Było wielokrotnie pisane do aut bez dpf'a lepiej lać oleje full saps. Przeważnie te markowe full sapsy mają lepsze parametry niż oleje klasy C2/C3
Printable View
Było wielokrotnie pisane do aut bez dpf'a lepiej lać oleje full saps. Przeważnie te markowe full sapsy mają lepsze parametry niż oleje klasy C2/C3
Widać ciągle mało, a zasada jest prosta.
- chodzi o to, żeby zalewać silnik olejem z możliwie niską ilość SAPS (popioły siarczanowe, siarka, fosfor), bo wtedy olej maksymalnie wydłuża żywotność filtrów DPF.
Np Selenia WR Pure Energy 5W30 lub z 5W40 AMSOIL Synthetic European Engine Oil lub Millers Oils EE Longlife Nanodrive, zresztą jest w czy wybierać. Kwestia dostępności, kieszeni, a przede wszystkim wiedzy. Chociaż patrząc np. na ranking producentów (3/10/2016) to można odnieść wrażenie, że się mylimy ;) .
Załącznik 212837
Myli to się większość społeczeństwa ;)
Akurat Millers EE Longlife jest mid-saps, nie low-saps.
Ale do DPF się nadaje.
Akurat formulacja MID SAPS powoduje, że MEE Longlife można stosowaćprzy DPF, zresztą sporo osób stąd, zalewa go właśnie przy dpf/egr i jest ok.
Mid SAPS ma ograniczoną zawartość popiołu siarczanowego (<=0,8%), fosforu (0,07-0,09%) i siarki (<=0,3%), a przy zestawieniu z Low SAPS tragedii nie ma,
bo Low SAPS = (<=0,5%), fosforu (0,05%) i siarki (<=0,2%).
Millers to ACAE C3, osobiście jeszcze na nim nie jezdzilem, ale na próbę zaleję.
Załącznik 212907
Ale ja wiem, że się nadaje do DPF, obecnie sam na takim jeżdżę z DPFem.
A co powiecie o Valvoline synpower mst 5w40 do diesla bez dpf?, wychodzi troszkę taniej niż motul 8100 x-cess 5w40 który zalew obecnie. Do TS leje Valvoline od 7 lat i jestem bardzo zadowolony praktycznie brak dolewek między wymianami.
No ja właśnie do żony 147 1.6 120KM zalewam Valvoline maxlife 10W40 i też nic niepokojącego się niedzieje a trwa to już 7 lat. Stąd moje pytanie o Valvoline synpower mst 5w40 do 1.9 jtdm 16v