Nie mam takich emotków, już mam. ;) :beer:
Printable View
Też mam te Vemy i sie zastanawiałem na co tam te smarowniczki skoro to mas się nie ruszać ale może to jest po prostu do wtłoczenia kleju jak już zaczną sie w wahaczu obracać i hałasować hehe ;)
Odkopię temat. Czy z perspektywy czasu możecie napisać jak sprawują się vemy z kalamitkami?
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Porownujac do trw przejada 30-35 tys km mniej.
To właśnie czy ktoś najlepiej nie jeden ;) może napisać ile przejechał na górnych Vema, i jak sprawują się te kalamitki, dziś lub jutro robię zakup w autosklep24, i nie wiem brać górne z kalamitkami czy bez?. W tej chwili mam TRW i to je niemiec wymieniał, jeżdzę od 2012 roku, i jeszcze w zawieszeniu nic nie robiłem, ale muszę bo prawy górny strasznie piszczy szura;). W sumie te zawieszenie w naszych alfach nie jest jakoś słabsze niż w Audi A4 B5-B7, znajomy w pracy ma B5 a kolega jeszcze z czasów podstawówki ma B7, i u nich jest jak u nas jak nie kupią org TRW lub Lemfordera to też przebiegi 10-20 tyś nie są u nich czymś nienormalnym. Taki urok przednich wielowahaczowych zawieszeń.
Kalamitki nic nie dają.
Nadymione z komórki.
To jest lipa i tyle.
Jakby coś to mam po 168 pln górne TRW. 180 pln z przesyłką.
Dodano po 9 minutes:
To jest lipa i tyle.
Jakby coś to mam po 168 pln górne TRW. 180 pln z przesyłką.
Na moją logikę, guma na obwodzie na zewnątrz nie ma prawa obracać się w wahaczu, jedynie tuleja przez która przechodzi śruba, może i i jest po pewnym czasie wyrywana z gumy, po czym zaczyna się ruszać, samo ruszanie wyciera gumę dochodzi piasek i się efekt pogłębia. To mam patent: jako, że zajmuje się modelarstwem lotniczym a kraksy są na porządku dziennym, wyszukałem fajny klej żywica 2skład praktycznie bezbarwna, lekko żółta 2 składnikowa firmy DenBraven
http://denbraven.pl/produkt.php?idp=...&zastosowania=
i tak se myślę, kiedy na próbę, wyjmę skrzypiący górny wahacz, i użyje tej żywicy, pierw na zewnętrznej powierzchni gumy i wahacza (ciekawe czy będę mógł ją tam zaaplikować strzykawka i igły hehe na jeden użytek ) i przykleję gumę jej zewnętrzną stronę do wahacza, jakby się udało, to wierzcie nie ma bata by to drgnęło, klej robi się jak skała, ale...jest elastyczny i na bank tej gumy nie wyrwiesz z wahacza (najlepiej zostawić na 24h, choć już po godzinie trzyma), jedyne to ona sama będzie się uginać, bo dobra tuleja gumowo metalowa tak działa, że guma pomiędzy "tulejami, jest rozkręcana to w prawo to w lewo, i te super firmy mają patent jak wgrzać tuleje w gumę, by tej tulei z gumy nie wyrywało, przynajmniej przez jak najdłuższy czas. Jak by się udało, to później zrobić patent z środkową tuleją, ale póki co to McGyver i mój szalony wymysł. Nie robiłem jeszcze zawieszenia w alfie, i szkoda, że nie mam starego wahacza gdzie są luzy na tulei, już dziś bym zaczął eksperyment. Co do tych tulei met-gum w moim drugim aucie Punto 2, wymieniłem amortyzatory tylne na Fast, tłumią ok, ale po dosłownie hmm pół roku górne mocowanie tuleja też się wyrwała no wyskakiwała z gumy, hmm chyba jutro zrobię na tym test, zrobię zdjęcia, poczekam z dzień niech żywica se podziała, i zamontuje do auta, bo właśnie z drugiej strony amorek się odezwał, a nowe amortyzatory tylko te tuleje powyrywało.
Tuleja w gumie jest wprasowana ale nie wulkanizowana i ona się obraca w gumie.
Nadymione z komórki.
W większości aut, tuleja jest w wulkanizowana w gumę i dopóki jej nie wyrwie, to wszystko jest ok. Jeżeli tak jam mówisz jest w alfie że ona na wstępie już się obraca w gumie no to lipa, wtedy faktycznie jakiś super smar co to nie rozpuszcza gumy, a jedynie robi film "olejowy" chroni gumę przed wytarciem, ale wtedy pojawia się piasek i on robi swoje. Jak wymienię górny wahacz(pewnie od razu całe zawieszenie wymienię), to porobię eksperymenty na górnym, bo sworzeń jest na bank ok. Jutro, ewentulanie raczej w sobotę z rana, zrobię eksperyment w tylnym amortyzatorze punto2, wkleję tuleje do gumy, może jej nie wyrwie i będzie to chodziło. U mnie gumy są "pełne"
http://forum.autokacik.pl/showflat.p...31&an=0&page=0
Zobaczymy, czy to zda egzamin, pewnie zda, pytanie na jak długo, wymiana tylnych to 15 minut więc można spróbować, a później z alfą pokombinować.