-
Wymieniłem blokade, mam nowy czujnik sprzęgła i dalej to samo, po odpaleniu błąd a auto nie blokuje. Zauważyłem że jak na postoju odłącze kość od blokady to działa za każdym razem póki nie odpalę samochodu...
Edit: zauważyłem ze jak auto stoi dłużej wsiadam, złącze zapłon i wyłączenie to działa, jak odpaleniu wyskakuje błąd i znów to samo...
-
Jeśli odłączysz kość od blokady to jakim sposobem ona działa? Skoro odłączasz od niej zasilanie i sterowanie? Nie rozumiem do końca tego co opisujesz. Przerabiałem ten temat u siebie nie dawno i wszystko działa poprawnie. Opisz to jeszcze raz dokładnie.
-
Ja tak miałem dopóki nie wymieniłem akumulatora na nowy i o właściwych parametrach. Po wymianie problem się już nie pojawił od ponad 3 lat.
-
Akumulator miałem od Mondeo roczny i to samo.
Sorry. Dokładnie to po odłączeniu i podłączeniu kości.
Na postoju jak wsadze kluczyk (zapłon) i wyciągnę to blokada zadziała i tak cały czas póki nie odpale (rozruch), po odpaleniu pojawia się błąd i blokada nie.blokuje. Jak zgaszę i odpalę znów błąd chyba że wylacze i dam zapłon i wyciągnę kluczyk (bez odpalania) to zadziała.
Trochę może chaotycznie ale jestem w robocie :-P
-
Samochód jest u elektronika z Fiata, zobaczymy czy sobie poradzi.
-
Przez parę tygodni miałem podobny problem. Znajomy elektronik zajął się sprawą. Przeczyścił silniczek i koło zębate w module, posprawdzał czy nie ma zimnych lutów i wszystko wróciło do normy. Blokada działa jak należy a kontrolek negatywnych brak.
-
Witajcie, facet miał go na examinnerze, stwierdził że blokada lub 10%stacyjka. Tylko nie pasuje mi to że gdy włozę kluczyk i wyciagnę to blokada działa, a jak już odpalam to jest błąd i nie działa. Facet kazał wymienić aku bo już było zużyte (mała pojemność) Jest teraz 72ah 720h. Zastanawia mnie jedna rzecz, bo półtorej roku temu wymieniłem rozrusznik na jakiś chiński (start słabo kręcił) i czy to on nie będzie przyczyną błędu?
-
Miałem masę błędów od czasu do czasu przy odpalaniu (zapchany filtr dpf, zbyt wysoka temperatura płynu chłodzącego a auto stało dwa dni, błędy z hill holder), u mnie pomogła wymiana akumulatora na nowy. Od tamtej pory spokój, nic nie wyskakuje. Od tego bym zaczął, bo z tego co słyszałem alfy są bardzo wrażliwe na spadki napięcia i głupieją przy tym.
-
Dlatego mam już nowy aku, ale zastanawia mnie rozrusznik? Czy to on może powodować błąd? Jutro zobaczę jak kabel masowy wygląda
-
Ok, powiedzcie mi czy da rade zrobić tak by błąd się nie wyświetlał? Np przez OBD lub coś? Kręcą liczniki, wyłączają pasy, dokładają doświetlanie zakrętów itd to może idzie wyłączyć wyświetlanie tego błędu? Nie mam zamiaru dawać 2K za centralne przez jakiś głupi błąd.