To teraz widze roznice. Postaram sie wrzucic filmik jak jest u mnie. Bedzie jakies porownanie.
Na razie mój stary filmik pokazujący skok cięgna podczas odłączania wtyczki przy zaworze.
http://www.youtube.com/watch?v=0sLpkmaxsik
Printable View
To teraz widze roznice. Postaram sie wrzucic filmik jak jest u mnie. Bedzie jakies porownanie.
Na razie mój stary filmik pokazujący skok cięgna podczas odłączania wtyczki przy zaworze.
http://www.youtube.com/watch?v=0sLpkmaxsik
A jaka rada na ten przypadek kolegi z forum?
- przyjechałem z moim laptopem i kablem po podłączeniu od razu się połączył z ABS, AirBAG i ECU (czyli złącze w samochodzie ok)
- kolegi laptop na tym samy kablu łączył sie tylko z ABS i AirBAGiem a z ECU samochodu już nie
- na moim laptopie kolegi kabel też od razu łączy się z ECU
- wyczyszczone porty FTCleanem
- latency timer ustawiony na 1
- od nowa zainstalowane sterowniki do kabla bezpośrednio z sieci, i znowu zonk z poduchą i ABSem sie łączy a z samochodem NIE
- jedna rzecz mnie ciekawi bo w tym kolegi laptopie są dwa porty USB i pod jaki bym nie przełączył każy z nich miał ten sam numer. Tak jakby to by było jedno USB tylko pod trójnikiem
- w moim laptopie każde USB ma swój numer i ustawienia, a kolegi dwa porty mają ten sam numer i jak pod jednym zmieniłem latency timer to pod drógim już było zmienione wiec to jest to samo USB. Może FES nie radzi sobie z takiego typu rozwiązaniem USB?
Kolego sprawe opanowalem instalowalem sterowniki z plytki i w koncu sie jakos zainstalowaly na jednym uzb no i oczywiscie program FES sie laczy juz a jak teraz podlanczam kabel pod 2 uzb to nie wykrywa do niego sterownikow to jednak tego byla przyczyna ale fajnie bylo sie spodkac i dzieki za pomoc
No to fajnie ze się udało. I sobie nie odpuściłeś.
Pozdrawiam
No to przez to ze mam wolne i czasu mialem wiecej jeszcze mam pytanie czy FES mozna zrobic Reset silnika bo to nie chyba wykasowanie bledow i jeszcze raz dzieki za wczoraj
mam prosbe, czy mógłby ktos przesłac mi FiatEcuScan 2.7.2 pl w takiej wersji żebym mógł go zapisac na pendrivie i potem zainstalować na laptopie
Koledzy wczoraj skasowalem bledy a dzisiaj pojawily sie takie P0191 Fuel Rail Pressure (2) ,P0404 EGR device (5) zawor ERG mam zaslepiony a Regulator cisnienia paliwa na pompie CR nowy prosze o pomoc.
Przecież jest na stronie
http://fiatecuscan.net/Default.aspx?Download
ta wersja działa tylko przez 20 min. chodziło mi o coś co będzie działać normalnie i będę mógł zkasowac błędy poduszek
witam, mam kabelek, mam laptopka, i mam program..... jako że się nie znam, mnie te 20min. nie wystarczyły:D trzeba będzie pomyśleć nad pełna wersją:D
ale mam pytanie:)błędów zero, ale zauważyłem że wskazanie procentowe zaworu EGR oscyluje w granicy 48-50% a po dodaniu gazu, spada do 1% czy to normalne? i jeszcze coś przy powietrzu chyba się zmieniało, pisało że ok, ale od czasu do czasu wyskakiwało coś tam o zmianie:) niestety w 20 min. trudno zapamiętać, a nie doczytałem że mam tylko 20min:D zwłaszcza jak się pierwszy raz podpinało:p
Nie ma nikogo kto by mi pomógł
A co tu opisywać. Dużo czerwonego ale chyba tego najmniej istotnego ;) Napięcie akumulatora dobre. Ciepło u ciebie, bo 15 stopni. To w garażu czy na zewnątrz ;)
Obroty silnika lekko za wysokie ale co się dziwić jak pomiary robiłeś na zimnym silniku, a powinno być na zagrzanym. I stąd może taka różnica też w masie mierzonego i docelowego. EGR nie powinien być 99% ale widać po błędzie, że masz z nim kłopot.
