-
Witaj.
Wymiana płynu wspomagania, to najlepiej odkręcić przy maglownicy, 2 osoba odpala i kręci. Wówczas zejdzie wszystko, zalewać i kręcić, niech cały syfek zejdzie i jak zacznie lecieć czysty (po prostu przepłukać układ), to dokręcić przewód i zalać nowym.
2 sposób to wyciągać ze zbiorniczka strzykawką, ile się da i dolać świeżego, ale wówczas syfek cały nie zejdzie.
Jaki masz kolor płynu? Jak kolor coca coli, to wymień i zbiorniczek, i płyn. Zbiorniczki to niestety często tutaj wysiadają.
Ja wymieniłem na ganz nowy i wymieniłem płyn. Ostatnio też musiałem wymienić przewód wspomagania, bo był trafiony i leciało strasznie.
Po wymianach zalałem Mobilem ATF 320 - ma kolor czerwony. Chodzi bez zarzutu i jakby lżej.
Jeśli masz trafiony przewód, to nie baw się w zakuwanie, itp. rzeczy, to druciarnia i tak puści prędzej niż później. A tak, jedna robota i spokój.
-
Właśnie u mnie problem jest z kolorem bo jak kupiłem auto to zmieniałem chłodnicę i mechanik dolał jakiegoś zielonego... Wypłukam układ sposobem pierwszym i zmienię profilaktycznie zbiorniczek. Ale mam prawie cały płyn ten od mechanika i właśnie mam chyba lepszy sposób niż strzykawka, wezmę spryskiwacz z jakiegoś płynu do mycia naczyń włożę rurkę i 20 x psiknąć powinno sporo zejść .. Tylko czy mogę nim teraz wypłukać czy on się nadaje w ogóle ? Mianowicie jest to Swag Germany No. 99 90 6l6l (zielony)
Więc pompa wspomagania w wszystkich silnikach jest taka sama ? Czerwony jest najlepszy do tych pomp ? Jakieś testy porównania ktoś ma który najlpiej współpracuje z pompą ?
-
Były 2 rodzaje. Zielony i czerwony. Są wątki na forum. Poszukaj. Używać powinno się taki jaki jest przewidziany. Poszukaj na forum w tym właśnie wątku.
-
Właśnie nie mogę znaleźć jaki jest zalecany i ile wchodzi .. :/
- - - Updated - - -
Znalazłem olej musi być klasy dextron 3 czyli Twój mobil jest jak nabardziej ok :D przepłukać należy najlepiej 3 litrami i ja tak zrobię a tutaj znalazłem wydaje mi się najprostszą metodę do wypłukania owego oleju .. cytat :D
"u siebie robiłem tak, że ściągnąłem wąż powrotny do zbiorniczka (oczywiście wcześniej wyssałem ze zbiorniczka), założyłem dodatkowy wąż na tego węża powrotnego i skierowałem do wiaderka, następnie dolewałem świeżego płynu do zbiorniczka, a stary leciał do wiaderka (zapalenie silnika na sekunde i gaszenie i tak w kółko + kręcenie kierownicą, aż zacznie wylatywać czysty płyn, to akacja przerywana i założenie węża na powrót no i uzupełnienie płynu w zbiorniczku) tylko najlepiej to robić w 3 osoby jedna gasi/pali silnik, druga dolewa i kontroluje poziom płynu w zbiorniczku, a trzecia operuje wężem "do wiaderka" i sprawdza czy leci już nowy płyn (tylko uwaga żeby węża nie nie przyblokować gdzieś bo potrafi zrobić niezłe ciśnienie i ochlapać osobę nr 3 - co u mnie się stało."
+ najlepiej od razu zmienić zbiorniczek na nowy ;) Pozdrawiam wszystkich Alfistów ;)
-
https://allegro.pl/oferta/millers-oi...-1l-7722800090
Myślicie , że to będzie dobre ?
- - - Updated - - -
czy lepszy taki Motul ? https://allegro.pl/oferta/motul-mult...zny-7346970359
- - - Updated - - -
Co oznaczają poszczególne Literki ... Jest np Motul Dexron III G , F itd itd ... z jaką literką najlepiej kupić ?
-
Te literki to generacja Dextrona. Ogólnie to jest to kompatybilne wstecznie więc jak wybierzesz taki co spełnia Dextron III (H) czyli ostatni wypuszczony to na pewno będzie dobrze.
-
Dextron 3 musi być. Dokładnie jak pisze kol. marcin87k.
Ja mam zaufanie we wspomaganiu do Mobila ATF - stosuję go i w AR i w BMW, i nigdy żadnych problemów. Ogólnie oleje do silnika, skrzyni, dyfra to Motul. Jedynie Mobil ATF 320 do wspomagania, bo dostępny w każdym sklepie motoryzacyjnym, a Motul, czy Mullers na zamówienie.
Wymień koniecznie zbiorniczek. Poczujesz różnicę.
-
Dzięki Panowie juz wszystko wiem ;)
-
Najlepsze jest to, że cała modyfikacja zbiorniczka to zablokowanie metalową rurką sitka , żeby się nie wysuwało. Ta rurka znajduje się wewnątrz króćca.
-
ratunku
Witam .mam problem z wspomaganiem w alfie 159 z 2007 roku 120 km . Pekl mi waz cisnieniowy z pompy . zakulem i dolalem plynu i bylo tydzien dobrze . podczas jazdy zatrzymala mi sie pompa i pasek wieloklinowy mi sie slizgal i kopcil . sciagnolem do garazu rozebralem n pompie delikatny luz wiec wymienilem na nowa tak samo zrobilem z wezem cisnieniowym i dalem do regeneracji maglownice . zalalem nowym plynem . odpowietrzylem uklad wszystko fajnie po odpaleniu pasek nadal sie slizga plyn wraca z maglownicy spokojny i bez babelkow . na pasku wszystkie rolki kreca sie normalnie nic nie blokuje . mam zdjete kola przednie i stoji na klockach . nie wiem co moze byc przyczyna macie jakies pomysly