Już niedługo. Czeka mnie jeszcze jeden wieczór albo sobota przy frezarce żeby ogarnąć temat podpór wału i płyty. Niestety trzeba pracować więc robię silnik w wolnym czasie którego zbyt wiele nie ma.
Printable View
aż się prosi ta głowica o jakąś porządną obróbką na cnc... :)
Głowica jest zrobiona. U Dziaka powiedzieli że całkiem dobrze (chyba że z czystej grzeczności :) ) Technologia to Dremel Fortiflex pilniki, kamienie, ściernice, palec grzebalec i macki pomiarowe. Prawie CNC
A poniżej wał umyty w myjce ultradźwiękowej. Jakie to cudowne urządzenie:)
Załącznik 220474
imtm raczej myślałem o "portingu", dużo większych zaworach i tego typu obróbce ;) dużo więcej mocy silnik generuje w całym zakresie, a zapas mocowy jest bardzo duży...
Na dużo większe zawory to tam miejsca nie ma - jakieś 1-1.5 średnicy na dolocie może by się dało upchnąć. Z tymi też będzie jechać jak trzeba. Ciut fazy rozrządu trzeba będzie zmienić żeby większe przekrycie było
Skupiłem się na usunięciu fabrycznych niedoróbek głowicy,małej modyfikacji gniazd i grzybków zaworów. To wystarczy
Coś tam powoli sobie dłubię. Marzec będzie przełomowy
Załącznik 223762Załącznik 223763Załącznik 223764Załącznik 223765Załącznik 223766Załącznik 223767Załącznik 223768
A to zawór zwrotny w głowicy. Ma ograniczać spływanie oleju z głowicy żeby przedłużyć życie wariatora.
Załącznik 223769
Nie w zaworach sztuka, najczęściej wstawianie nadwymiarów kończy się spadkami przepływów zamiast przyrostami. Wprawna ręka i doświadczenie potrafi z obróbki samego odlewu wyciągnąć bardzo dużo, poniżej flowbench głowicy 2.0 16VT z Lanci Delty spod mojej ręki, głowica bardzo podobna co do budowy kanałów do TS'a, zawory pozostały takie jak fabryka zamontowała :)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/03/215.jpg
- - - Updated - - -
Mówiłem zawozić i się nie martwić na zapas :)
GrzesiekK. mam nadzieję że moja wprawna ręka zrobiła kanały tak jak się należy. Flow test "na oko" :)
Jak robisz głowicę to jakie dopuszczasz odchyłki pojemności komory spalania? Mam zamiar się zmieścić +- 0.2ccm. Fabrycznie jeden cylinder odbiegał od reszty o 1ccm
PS Tak duża poprawa przepływu tylko przez modyfikację kanałów czy też modyfikację przejścia grzybka w trzonek?
Ja bałem się ruszać wydechy. Już raz wyciągałem grzybek zaworu ściśnięty jak kapsel po piwie:)
Pokazane pomiary wykonane były bez modyfikacji gniazd/zaworów - specjalnie aby pokazać ile można poprawić flow obróbką odlewu, wiadomo aby mieć takie wyniki trzeba dużo praktyki i zrobionych głowic. Tutaj to już gruba robota w kanałach, Dremel tego nie pokona. Modyfikacja zaworów i gniazd podnosi dodatkowo zakresy do mniej więcej 0,200" wzniosu zaworu.
GrzesiekK. ostatnio na RF był poruszany temat spadku przepływów a przyrostu mocy ;) a ja napisałem o tym ze względu na jedno auto, które jeździło po wrocławiu - kadett d, 1.2 8v turbo. głowica baaardzo mocno wyrezana, przy 1 barze wyszło 297 KM i kręciło się to do 9,5k...