Ciśnienie dobre, bo 300 bar, a potem wyciągnąłeś wtyczkę czujnika i stąd ten dołek i błąd P0191 (stan wysoki czyli brak połączenia) ;)
Zrób to na ciepłym silniku i olej takie rzeczy jak napięcie akumulatora, stan pedału hamulca, lampka awaryjna itp. :D
A! I nie pedałuj tak na zimnym silniku, bo domniemam, że te 39 stopni uzyskałeś w czasie początku tego wykresu ciśnienia gdzie dojechało do 800 bar ;)
Kolegom nie wiem o co ci chodzi z wyciągnięciem wtyczki z czujnika nic nie wyciągalem błąd sie pojawił w tego powodu ze jak jadę pierwszy start z rana to samochud mi sam przyśpieszą i zwalnia a jak przydepne na gaz do 4000obr to szarpie i zgaśnie i wtedy sie pokazuje ten błąd i proszę o radę co to jest
Nie, no ja trochę żartowałem ;)
1. Pierwsze nie depcz mu na zimnym, bo nie długo się będziesz cieszył silniczkiem :(
2. Prawdopodobnie masz coś z połączeniem do czujnika ciśnienia na listwie. Problem w błędzie P0191, to albo sam czujnik, co raczej odpada lub wtyczka/kabel. Na pewno jest w pozycji rozwartej czyli najprawdopodobniej brak styku. Rozłącz wtyczkę od tego czujnika i przeczyść styki. Najlepiej jak masz jakiś płyn typu Kontakt lub podobny. Możesz też mieć po prostu przetarty gdzieś kabel idący od tego czujnika.
3. P0404 - EGR masz do sprawdzenia. Ja mam w rozpisce dziwnie napisane, bo "Hose leak/blockage, wiring, EGR valve/selenoid". Więc wszystko, czyli rozebrać i sprawdzić ;) Zobacz tu http://www.forum.alfaholicy.org/147_...rculation.html
Ja stawiam, że te obroty, to punkt 3. A punkt 2, to problemy z odpalaniem i sporadyczne spadki obrotów lub szarpania.
Przy takim problemie jak nie wiesz co zalogować, to najlepiej tylko te wartości, które są związane ściśle z silnikiem. Ciśnienia, korekty wtrysku, temperatury itp.
Kolego czy chodzi ci o ten czujnik taki maly co jest przykrecony pod kolektorem ssacym na srodku listwy wtryskowej i skierowany jest w strone podlogi silnika a dz czeszczenia stykow moge urzyc wd40
Oj, nie znam tego silnika, więc nie powiem ci czy to ten. Powinien być na listwie wtryskowej, bo to jest czujnik ciśnienia paliwa właśnie na listwie. Na rysunku jest oznaczony na czerwono z numerem 17 http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2011/04/80.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2011/04/80.jpghttp://img571.imageshack.us/i/fuelpresuresensor.jpg/ Wtyczka ma 3 styki. Podawane jest na niego napięcie 5V, które powinno być na styku nr. 3. ( jak trzymasz wtyczkę przodem do siebie, to skrajny po prawej)
Jutro sie do tego zabiore a ten czujnik tez sie czysci jakos
Wygląda to tak jak pisałem na rozwarcie, czyli gdzieś nie ma styku. Dla tego też pisałem, że ktoś na chwilę wyłączył wtyk ;) Pierwsze, to trzeba przeczyścić styki. Warto też popatrzeć na kabel czy nie jest gdzieś uszkodzony, przetarty. Można podłączyć pod kabel, do łącza 3 tak jak pisałem wyżej miernik i zobaczyć czy jest tam 5V. Jeśli jest, to proponuję podczas pomiaru poruszać mocno kablem. Może wtedy wyjść, że coś nie styka lub problem, bo na przykład jest przetarty.
Oczywiście to napięcie 5V ma być przy WŁĄCZONYM zapłonie. Silnik może nie pracować byle było zasilanie.
Jeśli to nie pomoże, to trzeba kombinować z czujnikiem. Ale wydaje mi się, że to nie jest czujnik, bo mierzy poprawnie poza tymi dołkami. Stawiam na styki we wtyczce.
Dzisiejsze wykresy podczas jazdy i bledy ten krótki wykres to przejazd jakies 2km i AR zgasla i te bledy a puzniej jak juz zrobilem okolo 10km normalnie sie zachowywala prosze o opis wykresów Załącznik 23947Załącznik 23948Załącznik 23949Załącznik 23950Załącznik 23951
wrzuć logi a nie zrzuty programu, logi masz zapisane w formie notatnika i znajduja sie w folderze programu FES np: FESExp_1104151438_ALFA GT 1.9 JTD 16V , ciśnienie doładowania jednostka miary ma być wyrażona w barach a nie w voltach - inna zakładka tj. mierzone ciśnienie doładowania
Masz cały czas problem z ciśnieniem. Teraz trzeba sprawdzić czy problem jest z czujnikiem, bo p0190 wskazuje na jego uszkodzenie, czy czasem ten błąd nie jest wynikiem błędu p0191 czyli tak jak pisałem wyżej.
