Czyli grubsza zabawa... no ale moze sie na wiosne skusze :)
wczoraj trochę wymarzłem w garażu przy okazji wymiany lamp i już nie zdążyłem zamontować czujników. Poczekam aż cieplej się zrobi to wtedy zrobię mały "how to" bo cykałem zdjęcia podczas tej operacji. A przyda się chociażby żeby nie połamać plastików przy okazji demontażu panelu/przełączników świateł.
Mam jeszcze pytanie do ludzi mających xenony:
Od zewnątrz lampy są 1)mijania i długie, 2)kierunek i postojówka/pozycyjna 3) i tutaj jest pytanie bo nie mam żadnej żarówki włożonej, a w starej lampie w tym miejscu były długie.
Też masz długie. Na 1 masz ksenon z przesłoną, która zmienia nastawienie mijania/drogowe, a dodatkowo drogowe są doświetlane 3 lampą.
i wszystko jasne:) a byłem już zadowolony z świecenia drogowymi na xenonie:) H1 włożyłem i podwójne zadowolenie. Tylko teraz trochę choinka bo xenon daje ładne białe światło, a długie i halogeny bardziej żółte;/ chyba warto rozważyć włożenie hidów w halogeny, i długie też wymienić na jakieś bardzie blue
ciągle świecą i nie - jak to powiedziałeś "pier...l....." bo rodzinę powiększysz. Trochę kultury, epitety zbędne.
Nie są zbędne na takie pomysły.
wystarczyło napisać że nie jest to dobry pomysł bo po 1), po 2) 3).... Mamy piękny język, warto go używać.
Ok. To nie jest dobry pomysł bo:
1) "hidowe" halogeny przyciągną do Ciebie kontrolę jak lep muchy
2) przeciwmgielne są zazwyczaj potrzebne "od razu" a źródła wyładowcze potrzebują czas na osiągnięcie optymalnych parametrów świecenia
3) zakładam że nie należysz do "elyty" jeżdżącej na przeciwmgłowych jak tylko się ściemni ale gdyby to będziesz bardziej dawał po oczach. To jest po prostu ostrzejsze światło a halogeny mają budowę rozpraszającą
4) pamiętaj że im zimniejsza barwa przeciwmgłowych tym mniej spełniają swoją rolę. Generalnie i bardziej "żółte" tym mniej się rozpraszają i dają większą widoczność we mgle. A to przecież myśl przewodnia przy tym świetle.
Ale oczywiście zrobisz jak chcesz. Jeżeli jednak zależy Ci na "niebieskich" halogenach do koloru to wstaw żarówki z taką poświatą. Są również markowe, świetnie świecące a dają zimną barwę.
Nie wiem czemu zakazano zoltych swiatel... przeciez to jest najlepsze swiatlo do oswietlania- najoptymalniejsza dlugosc fali dla ludzkiego oka.
Ja osobiscie wole jak zarowki sa bardziej zolte, bo naprawde widocznosc w nocy wzrasta diametralnie. Szczegolnie podczas deszczu.