Hej,
Czeka mnie przymusowa wymiana opon z tyłu. Powstał guz i strasznie trzęsie. Co polecacie do kwoty 400 pln/szt.
225/550/17
Słyszeliście o oponach INFINITY?
Printable View
Hej,
Czeka mnie przymusowa wymiana opon z tyłu. Powstał guz i strasznie trzęsie. Co polecacie do kwoty 400 pln/szt.
225/550/17
Słyszeliście o oponach INFINITY?
DUNLOP sport maxx RT :D
A coś innego do kwoty 400zł?
Ale on chce wydać do 400 zł za szt.
Kupi hankooki Optimo, a 10 złotych drożej za sztukę Hankook VENTUS S1 EVO2 K117 225/55 R17 97 W
Pisz pw, to Ci podeślę namiary
Hej.
Widzę że przez moją nieuwagę w rozmiarze opony wzburzyłem eskalację zainteresowania moim małym problemem doboru opony w rozsądnej cenie. Bardzo dobrze ale błąd nie był zamierzony.
Profil miał być 50 a koszt 400 PLN na 1 oponę. Nie wymieniam kompletu Camey bo z przodu mam bardzo dobre Continentale ContiSportContact 2.
W tym roku w Dębicy Goodyear zaczął produkować opony Voyager Summer. Opona w testach ma na mokrym B a w spalaniu ocenę C. Cena dla mnie 361zl/1szt.
Ktoś o tym już słyszał?
A rok produkcji opony jaki może być maxymalny. Ja słyszałem że max 3 lata od daty produkji.
miałem z tą oponą do czynienia. Bardzo fajna opona. Parametry naprawde ma znakomite. 68dB. No i cenę masz bardzo fajną. 361zł -bierz i będziesz zadowolony. Co do daty produkcji opony-hutrownie nie muszą informować do 3lat o dacie produkcji opony. 36miesięcy leży na magazynie i sprzedają ją jako pełnowartościową oponę (moim zdaniem również tak jest) ale bardzo żadko zdarza się tak że przychodzą 2/3letnie opony bez informacji,przeważnie informują jak jest np z 13r a mamy 15r. Więc jesli ty przy zamówieniu nie masz info o dot do dostaniesz ewentualnie 14r ( chociaż na 99% będzie to rok 2015r )
kup oponkę bo moim zdaniem jest warta tej ceny :)
Dzięki IamIceman.
A DOt tych opon ma być lutego i marca 2015.
Myślałem też nad zmianą wymiarów opony.
Z przodu mam 225/50/17, tylne że z powody przymusowej wymiany myślałem zmienić na 235/45/17.
Tylko jak auto będzie wyglądało? Jest jakiś kalkulator który mi powie o ile auto się podniesie czy obniży? Bo średnicę koła to każdy mi poda.
A może 235 naprzód a 225 na tył? Jak się jeździ na 235? Jest, będzie różnica w prowadzeniu na koleinach? Aha felgi chyba mam 7,5 cala więc 235 wejdą?
A taką rzecz mi powiedz IamICEman.
Nasze auta są wyposażone w ASP, ESP, itd, itp.
Jeśli będę miał różne profile opon tzn. z przodu 225/50/17 a z tyłu 235/45/17 to czy te systemu nie będą jakoś wirowały z powodu różnic prędkości obrotowej koła?
Nie będą. Chociaż zdarzało się że auta wariowały. Przeważnie coś się dzieje jak jest automat i napęd na 4. Wtedy nie wolno zmieniać rozmiaru . Zalecane są nawet 4 opony tej samej firmy. Bo firma firmie też nie równa.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
A jakie ciśnienie zalecacie na tył? Tak jak instrukcja przewiduje dla 225/50/17 czyli 2,5 atm? Czy macie może własne doświadczenia z ciśnieniem?
2.5
Ja jestem zdania im więcej tym lepiej. Byle nie trzęsło.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Jak będzie na oponach 225/45/17? Obecnie mam 225/50/17. Ktoś może dokonał takiej zmiany? Może też jakieś propozycje oponek?
Jest ok tylko na dziory w pl to jest troche lipa heh bo zaraz z kol beda osemki
Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
A opony to michelin pilot sport 3☺ bardzo dobre,szkodavze sie tak szybko zcieraja heh
A coś innego niż miszelin? Nie muszą być "sportowe" no ale też rencistą nie jestem. fajnie by było żeby spalanie opony było max "D".
