http://www.ciemne-szyby.pl/
tutaj.
teraz sie zastanawiam czy to było 350 czy 450 i nie pamiętam xD
Printable View
http://www.ciemne-szyby.pl/
tutaj.
teraz sie zastanawiam czy to było 350 czy 450 i nie pamiętam xD
No właśnie oni mi powiedzieli: 450zł cały samochód lub 300zł sam tył, ale i tak czy tak tam oddam samochód, na razie sam tył, potem dojdą szyby przednie.
Widzisz, problem w tym, że nie każdy wie co grozi za przyciemnienie przednich szyb, co niektóre zakłady skrzętnie wykorzystują wciskając kit, że dają jakąś tam homologacje i różne inne bajery, które złamanego grosza nie są warte.
To czy wygląda słabo, czy nie to kwestia gustu. Osobiście wolę żeby latem wnętrze się nie nagrzewało zbyt mocno, a jednocześnie nie zrywać tej folii przynajmniej 2 razy w roku z przednich szyb.
Btw. to czy 3d czy 5d raczej ma małe znaczenie, bo szyb masz dokładnie tyle samo (ew. różnice w cenie będą małe). Natomiast jeśli 450zł to cena za cały samochód, to jest to raczej normalna cena - kolega tyle płacił za oklejenie szyb w A4 Avant (cały tył, czyli 5 szyb).
Jeśli sam tego nigdy nie robiłeś, to lepiej oddaj do zakładu. Póki z bocznymi jakoś to idzie, o tyle z tylną będzie już trochę zabawy, a za dobrą folię też musisz zapłacić.
szyby boczne idzę wyciągnąć ? bo chyba lepiej było by przyciemniać czy tam oklejać folią , nie jestem fanem ciemnych szyb ale planuje sobie wszystkie oprócz przedniej okleić niebieską folią :) i nie wiem za co się zabrać , chyba że znajdę firmę w Poznaniu co mi to zrobi
Jak ktoś by nie wiedział o co mnie chodzi to niech sobie zobaczy merce z dobrym wyposażeniem zauważycie inny kolor szyb... wydaje się bardziej oryginalny od ciemnego który wg mnie jest zbyt pospolity .
Niebieskie szyby w Lancii
http://www.motorstown.com/images/lan...0-turbo-04.jpg
Powiem tak. Gdziekolwiek dzwoniłem z pytaniem przyciemniania przednich szyb byłem informowany o tym, że jeżeli przepuszczalność światła będzie mniejsza niż 30% to Policja może zabrać mi dowód rejestracyjny samochodu. Więc jednak nikt tu nikomu nie wciska kitu. Dostajesz homologację na folię, bo taką musisz posiadać w razie kontroli. Jeżeli jej mieć nie będziesz dowód zostanie zabrany a folia musi być ściągnięta z wszystkich szyb.
Ja przejeździłem z takim szybami jak wyżej rok. Po czym na moją "prośbę" zostałem zatrzymany i przy okazji ukarali mnie za szyby. Gdyby nie to, to pewnie do dziś samochód dalej by jeździł tak jak widać.
co do niebieskich szyb, kolega z forum ma w granatowej 147 i wygląda to bardzo ciekawie.
To zostałeś kiepsko poinformowany bo przepuszczalność światła musi wynosić minimum 70% dla szyb przedniej i przednich bocznych, a nie 30% :)
Tylko co najwyżej z przednich będziesz ściągał, tylną i tylne boczne możesz mieć całkowicie zaklejone folia nieprzepuszczalna. Popatrz sobie na auta oklejana reklamami gdzie często tylne szyby są całkowicie zaklejone :)Cytat:
Więc jednak nikt tu nikomu nie wciska kitu. Dostajesz homologację na folię, bo taką musisz posiadać w razie kontroli. Jeżeli jej mieć nie będziesz dowód zostanie zabrany a folia musi być ściągnięta z wszystkich szyb.
ta racja mała literówka wię wkradła jeśli chodzi o przepisy w PL.
W NL znów jest na odwrót. Minimalna przepuszczalność musi wynosić 30%, u mnie było jakoś 16 czy 18%.
Więc po co nam wg wymagana homologacja ? Która jest również dostarczana przy przyciemnianiu tyłu?Cytat:
Tylko co najwyżej z przednich będziesz ściągał, tylną i tylne boczne możesz mieć całkowicie zaklejone folia nieprzepuszczalna. Popatrz sobie na auta oklejana reklamami gdzie często tylne szyby są całkowicie zaklejone :)
Tutaj chodzi o 30% zatrzymania światła a nie przepuszczalność. Czyli jest tak, jak napisał Pływak. Poza tym nie ma czegoś takiego, jak homologacja na folię na szybach. Homologacja jest wydawana na produkt a nie na jego montaż. Prawo jasno opisuje gdzie folia może być stosowana i głównie chodzi tutaj o 180' pola widoczności, czyli wszystkie przednie szyby od słupka B do słupka B. Jeśli pojazd ma 2 lusterka zewnętrzne to można cały tył nawet zamalować farbą i nikt nie ma prawa się do tego przyczepić!
- - - Updated - - -
W całej UE jest prawie identycznie pod tym względem więc nie wprowadzaj ludzi w błąd. 30% przepuszczalności to mniej więcej tyle, co oryginalnie barwione szkło w tylnych szybach np Voyager'a, RAV4 i wielu innych aut, które mają fabrycznie ciemny tył. Nigdzie nie przejdzie 30% na przednich. Poza tym jest już kilka tematów o przyciemnianiu i tam jest dokładnie opisane co wolno i jakich folii używać.
znowu kilka postów spierania a wystarczyło przeczytać przepis i wszystko było by jasne :-)
no ale ostatni post jak najbardziej poprawny :-)
cały czas piszę o homologacji na folię nie na montaż to chyba jasne przecież.
- - - Updated - - -
Jak widać Holandia jest wyjątkiem.Cytat:
W całej UE jest prawie identycznie pod tym względem więc nie wprowadzaj ludzi w błąd. 30% przepuszczalności to mniej więcej tyle, co oryginalnie barwione szkło w tylnych szybach np Voyager'a, RAV4 i wielu innych aut, które mają fabrycznie ciemny tył. Nigdzie nie przejdzie 30% na przednich. Poza tym jest już kilka tematów o przyciemnianiu i tam jest dokładnie opisane co wolno i jakich folii używać.
Pan policjant i jego kilku kolegów mi mówiło po pomiarze że mam 16% lub 18% przepuszczalność a muszę mieć minimum 30%. Tak też będę robił GT i nie będę miał problemów z przeglądem bo już o to pytałem w odpowiednim urzędzie.