Ano właśnie, jeszcze przepustnice.
Do paliwa zalałem stp do tego baku, ale może wybiore się na to czyszczenie jet coś tam Liqui Molly.
Printable View
Jak patrze na Twoje wykresy, to wszystkie wtryski masz w normie (-1:1). Ja bym zajal sie innymi rzeczami jak wspomniana przepustnica etc.
Przecież wtryski ma wzorowe. To wy nie widzieliście prawdziwych korekt (naprawdę wyeksploatowanych wtryskiwaczy). W Twoim silniku masz pompę wysokiego ciśnienia bosch CP1 a ona z pewnością sobie poradzi (przy twojej pojemności silnika) nawet z jednym lejącym wtryskiwaczem. Z resztą z samych korekt zbyt wiele się nie wywnioskuje i mogą one budzić niepokój i skłaniać do dalszych analiz gdy wartości korekt między cylindrami są różne o więcej niż 30% . Należy brać pod uwagę kilka parametrów i ich wzajemne korelacje.
Parametrami "kluczowymi"są:
1. Korekcja wtryskiwaczy - jeżeli odchyłki dawki wtryskówprzekraczają 1,5 mg/skok lub ponad 30% wporównaniu z sąsiednimi, można podejrzewać wtryskiwacze"ponadnormatywne", pod warunkiem, że jeden lub dwa mająpodobne, duże odchyłki na "plus" lub "minus".Jeżeli cztery wtryski maja jednakową, zbliżoną i bardzo wysokąkorekcję na "plus" lub "minus" to wina nie leżypo ich stronie, że silnik np. źle zapala lub szarpie, lecz postronie pompy wysokiego ciśnienia. Zakwalifikowanie do demontażu -po dalszych badaniach.
2. Dawka wtrysku średniego (albośrednia dawka wtrysku) - jeżeli przekracza znacznie ponad 30% dawkiwymaganej (teoretycznej, normatywnej) - oznacza dużą rozbieżnośćpomiędzy poszczególnymi wtryskiwaczami;
3. Początek wtrysku(kąt wyprzedzenia wtrysku) - jeżeli różnice sięgająponad 30% do wartości zadanej, oznacza że komputer "byłzmuszony" regulować fazy wtrysku wskutek zbyt dużych różnicciśnień paliwa na wtryskiwaczach;
4. Ciśnienie paliwa na szynie(Common Rail) - jeżeli występuje różnica pomiędzy ciśnieniemwymaganym a rzeczywistym, to obserwuj korekcję wtryskiwaczy ijednocześnie pkt 2 i 3. Jeżeli spadek ciśnieniapaliwa jest powiązany z jednoczesną b. dużą korekcją jednego-dwóch wtrysków, dużymi odstępstwami od dawki średniej, a takżeróżnicą kąta wtrysku, to mamy prawdopodobnie do czynienia zusterką wtryskiwaczy lub nieszczelnością cylindrów.
Jeżelinatomiast spadek ciśnienia paliwa kojarzymy z jednoczesną bardzodużą korekcją na "plus" wszystkich czterechwtryskiwaczy, znaczną odchyłką dawki średniej paliwa orazróżnicami w kątach wtrysków, to wykluczamy winę wtryskiwaczy.
Dzięki chłopaki, zatem w wolnej chwili dobiorę się do przepustnicy.
wrzuce moje korekty tym razem na wonlych i pod obciazeniem...
http://uplodzik.pl/download.php?uid=0VHBP8O2
http://uplodzik.pl/download.php?uid=1YNBPJW8
Ostatnio mechanik zwrócił mi uwagę, że 2 wtrysk mi nie domaga. Sprawdziłem dzisiaj FESem i taki rezultat po przejechaniu 10km mi się pokazał:
http://dl.dropbox.com/u/12003286/wtryski.JPG
Nie do końca wiem jak mam to interpretować, czy tylko drugi wtrysk ma problem czy 1 i 3 też(skoro suma wszystkich korekt ma być zbliżona do 0 to chyba nie? - chyba, że cos pomieszałem).
W każdym razie mechanik mówił mi tylko o 2 wtryskiwaczu. Chciał go wymienić na inny(nie wiem czy nowy czy używany) za 450zł + robota. Może wystarczy samą końcówkę wymienić w tym wtryskiwaczu?