Proszę się niczym nie martwić:)Jak coś padnie to wymienię:) A póki co to szukam sprzęgieł pod jednomasę.
Printable View
Proszę się niczym nie martwić:)Jak coś padnie to wymienię:) A póki co to szukam sprzęgieł pod jednomasę.
na racingforum jest ali23, odezwij się do niego - powinien pomóc Ci ogarnąć temat sprzęgła.
ta... a później jęczenie i lament że ktoś coś za dużo powiedział, pretensje i niepotrzebne dyskusje...
Wracając
Na dzień dzisiejszy przebieg 180k (w teorii, w praktyce któż wie)
Półosie: długa oryginalna, krótka wymieniona (kielich) po błędnej diagnozie, stary w dobrej kondycji.
żeby rozłożyć Nm i trochę polepszyć trakcję założone Q2, cudów nie zrobi ale zawsze na +
Sprzęgło: ori poddało się po niecałym 1k co było wiadome (430Nm), pierwszy zestaw za słaby dwumas (aftermarket telepał od początku), drugi zestaw na około 470Nm zaczął się ślizgać po 11k, obecnie obity kevlarem i przenosi 515Nm od około 20k (ta sama tarcza)
Skrzynia: C530.6 - jeszcze nie musiałem szufelki z workiem z bagażnika wyciągać :P
Poduchy silnika i skrzyni - wymienione bez poduchy od strony rozrządu
Zawias: wymieniony - nie wymagał, logika i zdrowy rozsądek nakazywał.
Coś jeszcze ? Chyba że pierdoły typu osłona przegubu, rolka napinacza, wyciek płynu bo opaska puściła to też "moc" ma na to wpływ.
I powiedz mi które z powyższych oprócz sprzęgła tak bardzo odstają od awarii w seryjnym samochodzie
Jeśli chodzi o sprzęgło to chyba ktoś tu jest naiwny jeśli myśli że nie będzie problemów... Tak jak w tej GT zestaw się nie sprawdził więc pewnie będzie coś innego, normalna sprawa, ale z takim podejściem to chyba pasowało by uklęknąć i jęczeć, a na co mi to było... co teraz...?
Układ paliwowy: pompa cr ori, wtryski na początku zmienione na wydajniejsze.
Przy takim "grzebaniu" za "fuck up" przyjmuje się głównie silnik, przynajmniej dla mnie jest to oczywiste, a pozostałe rzeczy ? no cóż :D
Tia jest :D ale kontakt z nim to mistrzostwo :) jak masz za dużo czasu to polecam.
GT Bodek co w tej chwili jest u Ciebie zapięte ??
Ja skłaniam się ku 2 tarczy przy tak rozwiązanym sprzęgle jak to jest w fiatach/alfach nie za wiele jest możliwości. Konwersja z ciągnionego na pchane i 2 tarcz od delta parts np. Jak znajdziesz sposób na przeniesienie tych 600nm w miare bez awaryjnie to daj znać sam skorzystam :).
Zestaw z jednomasą też nie rozwiązuje tematu największe sprzęgło spotykane w tych skrzyniach to sprzęgło od GTA :) które przenosi teoretycznie do 400nm wzmocnienie tego docisku i nowe okładziny na tarczy w pełni wykorzystujace powierzchnie docisku i zamachu przenosi tą granicę w okolice 500nm ;) a potem już nie ma co wzmacniać :D i jedni jeżdżą chwilę dłużej od tych którym sprzęgła puszczają nawet podczas pomiarów :D jak u kolegi :D ale zakładam że GTbodek wie o tym :) i ma coś w zanadrzu.
PS. Miałem czyścić te przepychanki :D ale póki co trzymacie w miarę fason :D TAK TRZYMAĆ!!!
Teraz mam kevlar podobno super mocny . Niestety nie trzyma. Zastanawiam się nad spiekiem. Natomiast obawiam się o uzytkowanie samochodu w miejskich warunkach korki itp.
Nie bedziemy robic 600nm/ max 530nm zrobimy
Tylko przy takich nakładach na sprzęgło, nie lepiej rozważyć konwersji na skrzynie F40 ?
Już jakiś czas temu zrobione, wszystko śmiga jak trzeba;)http://www.forum.alfaholicy.org/imag.../2017/02/9.jpg
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Nie w tym roku...Juz jestem wypłukany. Kup skrzynię, tam pewnie trzeba cos zmieniac? czy pasuje p&p?
Wiesz że większość tych mądrości to piszą ci co tylko o tym czytali w internetach.
Zadzwoniłem do Pana który robi takie sprzęgła i taka uzyskałem informację. Z resztą, sprzęgło które ma kolega Suzumushi jest dwu tarczowe wiec będzie inaczej reagować .Zgadzam sie ze jest to kwestia przyzwyczajenia i pewnie dosyc szybko bym się przyzwyczaił jak z reszta do wielu rzeczy w tym aucie:). Ja chce się zamknąć w określonej kwocie za zestaw, bo obecny ktory mam i tak go wychwalałem bardzo szybko się zaczal ślizgać. Podejrzewam ze ja po prostu zle je dotarlem i popalilem. No ale coz takie życie.
o spiekach różne rzeczy piszą. ja osobiście widziałem jak dwie osoby ruszają tym samym autem - sprzęgło to 3 tarczowy tilton na 1000 Nm. jeden ruszał zupełnie płynnie i półsprzęgło było, drugi ruszał jak większość ludzi na spieku...
