Mogli by zrobić limitowaną wersję Veloce. Nawet bym się szarpnął :).
Printable View
Mogli by zrobić limitowaną wersję Veloce. Nawet bym się szarpnął :).
Ekoterroryści z eurokołchozu nie pozwolą.
Nie. To FCA nie chce sprzedawać samochodów.
To ciekawe dlaczego wygaszono wszystkie silniki, które emitowały według nich za dużo "trucizny" pod nazwą CO2 i wsadzane są teraz jakieś badziewia typu Firefly 1.0. Gdyby nie to CO2, to by ich na świecie nie było.
Zapytaj się FCA dlaczego mają bardzo paliwożerne silniki.
1.4MA 140KM pali mi minimum 11.5l/100km, a Fiesta 1.5 200KM poniżej 10l.
Ale mnie to nie obchodzi. Stać mnie na benzynę, to kupuję taki który pali więcej. Nie stać mnie - kupuję rower. Proste jak budowa cepa i nie trzeba nikogo pytać.
ps. Mnie 1.4 MA pali 8.6 odkąd pamiętam.
Fiesta spaliła mi 10l/100km gdy cały bak przepaliłem na zabawę. Normalnie mieszczę się w 9l.* Fiesta 200KM nie jest lekka. Chłodzenie tej mocy, szpera muszą ważyć. Jest 50 kg różnicy. Przy 80 km/h Fiesta jedzie na 2 cylindrach i pali poniżej 4l/100km, Fiat powyżej 6l. Przy tej prędkości wpływ oporów powietrza jest pomijalny. Mito 1.6 diesel paliło mi średnio 7.2l*. Dużo.
* przy moim stylu jazdy.
Fajnie że Fiesta mało pali ale to świeży silnik i o specyficznej konstrukcji, tzn dużej pojemności ale tylko z trzema cylindrami. Wiadomo, że stara konstrukcja z czterema będzie dużo więcej paliła. Spalanie 1.5cyl Fiesty można by porównywać do nowego fiatowskiego silnika Firefly 1.3 ale nie zdecydowali się go zamontować w Giulietcie, ma być za to w Tipo po faceliftingu podobno już w tym roku.
Giulietta to bdb samochód. Cenowo też jest ok.
Dziwię się FCA, że sposobem Golfa nie zaktualizowali jej.