Jakaś tam poprawa foniczna jest, zwłaszcza jak się startuje z wyższych obrotów. Ale szału nie ma i nie brzmi to jak pięciolitrówka. Hulam już z Ulterkiem kilka lat i ruda za specjalnie się nie pojawiła , może trochę na łączeniach.
Printable View
Jakaś tam poprawa foniczna jest, zwłaszcza jak się startuje z wyższych obrotów. Ale szału nie ma i nie brzmi to jak pięciolitrówka. Hulam już z Ulterkiem kilka lat i ruda za specjalnie się nie pojawiła , może trochę na łączeniach.
Ja jeżdżę ponad rok z Ulterem (podwójny) i coś tam zaczyna się pojawiać :(.
Załącznik 208254Załącznik 208255Załącznik 208256Załącznik 208257
Po zmianie z jednej rurki na podwójnego Ultera powiem tyle - wydech słychać. Stojąc koło auta z zapalonym silnikiem słychać mruczenie z tyłu. Między 2 a 3k obrotów też się odzywa. Ale najbardziej o słychać po odpuszczeniu gazu :)
W czasie normalnej jazdy po prostu delikatnie słychać jak gada. Nie jest to nic szczególnie znaczącego ani tym bardziej zbyt nachalnego, po prostu słychać że coś gada z tyłu gdzie wcześniej nie było tam nic.
A, no i w trasie włączyło mi się wypalanie DPF - to dopiero było disco jak stanąłem na światłach :D Jak Impreza WRX.
Wyszło Ci 160 KM na hamowni w serii? Szacun. Słyszałem, że często alfy tak mają .
też mam w serii 160kucy, tak więc cieszy..
Tak jest, nie licząc EGR i klapek to seria. Turbo gwiżdże jak Boeing 747 ale jeszcze jedzie :D Tu są kreski: http://ujeb.se/p4vlc
Ten uskok na początku krzywych to kwestia automatu, hamowniczy musiał zmienić bieg bo skrzynia nie pozwala przekroczyć pewnego zakresu obrotów ani w dół ani w górę. Stąd też krzywe są przesunięte lekko w prawo, więc np. szczyt momentu jest de facto pewnie jakieś 100 - 200 RPM niżej niż podane 2180 RPM.
Co do Ultera to po paruset kilometrach mogę powiedzieć, że daje pewną frajdę bo słychać go w środku praktycznie cały czas, ale jest to miłe i nie męczące na dłuższą metę. Aczkolwiek nie jest wcale łatwo idealnie go zamontować (albo mój ma skrzywiony wieszak) bo ma lekkiego zeza - lewa końcówka ucieka - i będzie trzeba to poprawić. Tym niemniej zadowolenie z zakupu 100% :)
Może mam źle spasowany i pierdzi bokiem, skoro u was go nie słychać a u mnie praktycznie cały czas :P
Czy ktoś z kolegów montował tłumik duet z ultera sam ?? Mam problem z długością wydechu otóż końcówki mam równo ze zderzakiem nie wystają nic po za otwór w zderzaku a z tego co oglądałem zdjęcia zamontowanych wydechów to logo ultera jest jest widoczne czy ktoś miał może taki problem ??
Ja sam nie montowałem ale u mnie tak wyszło - końcówki prawie nie wystają, loga nie widać, do tego jest lekki zez (lewa końcówka ucieka do środka). Monter twierdził że nie da się nic poprawić a ja ostatnio nie mam czasu tego komuś dać do zrobienia lepiej.
Podobno tak wychodzi jak oryginalna rura zostanie przycięta w złym miejscu - potem już się tego za bardzo nie da skorygować za trójnikiem Ultera.
Ja szukałbym używki. Części nie raz są w ładnym stanie i to ORI :)
http://allegro.pl/wydech-tlumik-alfa...524076935.html
http://allegro.pl/alfa-romeo-159-3-2...506903295.html