Mam drugi silnik MA, łącznie zrobiłem 160 tys. km i nic nie mam "zasyfionego"... Padały niby moduły MultiAir na samym początku, ale przypadków na tym forum było chyba dosłownie kilka (jeśli dobrze kojarzę, nieprzesadnie śledzę forum).
Printable View
Ja kiedyś przesledzilem bo mnie znajomy pytal o MA i wniosek był jeden. Auto serwisowane zgodnie z wytycznymi producenta zwiastowało problemy. Nawet chyba Pablo o tym pisał. Jak ktoś od poczatku lal lepszy olej i skracal interwały to wydłużało to życie MA.
No właśnie tak myślę, że w znacznym stopniu odpowiedzialny za całą sytuację czy MA czy problemów w TSI to właśnie te przekombinowane interwały wymian oleju, w samochodach, w których olej był co 15 kkm problemu za bardzo nie było. W silnikach z bezpośrednim wtryskiem, nie wiem czy mu to pomogło, ale stosowałem sam i nie miałem w ogóle takich problemów, moc na hamowni też była ok pomimo przebiegu ponad 80kkm System Fuel Cleaner z BG prewencyjnie do paliwa. Kilka razy robiliśmy też czyszczenie dolotu przez dawanie do dolotu chemii, nawet pomogło w kilku przypadkach jak były już pierwsze symptomy jak kulał na niskich obrotach
Ja wymieniałem co 15 tys. km (i to było de facto zgodnie z zaleceniami producenta, bo moje użytkowanie można uznać za to w trudnych warunkach) na firmowej Selenii w czasie gwarancji i na Motulu X-Clean po niej, w nowej leję cały czas Selenię, bo 0W-30 z ich wypustu jest już całkiem OK (w pierwszym zalecane było 5W-40,a ten Selenii był akurat taki sobie) i przez 88 tys. km nie było żadnych problemów z MA. Jedyny zgrzyt, jaki miałem z tym silnikiem, to zamarznięta odma jednej ciężkiej zimy.
Oczywiście, że jest albo był na forum bo kto inny tak dobitnie by skarykaturował niektórych posiadaczy AR ;)
Popatrz jak to się niektórzy męczą , zupełnie niepotrzebnie- wystarczy nie patrzeć i nie ma problemu :), czy dobrze skarykaturował ??? Naprawdę uważasz że to co on tam wymyślił jest śmieszne ?? Doczekałem cierpliwie do końca w nadziei że usłyszę coś śmiesznego, ale nic śmiesznego nie było, - jak to ktoś napisał- poziom gimbazy :), -ale , ktoś wymyślił lekko śmieszniejszy dowcip; dlaczego Alfa ma kamerę cofania ?? -żeby było widać czy wszyscy równo pchają ! - o niebo śmieszniejszy niż ten o niepozdrawianiu się alfistów bo się rano w serwisie widzieli- polecam tym co muszą się jakimś dowcipem odreagować :rolleyes:
Wow.
Robi wrażenie...