Nigdzie nie napisałem, że te płyny są ze sobą mieszalne (bo chyba o to Tobie chodziło?). Naturalnie nie są mieszalne, ale muszą być bezpieczne dla uszczelniaczy. I jedyne niebezpieczeństwo jest związane z tym co już napisałem powyżej.
Printable View
Nigdzie nie napisałem, że te płyny są ze sobą mieszalne (bo chyba o to Tobie chodziło?). Naturalnie nie są mieszalne, ale muszą być bezpieczne dla uszczelniaczy. I jedyne niebezpieczeństwo jest związane z tym co już napisałem powyżej.
A jakie mogą być następstwa jeśli doleje się ze 3setki czerwonego do zielonego?byłem przekonany że mam czerwony a przeczytałem w tym temacie że w 159 po lifcie był zalewamy zielony.
To nie jest regułą, mogłeś mieć czerwony. Kiedyś dolałem 100 ml do starego oleju i rozpoczęły się problemy - gumowanie, znikało mi wspomaganie nawet. Ale ten stary olej pewnie był od nowości, bo bardzo przepracowany. Trzykrotnie przepłukałem układ świeżym płynem i to dopiero pomogło.
jeśli płynu ubywa a nie bulgocze/nie wychlapuje, to najpierw szykaj gdzie jest wyciek. rady typu wymienić płyn skoro ucieka trochę bez sensu bo i tak prędzej czy później trzeba będzie wszystko zlać i naprawić miejsce gdzie cieknie - może być maglownica najpewniej bądź wąż z tego co czytam wątek ewentualnie któreś łączenie.
masz 2.4 to tamte zbiorniczki są raczej bezproblemowe (nie było czegoś takiego jak w 1.9 czyli wady projektu i potem zmiany zbiorniczka pod koniec 2009r). Możesz jednak spróbować wyciągnąć sitko, zobaczyć czy nie jest zasyfione, albo czy nie wypadło (choc w tych zbiorniczkach to raczej się chyba nigdy nie zdarza).
Jak pousuwasz nieszczelności, wymienisz płyn i dalej będzie buczało (ale daj auto przejechać parędziesiąt km żeby wszystko się odpowietrzyło), to wtedy najwyżej będziesz zastanawiał się czy może pompa już nie zaczyna kuleć.
i znowu coś :( jakieś 400km temu zakułem wąż na tym długim odcinku z dławikami. Niestety dławików nie założyłem, wymieniłem płyn na nowy Mobil ATF320 (tyle ile mogłem wyciągnąć strzykawką jakieś 900ml). Od jakiś 3 dni pojawił się dość duży efekt "gumowania". Pytanie czy w 2.4 zbiorniczki były OK? Czy wąż między pompą o maglem jest taki sam w 2.4 i 1.9. Czy płyn którym zalałem może mieć jakiś wpływ na "gumowanie"?
Ponawiam pytanie: czy wąż łączący pompę i maglownice w 1.9 i 2.4 kasy taki sam. Taka sama sytuacja z maglownica są takie same?
przerasta mnie ten problem powoli! Dziś zamontowałem rurkę z dławikami, zakupiłem używaną do naprawy na krótkim odcinku (zrobione). Gumowania brak, wspomaganie niby ok, jednak płyn się nagrzewa nawet gotuje! Takiego efektu się nie spodziewałem, może ktoś miał taki problem? Dodam jeszcze, że pompa wyje na luzie, a przy kręceniu cisza. POMOCY!
Zakuwałeś ten długi przewód z dławikami i piszesz coś o krótkim odcinku tym nad alternatorem? Jeśli tak to prawdopodobnie został źle zagięty wąż i dławi przepływ płynu na wolnych obrotach. Dlatego pompa głośno pracuje.
Przewód z 1,9 ma inne wejście na pompę. Maglownica nie wiem.
rano zrobiłem test, odpaliłem autko i po minucie rurki od wspomagania już ciepłe :(