Wyczucie w nodze- uwierz że jak rano w staje to jest idealnie, ale jak wracam po robocie i było co robić to niekiedy sam bym siebie po ryju czymś wytłukł, bo jak 70 letni emeryt zmieniam biegi.
A gościowi się nie dziwie, lepiej powiedzieć że będzie marnie i żeby klient się miło zaskoczył niż obiecać mu nie wiadomo co, a potem będzie miał pretensje
Witam. przeszukałem cały temat odnośnie strojenia silnika 2.0 jtdm niestety nie znalazłem za wiele w necie oprócz tego że pękają tłoki w tym silniku i padają panewki, co jest przyczyną uszczelki smoka która twardnieje i nie spełnia swojej roli. Mam silnik 2.0 140km 2011 rok, chciałem zrobić program i podciągnąć go do bezpiecznych wartości. Czy w ogóle jest sens go stroić i jak wysoko to zrobić żeby nie padł silnik ani skrzynia i dwumasa. Proszę o konkretną odpowiedz tych którzy jeżdżą 159 po takim modzie i tunerów którzy się tutaj wypowiadają.
dodam że uszczelka smoka zmieniona, olej i wszystkie filtry. Auto ma 144000 przebiegu. Użytkuje go od października 14 tyś przejechane, 0 błędów) i wygląda na to że silnik jest zdrowy.
Z góry dziękuje za informacje.
2.0 JTDM 135 - Stage 1 plus eko OFF
Nie mogłem sie powstrzymać bo dobrze poszedł ;) turbo pompuje do końca co wraca przy 4500 rpm z prawie 60 konnym przyrostem.
Na drodze potwór ;)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/03/191.jpg
zeby ze 159 zrobic potwora to chyba 3 z przodu by musiała byc :-) to klocek jest kurde
no masz mnie omen
nie czytałem dokładnie
zerknałem tylko ze 2.0 135 i pomyslalem o 159
to zwracam honor
nie znam wagi doblo:-)
175koni w doblo to diabelska moc ;)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Załącznik 225677
Tak to wygląda u mnie, nie za wysoko się to wszystko zaczyna? Bo mi zaczyna przyspieszać tak od 2000-2100 (chociaż przyznam że to przed zabiegiem dużo słabszy był poniżej 2000 niż teraz)
159 2.4. Hamowane zaraz po zakupie, kompletna seria.
Załącznik 226646
Spore bonusy NM wychodzą w tych 2.4. Mi wypluło moc seria 198KM, a momentu ponad 60NM więcej.
159 SW
2.0jtd 136km
2011r, 210k przebieg
Załącznik 232778
Cześć, chciałbym żebyście ocenili powstałe kreski po korekcji programu [emoji2] ja szczerze powiem, że się na tych rzeczach tak do końca nie znam, nie wiem jak to powinno wyglądać... Zdecydowałem się na chipsa dlatego że, mój zaufany mechanik u którego serwisuje autko, zainwestował w hamownie, wcześniej robił programy bez hamowni i też autka jeździły. Hamownia którą kupił to podwoziowa inercyjna, o ile dobrze pisze [emoji14] (dołączam zdjęcie jak to wygląda) A chcę zapytać was o zdanie, bo nie chce narobić więcej szkód niż pożytku jeżdżąc na tym programie... Aha jeszcze jedno, alfa była hamowana na trybie DNA - Normal, czy możliwe jest że na Dynamic wyszło by coś więcej?
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/08/256.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/08/257.jpg
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Kreski sympatycznie ci wyszły. Masz większą moc dostępną wyżej, czyli nie dosyć że mocniej, to jeszcze użytkowy zakres obrotów ci się zwiększył - nic tylko pogratulować :)
Na tyle na ile się orientuję, bo coś kiedyś szukałem - to dynamic na moc nie wpływa, jedynie na charakterystykę pedału gazu... I jedynie z tego wynika "więcej mocy".
Ciąg dalszy modów w moim 1.9. Niestety mój pomysł z seryjnym wydechem musi odejść do lamusa. Seryjny kat pod podłogą nie daje rady z taką ilością spalin i trzyma górą.
Załącznik 234586
jakie sa mozliwosc dla giulietty 1.750tbi i skrzyni TCT?
seryjnie 240KM
moment pewnie chcialbym troche przyciąc na początku, a na wyzszych obrotach rozszerzyc
Przyciąć na początku...to trzeba było 170KM kupic albo 120KM. :)
Chodziło mi o to by od startu moment właśnie nie rósł jak szalony i skrzynia nie dostała w kość
Chyba to dobre rozwiązanie, by oszczędzić TCT
Załącznik 238832
Takie tam coroczne badanie profilaktyczne :)
W zakresie od 3000 do 4300 jest ponad 200 KM. Mnie się podoba :)
fajnych doznań masz od 2400 do 3200 to nie jest dobry wykres. Ale ważne ze Tobie się podoba:)
Mój wykres Alfa 159 2,4 210KM w serii. Przed modem 205 KM i 407 Nm. http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/12/253.jpg
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Na jakim biegu powinna zostać zhamowana 159 TBi? Czy bieg ma wpływ na wynik pomiaru?
Na biegu, którego przełożenie jest jak najbliżej 1 czyli najczęściej jest to 4 bieg... chociaż wszystko zależny od rolek bo można shamowac na 3 lub 5 i przy odpowiedniej kalibracji wyniki nie powinny sie wiele różnić bo algorytm softu sobie to przeliczy.