Jaka cena za całość u ciebie???
Printable View
kolego jak możesz, to prześlij: mrozek_s@interia.pl
Pozdrawiam
Witajcie, zauwazylem ze srednie spalanie podczas rozpedzania na 3 biegu jest np. 15l/100km i po puszczeniu gazu powinno odrazu spasc do 2.0l/100km tak ma 1 z kolegow bo jezdzilem tylko 1 inna 159 z tym samym silnikem i mial spalanie 7.2 na 100km w miescie. A u mnie jest tak ze na 3 biegu spalanie dojdzie np do 15l/100km i po puszczeniu gazu te chwilowe spalanie spada po ok 2 litry w dol i nim zejdzie do 2.0l/100km to znow dodaje gazu i jade z tad te wysokie spalanie 9.2l/100km. Z jakich czujnikow bierze sie srednie spalanie co na to wplywa ? mam je strasznie opóznione.
Taka przypadłość komputerów w Fiatach i Alfach, pokazują zakresy spalania chwilowego miedzy 2 i 25, mimo, że realne spalanie oscyluje od 0 do 100. Natomiasat średnie spalanie jest zazwyczaj poprawne, czego nie można powiedzieć o autach ze stajni VW, które lubią pokazywać bardzo optymistyczne spalanie średnie.
Witam kolegów,
Mam spory problem z EGR i kolektorem ssącym. Ostatnio robiłem rozrząd, pompę, oleje część zawieszania i czytając różne tematy wpadłem na pomysł zamocowania również zwężki na EGR-a - tej z 4 dziurkami. Ot tak poprostu chciałem zrobić kompleksowo wszystkie tematy. Kolektor mam w obudowie plastikowej czyli ten pozmianowy (auto z 2007 roku).
Zaczęło się przy odkręcaniu EGR-a od kolektora. Niemcy dali klej na gwint i mimo że rozgrzałem samochód niestety jedna śruba urwała przy wykręcaniu cały gwint (patrząc od góry dolna lewa) - kto wie czy nie było już za mocno skręcone. Wyczyściłem całego EGR-a i wszystko co się dało. Zaprosiłem znajomego mechanika do garażu z tulejkami naprawczymi do gwintów - taka tulejka samo-gwintująca. "Mechanik" przy wstawianiu tej tulejki narobił jeszcze większego bałaganu. Lekko nadłamała się podstawa do której dokręca się EGR-a (po skosie z obu stron gwintu) i od miejsc załamania nagieła się lekko ta podstawa. Brawo. No nic zdarza się nawet najlepszym. Naprostowaliśmy podstawę. Skleiliśmy wszystko na porządny silikon wysoko-temeraturowy i skręciliśmy EGR-a na 3 śruby.
Wszystko chodzi sprawni, nie czuć żadnych przedmuchów ale jakoś nie mogę tej sytuacji przeżyć.
Pytania do Was.
1. Co może powodować nieszczelność w tamtym miejscu
2. Czy podstawa jest scalona z całym kolektorem - z tego co się nawyginałem wydaje się być dokręcana do kolektora
3. Jeżeli podstawa jest oddzielona od kolektora to czy można ją wymienić bez jego zwalania
4. No i jeżeli 2 i 3 TAK to gdzie to mogę zdobyć poza ASO
Dzięki wszystkim za pomoc.
PS> Wiem że się zastanawiacie jak to można zrobić... ale ku.... niestety można....
1. Nie bardzo kumam...
2, 3 tak
4. Szrocik moze jakis...
Do naprawy gwintu najlepiej wyjac podstawe i uzyc helicoil
Pozdrawiam
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 2
EGR przykręcony jest do przepustnicy, która stanowi odrębny element od kolektora. Jak się domyślam to pękł Tobie właśnie jej korpus?
Tak to wygląda http://allegro.pl/alfa-159-brera-cro...244096811.html
Chodziło mi generalnie o skutki ewentualnych nieszczelności w tym miejscu... typu zanik mocy itp.
Co do reszty wielkie dzięki - szukam teraz tylko części.
Dokładnie. Super wiem już czego szukać. Zaraz przeszukam sklepy i znajdę coś w dobrej cenie. Czy ta z aukcji która podajesz jest na pewno do wersji 16V. W tych 8V z tego co się orientuje EGR dokręcany jest na 2 śrubki. W moim 16V na cztery.
Dzięki. Pozdrawiam.