Wiadomo już gdzie i co sprawdzać.
P.S. może przenieś ten temat do osobnego wątku, bo tutaj, to jest OT :(
---------- Post added at 12:52 ---------- Previous post was at 12:49 ----------
Dokładnie. Lub zaloguj do pliku cvs, bo te wykresy są po prostu nie czytelne.
Sorki:confused:
:confused:
Załącznik 23967Załącznik 23968:(:confused:
Kolego Misiek, co Ty robisz? Faktycznie najlepiej będzie jeśli otworzysz nowy temat. I w czasie pisania odpowiedzi możesz użyć zaawansowanej edycji, gdzie możesz zarządzać załącznikami. Pamiętaj, że nie tylko Ty jesteś na forum, więc ualtwiaj znalezienie informacji innym użytkownikom.
Misiek to nie te logi!!! na PW masz instrukcję jak to zrobić prawidłowo
I proszę cię załóż odrębny temat.
Tutaj, w tym temacie ludzie będą szukać informacji o programie diagnostycznym, a będą skazani na czytanie kilku stron twojego problemu, który nie jest związany z tym tematem :(
witam, program działa elegancko, błędy się usuneły bez problemów, poducha juz nie razi w oczy :) faktycznie to, że działa przez 20min nie jest wielkim problemem, można włączyc znowu :) wszystkim którzy się wachają czy kupować kabel mogę smiało polecic kupno, program nie jest wcale skomplikowany a ile zabawy:)
ja zakupiłem kabelek,zainstalowałem, podłączyłem, i FES bez problemu mi się połączył, jedyne co, to musiałem port COM w programie zmienić, na taki jak zaznaczyłem przy instalacji sterowników do kabelka.... generalnie wszystko zgodnie z instrukcją, działa aż miło:) wychodzi że wszystko idealnie.. ale mam pytanie.. zauważyłem że na biegu jałowym korekta wtrysku na 3 i 4 jest na plusie.. a na 1 i 2 na minusie... to normalne? i jeszcze jakby mi ktoś powiedział, do czego służy ostatnia zakładka? ta gdzie są tylko wtryski od 1 do 5?:)
a na marginesie, koles_02 jeszcze raz ogromne dzięki za pomoc:)
W tej ostatniej zakładce wpisuje się kody, które znajdują się na każdym wtrysku. Kod ten oznacza właściwości danego wtrysku. Zmieniasz wtrysk, zmieniasz wpis aby ECU wiedział z czym ma do czynienia i jak ma pewne parametry ustawić... Jedno jest pewne - zanim tam coś zrobisz, to zastanów się dwa razy ;)
Ale dzięki temu, gdy masz korekty z kosmosu, to zmieniając wtryski miejscami możesz dojść co jest powodem niewłaściwej pracy. To znaczy jak pójdzie za wtryskiem, to znaczy, że jest to sprawa problemu z wtryskiem. Jeśli mimo zmiany problem pozostał, to problem z cylindrem (kompresja, pierścienie itp.).
O samych korektach poszukaj w necie, bo jest tego co niemiara.
haha no właśnie 2x się zastanowiłem i nawet nie wszedłem w poszczególne wtryski, zwłaszcza po otrzymanym komunikacie ostrzegającym;)
p.s.
bo właśnie tak myślę sobie... przeczytałem parę wątków na innych forach dot. korekcji wtrysków i tu rodzi się moje pytanie: w tej ostatniej zakładce mogę zobaczyć w liczbach, jakie są odchylenia w podawaniu paliwa, na poszczególnych wtryskach, tak? chodzi mi o to, że zrobiłem sobie test przelewowy trwający 3 minuty, i wyszedł mi taki wynik: 1 wtrysk 6ml, wtryski 2, 3, i 4 po 19ml... chodzi mi o to jak zdiagnozować co jest z tym pierwszym wtryskiem:)
W ostatniej zakładce możesz zobaczyć kod przeznaczony dla ECU określający jaką on ma zastosować korektę dla tego wtrysku. Zobaczysz coś takiego 0445110 068. Czyli to co masz napisane na wtrysku na jego cewce.
