dzieki. a czy gdybym zrezygnowal z acea c3 w tbi jak i w 1.4tb to mam ograniczac sie do np acea b3/b4 czy jakies a3/4 tez sa ok, czy na cos jeszcze musze uwazac?
Printable View
Generalnie nie wiem po co w benzyniaku C3. Ktoś zna odpowiedź? @epsonix nie znajdziesz oleju syntetycznego z ACEA C3, bo C3 to low saps. Mam na piśmie odpowiedź z Fuchsa (a raczej Silkolene, który jest oryginalnym producentem Titana Race Pro S), że ten olej nie szkodzi katalizatorom trójdrożnym i może być z powodzeniem stosowany w JTS (czyli również w TBi). A to jest prawdziwy 100% syntetyk ;)
Byłem nastawiony na ten olej, ale wlyszkow zachęcił mnie na wypróbowanie innego syntetyka.
Penrite 10ths Premium wykonywane są również na bazie syntetycznej, jednak zawierają więcej cynku teoretycznie szkodzącego TWC (tak jak Millers CFS).
ok, thx. to co zalewasz?
Rock Oil Carbon 0W40. W sumie gdyby nie dobry rabat to bym się nie zdecydował ;)
Osobiście nie znam żadnego, opieram się na kilku badaniach znalezionych w sieci. Pablo. wyżej napisał od strony praktycznej ;)
A w silnikach z wtryskiem bezposrednim gdzie nia ma czyszczonego dolotu paliwem, taki olej nie zwiekszy zabrudzen? Np poprzez egr?
Przez EGR nie, o ile auto nie bierze za dużo oleju. Ale przez odmę owszem, dlatego montaż dodatkowego separatora par oleju jest wskazany. I tu nie ma znaczenia czy olej jest full czy low saps. Nagar i tak powstanie.
Czyli można jasno ustalić że do aut bez DPF lejemy FullSapsa. Sprawdziłem i np Mercedes do benzyn z bezposrednim zaleca FullSapsa 229.5