febi 310/28 sie pogniotly :( Na zimno jak cie moge, ale po podgrzaniu bija jak szalone...
Czas zmienic na cos innego - ktos ma SPRAWDZONA propozycje? Ale na sobie sprawdzona, nie wyczytane w necie. Styl jazdy raczej w miare normalny, ale niekiedy nienormalny, kilkukrotne hamowania z 160-200 musza tarcze wytrzymac. I dluzeh niz przez 3kkm - a mniej wiecej tyle febi wytrzymaly...
Przejechane na komplecie zimmermanna około 600 km i wszystko w pożądku nic nie bije ani nie piszczy.
Zrobiłem na tanim zestawie tarcze ABE, klocki Ferodo Premier około 40 kkm, nic nie biło, nic nie piszczało, mogę śmiało polecić.
Jaki styl jazdy Panowie prezentują?
No i dodam ze zacisk brembo 4tlok ze 166.
A ktoś może używał tarcz na przód brembo max nacinane? Zastanawiam się między brembo a mikoda nacinane i nawiercane.
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Używałem już drugiego zestawu "sportowych" tarcz Mikody w innym samochodzie i bardzo polecam :) Nie polecam natomiast ich klocków, bo oprócz piszczenia pylą niemiłosiernie... Z klockami Ferodo Premier współpracowały znakomicie.
Ja polecam tarcze rotinger.
Zrobiłem juz na zestawie ponad 10tys km i wszystko w najlepszym porządku.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk