-
cześć,
u mnie komunikat pojawił się kilka dni temu i próbuję dojść o co biega. Gdzieś na forum wyczytałem, że przyczyną może być za słaby akumulator i powiem szczerze problemy zaczęły się właśnie po zmianie akumulatora - pierw padła jedna świeca, którą wymieniłem, a po kolejnym komunikacie (gdzieś po 2 tyg.) wymieniłem pozostałe trzy, ale komunikat dalej się pojawia przy zapalaniu. W mojej AR 159 1.9 jtdm 16v zmienili ze zużytego (niestety nie wiem jaki to był) akumulator na boscha S5 005, 63Ah, 610A, 12V - czy to nie za słaba bateria? czy to może być przyczyna błędu?
Dodam tylko, że na ciepłym silniku błąd nie wyskakuje, a przy zimnym auto odpala ładnie z tym, że kręci gdzieś 2-3 sekundy dłużej niż normalnie no i wyskakuje komunikat.
-
Tu nic nowego ponad to co już zostało w tym wątku napisane nie wymyślisz, sprawdzaj centralkę, przewody prowadzące do i z centralki, bezpiecznik F73 w skrzynce na aku, jeszcze raz wszystkie świece itp. Podpinałeś kompa? Zgłaszał jakieś błędy?
-
Błąd był, prawdopodobnie P0683 ale dokładnie nawet nie pytałem, byłem zadowolony bo po zmianie świec komunikat się nie pojawił - z tym że to się wszystko działo na ciepłym silniku i na drugi dzień znowu lipa. W weekend jadę do mechanika więc podrzucę dokładnie co i jak.
-
Bo na ciepłym się nie pojawi. Wtedy ECU nie wysyła sygnału do centralki świec o konieczności ich włączenia.
-
@sdero a powiedz mi, Ty zajmujesz się takimi rzeczami ? dziś zostawiłem autko u mechanika ale jak nie ogarnie tematu to muszę znaleźć jakiegoś speca a widzę, że nic w tym temacie nie jest Ci obce :)
-
Podjedź do Tomka z www.autka.pl Ostatnio urzędujemy razem, więc jak mechanik sobie nie poradzi, to będziemy się głowić nad problemem.
-
Witam,
Ponad rok temu wymienilem wszystkie swiece na nowe beru.
Miesiac temu spiralka znowu dala znac o sobie. Na zimnym silniku przy odpoalaniu spiralka mruga, na cieplym nie.
Do wczoraj nie mialem czasu sie tym zajac, a teraz sytuacja wyglada nastepujaco:
- blad p0683 w fes
- swiece wykrecone i pomierzone, ok. sprawdzone w gowicach ok. 3 x 0.9ohm, 1 x 0.9-0.8ohm.
- 3 bezpieczniki na aku ok, rozkrecone i przeczyszczone. za nimi 12,4V (tyle dzisiaj aku pokazuje)
- przekaznik swiec chyba ok, ale tego nie jestem pewien. Przeczyszczony juz rok temu. Rozebralem teraz i widze, ze styka.
- pomierzylem napiecie na fajeczkach do swiec, na przekreconym 12V, po dluzszej chwili (20-40 sek) 0.5V wszystkie. W tym samym momencie przekaznik kiedy napiecie z 12v zmienia sie w 0.5v przekaznik rozlacza styk.
- po kazdej akcji blad wykasowywany
- aku wymieniony 3 miesiace temu
Jestem w kropce. Nie wiem za co sie teraz zabrac.
Jakby ktos mial jakis pomysl bylbym wdzieczny.
Pzdr
Darek
-
Sprawa rozwiązana - okazało się, że jedna ze świec funkiel nówka nieśmigana była walnięta. Po wymianie problem znikł :)
-
Jak sprawdzacie która świeca dokładnie walnęła? Da się to odczytać w FESie?
-
FES nie powie która, sprawdzisz miernikiem (opór lub amp.), jak nie masz, to zwykły przewód elektr. do '+" drugi koniec do świecy, jak delikatnie iskrzy to znaczy, że świeca "bierze prąd" i powinna być ok.