Zacznijmy od pytania o szczelność kolektora ssącego i od tego czy masz w nim klapy wirowe?
Printable View
Zacznijmy od pytania o szczelność kolektora ssącego i od tego czy masz w nim klapy wirowe?
Klapy są, auto kolegi. Ja mu MES badałem. Wtryski miał badane na stole w lutym - niby wszystko ok (ale jakiś *** zakodował na odwrót). Klapy są - da się sprawdzić szczelność na nich bez wyjmowania kolektora?
Da się sprawdzić wizualnie - patrzysz czy wokół osi klap jest sucho czy jest błotnisto-oleista maź.
Ale klapy trzeba po prostu usunąć i wyczyścić kolektor. To jest tak typowe w 2.4, że aż trudno wymyślać jakąś inną przyczynę takiego odpalania. Generalnie nie ruszaj wtrysków, nie ruszaj głowicy, bo to nie tędy droga. Kolektor trzeba zrzucić, wyczyścić i usunąć klapy. Kropka.
Przy ośkach jest sucho. To odpalanie zawsze tak wygląda, ale na ciepłym też się tak zachowuje. Mimo wszystko skoro wtryski były sprawdzane to może trzeba zerknąć do kolektora.
A w 2.4 JTD da się wyjąć kolektor bez ściągania pompy?
da się. Ale ............. trzeba odkręcić dzwon pompy i mocno do naciągnąć/ odsunąć podczas wyciągania kolektora. Ja u siebie tak zrobiłem. BO rozrząd był świeży i nie chciałem go zrzucać.
Pompa chyba jest na szpilkę i 2 śruby? Odkręcasz wszystko i ruszasz nią? Swoją drogą te eLearny beznadziejne są - napisali, że nie jest możliwy demontaż kolektora bez wyjęcia silnika..
odkręcasz pompę Cr i wyciągasz. Jest na 3 szpilkach. Tą najbliżej kolektorze wykręcasz całkowicie. Następnie odkręcasz 3 / 4 śruby z dzwona pompy i odciągasz cały dzwon podczas wyciągania kolektora.
Jest jeszcze inna droga do unormowania pracy silnika, tak jak pisałem w poprzednich postach miałem z tym lekki problem.
Żadnej ingerencji mechanicznej, pod warunkiem, że klapy są jeszcze szczelne (najczęściej wystarczy wzrokowo ocenić).
Ale z tym tematem zapraszam do kolegi @sdero. Mój Białas, jest teraz jak nowy, odpala idealanie w każdych warunkach.
Polecam!
Też mam problem z nierówną pracą silnika, wpada w taką dziwną fazę na postoju od czasu do czasu (nierówna praca, lekko telepie, obrotomierz też się delikatnie rusza). Zazwyczaj się to ujawnia przy pierwszym uruchomieniu od kilku godzin chociaż wystąpiło też kilka razy np na światłach. Dziś też poszło przy starcie trochę szarego dymu z wydechu. Kolejny problem to szarpanie przy niskich prędkościach, do tej pory obwiniałem za to sterownik w skrzyni Q Tronic bo mam wrażenie że szarpie przy zmianie z 1/2 i 2/3 ale to chyba jednak EGR.
Kolektor i klapy podobno są OK, sprawdzane przy okazji robienia rozrządu u forumowicza @GhostRider. Niestety klapy nie zostały wtedy wywalone, w zasadzie sam nie wiem czemu.
Z EGRem była taka sytuacja że z powodu szarpania najpierw został przeczyszczony i założona częściowa zaślepka, przestało szarpać na 300km ale później znowu pojawiło się szarpanie + nieszczelność. W związku z tym zdecydowałem się kilka dni temu na pełną zaślepkę i nowe uszczelki (do testów, jeszcze bez wyłączenia programowego). Wydawało się że wszystko OK ale dziś znowu szarpnęło. :( Kultura pracy na postoju dalej nie jest zadowalająca, co jeszcze można za to obwiniać? Nie wiem czy dobry temat wybrałem, doradźcie coś jeżeli możecie.
Człowieku niech ci ktoś wyłączy EGR programowa i załóż całą zaślepkę (częściowa też wystarcza) i będziesz miał po sprawie.
Dobra rada!!!
No jeżeli dolot masz szczelny i wydech