Verdesztejery czy jakos tak to sie tam pisze hehe
Ja w tym roku zdecydowałem się za namową jegomościa ICE'a :-D na Hankook Ventus Evo 2. Trochę km już zrobiła (9 tyś) i powiem, że to naprawdę fajne opony. Dobrze trzymają w każdych warunkach, duże zapasy przyczepności w mocnym deszczu (ostatnie ulewy). Po tym przebiegu ścieralności określam na bardzo dobrym poziomie.
Robiłem sobie testy na Bieszczadzkich serpentynach i zdały go celująco.
Jedyny minus, to są trochę głośniejsze przy prędkościach od 160 w górę, ale tragedii nie ma. Są i tak cichsze niż poprzednie Nokian Zline.
Opona raczej mało popularna na tym forum, a sądzę że ma potencjał i jest dobra alternatywą dla droższych Conti, czy też przereklamowanych dla mnie Michelin.
Chciałbym jeśli to możliwe połączyć dobre parametry opony z ich niebanalnym bieżnikiem.
A co myślicie o tych?
http://www.oponeo.pl/dane-opony/unir...-y-fr#85247940
http://www.oponeo.pl/dane-opony/brid...-w-fr/94627660
http://www.oponeo.pl/dane-opony/pire...-y-xl#89080816
i mniej
http://www.oponeo.pl/dane-opony/brid...-91-y#94826545
Obecnie z przodu mam ContiSportContact2 i jestem zadowolony. Robią je jeszcze?
A dlaczego schodzisz z fabrycznego 225/50/17 na 225/45/17? Cena? Będziesz mieć dość dużą szpare między kołem a nadkolem. Tym bardziej na seryjnym zawiasie.
No nie wiem czy będzie aż tak duża szpara.
Tu jest kalkulator
http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/
Przereklamowane micheliny? Nie sadze...no chyba ze kupowales u zdzisia nalewki na micheliny
W espanie 225/45/17 michelina kosztuje 100e szt........
Z tego co wiem, ICE ma inaczej na imię:-P :-P
Micheliny miałem w innym aucie niż 159 i po prostu okazały się słabą oponą jak dla mnie. O wiele lepsze były Goodyear F1 (jodełka).
A przereklamowane dlatego, że moim zdaniem nie oferują nic ponadto to co oferują znacznie tańsi konkurenci np Hankook, Nokian, Verdenstein.
Z racji przejezdzanych kilometrów opony wymieniam co sezon. Rok temu pytałem o Nokian Zline, bo wcześniej użytkowaniem ZG2. W tym roku kupiłem Hankooki i je polecam, bo to naprawdę dobra opona w optymalnej cenie.
Ktoś coś może mi powiedzieć o tych oponach?
http://www.oponeo.pl/dane-opony/hank...xl-zr#91749448
Hałas i trzymanie na wodzie i suchym, to mnie interesuje, wsadziłbym Ventusy V12 EVO 2, ale mam je na Alfie i dość głośne
Hałas jest raczej wrażeniem ciężkim do opisania;-) dla mnie może być cicho (głuchy jestem:-P a dla Ciebie będzie za głośno.
Ogólnie jest naprawdę dobrze. 159 dobrze jest wyciszona więc dodatkowo potęguje to odczucie. Głównie auto jeździ na autostradach więc na tej nawierzchni jest naprawdę dobrze. Ciszej niż na Nokian Zline. (moje odczucie)
Przyczepność jest naprawdę bardzo dobra. Zarówno na suchym jak i na mokrym. Jechałem w Bieszczady 9.07 (bodajże) od Opola deszcz, aż do Rzeszowa. Jazda cały czas 140-160 km/h. Różnicy w prowadzeniu na suchy i mokrym nie zauważyłem. Dobrze pracuje w kałużach, zjawisko aquaplaningu pojawia się późno, ale nie jest gwałtowne (nie wyrywa kierownicy).
Na Bieszczadzkich serpentynach, duża masa 159 dawała się we znaki, jednak opony się nie podały.
Przy prędkościach 180+ opona nie myszkuje, pewnie prowadzi się, wiesz cały czas co dzieje się na przodzie. (oczywiście duża zasługa tutaj układu, ale opona to jedno z ważniejszych ogniw)
Oceniam je naprawdę wysoko. Nie spodziewałem się tak dobrych parametrów po oponach za taką cenę.
Do moich liderów (Goodyear F1, Nokian ZG2) naprawdę niewiele im brakuje.