Co do testu przelewowego, to chyba pozostałe wtryski poza tym jednym ? Tam powinno być jak najmniej paliwa. Ale to niech się wypowie ktoś mający większe doświadczenie z tym testem.
Poza tym test przelewowy i tak nie powie ci co faktycznie się dzieje z wtryskiem. To wielki ogólnik w diagnozie określający, że coś jest nie tak i najlepiej jest podzespół wymienić. Wtrysk może mieć problem np. z reakcją na krótkie impulsy, czyli nie podawać pilotażowego. To na takim teście nie wyjdzie.
no właśnie sam się zastanawiam czy to 3 wtryski leją czy ten jeden niedomaga... ktoś na forum mi pisał że po minucie miał 8ml. co by się zgadzało, ja po 3 minutach miałem 19ml. problem tylko że nikt mi nie umie odpowiedzieć jak mam odczytać ten wynik testu:) może jutro jak znajdę chwilkę, to wejdę w tą zakładkę żeby sprawdzić co tam jest ciekawego:) na jednym z forów, koleś pyta o weryfikację swoich wyników:
Może ktoś mi rozszyfruje korekcje paliwa na wtryskach, samochód był zimny na wolnych obrotach 800, temperatura wody około 40stopni. :
wtr 1 -1,94
wtr 2 -1,20
wtr 3 1,17
wtr 4 0,25
wtr 5 1,73
dodam że to common raile silnik 2,4 jtd 20v
wśród licznych odpowiedzi bez znaczenia, jedna mnie zainteresowała:
...przecież napisał: nic konkretnego z tych korekt nie można wywnioskować.
Wtryski 1 i 2 mają skrócony czas wytrysku, 3 i 5 mają wydłużony, a 4 jest zbliżony do średniego czasu wtrysku. Niestety nie wiadomo jaki jest ten czas wtrysku i w jakich warunkach, dlatego nie można stwierdzić czy czas jest wydłużony, by wyrównać ilość podawanego paliwa (różny wydatek wtryskiwaczy) czy spalanie w poszczególnych cylindrach przebiega w różny sposób (np. słaba kompresja).
dlatego zastanawiam się, czy wstępnie w tej zakładce da się coś wyczytać na temat dawek paliwa:) ten koleś swoje tez musiał wyciągnąć z jakiegoś programu:)
Tyle, że nie wiadomo też jakie wartości korekty są w normie dla silnika tego gościa. Dla tego nic nie można powiedzieć na ten temat poza tym co jest widoczne czyli "-" oznacza skróconą korektę, a plus... :) Nie mam teraz dostępu do danych ale chyba dla twojego silnika granicą jest +-4. Ale pewny nie jestem. Co do przelewania, to ten, który zbierze więcej paliwa przelanego ma problem. I chyba też na korekcji powinien mieć wartość ujemną.
Ale moment..., ty masz jakiś problem z silnikiem, czy tylko zauważyłeś coś i cię to gnębi... tak dla sportu ;) ?
no właśnie zauważyłem pewna sprawę, Spadła mu moc i lubi sobie puścić czarnego dymka... ostatnio przycisnąłem na A1 i tez nie za ciekawie było.... w moim przekonaniu, pali tez trochę za dużo... 10l po mieście, a czasem udaje mi się zejść do 9. dodam od razu że nie robię 5km dziennie, tylko 100.
kiedy go kupiłem zbierał się lepiej, później zacząłem mieć wspomniane 2 problemy i zauważyłem większe spalanie, więc pojechałem na egzaminer. Okazało się że że niby przepływka była padnięta, choć błędu nie wykazywała, z tego co pamiętam wykazywana masa powietrza od docelowej była dwukrotnie większa. Kupiłem nową, ładny oryginał bosha.... z hologramem zamiast zwykłej papierowej naklejki zabezpieczającej, FES pokazuje mi teraz że masy wykazana i docelowa są niemal identyczne...wyczyściłem też egr na początku, jak i dolot do kolektora i przepustnicę, został mi tylko kolektor do wyczyszczenia.... sam nie wiem czy to przez niego mogą być występujące u mnie problemy, ale denerwuje mnie to... zrobiłem więc sobie test przelewowy, no i wyszedł mi taki wynik jak wspominałem wcześniej.
p.s.
zauważyłem jeszcze jedną rzecz, mianowicie sprawdziłem dolot i wszystko jest ok, ale mam intercooler uwalony z oleju, jakby gdzieś miał małą nieszczelność na łączeniu plastikowego korpusu z alu. być może to jest przyczyną, ale za to się jeszcze nie zabrałem:)