Dzisiaj dostałem info o tym, że samochód powinien być na przełomie października i listopada :dance3:. Zaczynam kreślić iksy
Printable View
Dzisiaj dostałem info o tym, że samochód powinien być na przełomie października i listopada :dance3:. Zaczynam kreślić iksy
Pochwal się w dziale "Nasze Belle" jak już odbierzesz :)
P.S Zaskoczeniem dla mnie jest, że transport trwa prawie miesiąc. Co tam może tyle trwać...
Panowie,
zastanawiam się nad zakupem Giulii, dlatego mam do Was pytanie.
Na co zwrócić uwagę i jak to jest z awaryjnością?
ps. Czy jeżeli moglibyście się cofnąć i wybrać inne auto, to zostalibyście przy Alfie, czy jednak coś innego?
Na co zwrócić uwagę? To zależy czego oczekujesz. Byłem świadkiem w salonie jak kobieta otworzyła bagażnik w Stelvio i powiedziała do mnie "o jaki duży". A dla mnie po przesiadce z Forda S-max to raczej mały jest :D
Co do awaryjności to przejechałem Stelvio 10k km od maja i jest ok. Ale to żaden przebieg do wydawania opinii. Jak na razie cieszy mnie każdego dnia komfortem, wyglądem, prowadzeniem. No trochę mniej spalaniem, ale cóż konie trzeba karmić. Więc nazywam czasami autko: Drago (po włosku smok), i zmieniłem powiedzenie na "smoka trzeba karmić".
A wracając do awaryjności, to dziś sąsiadka wspomniała mi o Volvo swojego syna, które jest jeszcze na gwarancji i regularnie wizytuje serwis. Kilka dni temu spod Białki Tatrzańskiej wracał na lawecie.
Jak ja zamawiałem Stelvio pod koniec marca, to osobno była do zamówienia opcja 7UW Laminowana przednia szyba (która się okazała laminowanymi szybami bocznymi) w cenie 1500 zł, a osobno była opcja 7H6 Pakiet redukcji hałasu w kabinie (400 zł) który "podobno" polega na dodatkowym wygłuszeniu ściany pomiędzy komorą silnika a wnętrzem pojazdu. Zamawiałem obie pozycje.
W niedzielę, wracając z Zakopca w kierunku Lublina przez Nowy Sącz, wzdłuż jeziora Rożnowskiego i wpadając na A4 pod Tarnowem kierując się na Rzeszów a następnie na S19 na Lublin, przetestowałem sobie Stelvio w różnych warunkach drogowych (drogi lokalne, serpentyny przy jeziorze, prosta autostradowa i leniwa jazda w sznurze pojazdów S19).
Przy okazji pozdrawiam kolegę z ciemnej Giuli na A4 przed Rzeszowem i niebieskiego Stelvio w okolicy Sokołowa na S19.
Subiektywne wnioski do przemyślenia dla konfigurujących swoje przyszłe pojazdy:
- Stelvio z 20" oponami to raczej twarde zawieszenie którego nie czuć na dobrej jakości asfalcie ale na nierównej nawierzchni lokalnych dróg już czuć tę twardość.
- jeżeli ktoś lubi się "cieszyć jazdą" na zakrętach i łukach to sportowe siedzenia są bezdyskusyjną podstawą, bo prędzej ludzie powypadają z pojazdu niż pojazd z zakrętu.
- sportowe siedzenia są wygodne, choć brakuje regulacji wysokości dla wysuwanego podparcia podudzia przez co średnio spełnia swoje zadanie.
- tryb D to przysłowiowy banan na ustach i radość z jazdy ale trzeba uważać bo nie czuć prędkości i łatwo ją drastycznie przekroczyć,
- tryb A wręcz rozdziera serce (nawet ignorantowi motoryzacyjnemu) bo pojazd zachowuje się tak jakby człowiekowi nałożyć reklamówkę na głowę i kazać biec maraton a powietrza brak... ten tryb nadaje się jedynie do podczepienia na autostradzie na aktywnym tempomacie pod jakiś pojazd o stałej prędkości i jazdy na kagańcu.
- świetnie pracuje system utrzymania prędkości za poprzedzającym pojazdem w korku i na autostradzie (pojazd sam hamuje i przyspiesza bardzo dobrze identyfikując poprzedzający pojazd) - polecam z czystym sumieniem - w mojej ocenie warto dopłacić.
- automatyczne przełączanie świateł drogowych - działa bardzo dobrze i nie zauważyłem by przełączanie następowało pod oświetleniu znaków drogowych odbijających światło, o czym ktoś wspominał na forum.
- audio H&K - jeżeli słuchasz muzyki w stylu Dire Straits, Pink Floyd, Chris Rea, itp. będziesz zachwycony ale... po podwyższeniu tonów wysokich i niskich i obniżeniu tonów średnich. No i do odtwarzania koniecznie bezstratne pliki FLACK.
Jeżeli słuchasz muzyki w stylu hitów MTV i ESKA nie licz na sztuczne podbicie basów - będziesz zawiedziony.
- system H&K jest z pakietem podświetlenia klamek zewnętrznych i wewnętrznych drzwi, oświetlenia schowków w drzwiach i cup holde-rów oraz przestrzeni na nogi (fajnie to wygląda bo daje dość dyskretne światło).
I jeszcze ciekawostka: w trybie D dźwięk silnika słychać w środkowym głośniku a system bez kluczykowego otwierania drzwi (PassiveEntry) można wyłączyć z poziomu menu... i już nie trzeba trzymać kluczyków w metalowych pudełeczkach ;)
obecnie w Stelvio Pakiet redukcji hałasu (7H6) i Laminowana przednia szyba (7UW) sa w jednym pakiecie NVH (Noise, Vibration and Harshness) za 1500, co ciekawe w Giulii pakiet 7H6 byl i jest w standardzie we wszystkich wersjach, jedynie za laminowana szybe trzeba zaplacic 1500. Dziwne troche .. ;)