Nie będą miały homologacji bo unijne prawo nie przewiduje montowania innego źródła światła do reflektora homologowanego na halogen. W stanach i Azji takie zestawy są legalne w UE póki co nie.
Printable View
Nie będą miały homologacji bo unijne prawo nie przewiduje montowania innego źródła światła do reflektora homologowanego na halogen. W stanach i Azji takie zestawy są legalne w UE póki co nie.
Dokładnie. Sama homologacja żarówki (czy jakiegokolwiek źródła) nic nie da. Homologacja na kloszu jest dla żarówki halogenowej.
No dobra, dałem doopy. Zobaczyłem artykuł w jakiejś podrzędnej gazecie. Chodziło mi o Philips x-treme ultinon LED. [MENTION=114]Belfer[/MENTION] jaki model testujesz?
Panowie jaki zestaw żarówek na przód polecacie: mijania, drogowe , postojowe? Takie które najbardziej przypominają xenon a mogę jeździ na nich legalnie w Polsce. Cena właściwie nie ma znaczenia.
Ja osobiście sam byłem w takich poszukiwaniach i legalnych z tego co pamiętam lepszych nie znalazłem jak na "xenon look". Takie fajniejsze były już przeznaczone na offroad.
Aktualnie jeżdżę na zestawie Osram. Generalnie z niebieską poświatą jest ciężko, ale jak już wspomniałem, o lepszej barwie (K) nie potrafiłem znaleźć. Może ktoś inny natchnie Ciebie i zarazem mnie.
Aczkolwiek ja jeżdzę na razie na wspomnianych Osram Cool Blue Intense, światło jest białe, niestety nie niebieskawe, ale i tak lepsze to od żółtego :D
postojowe w5w, mijania i drogowe H7
allegro.pl/osram-w5w-cool-blue-intense-2szt-4000k-xenon-kpl-i5762218540.html
allegro.pl/zarowki-osram-cool-blue-intense-h7-12v-55w-i6388076859.html
Ja mam Osram Night Braker Laser i mogę szczerze polecić. Lampy świecą jasno, wyraźnie widać na horyzoncie linię odcięcia światła. Co do wyglądu zewnętrznego zapalonej lampy - już kilka osób pytało mnie jak się ksenony w Alfie sprawują.
TUNGSRAM MEGALIGHT ULTRA +120% H7 padły po 4,5 miesiącach i jakieś ponad 8 tyś km. Chyba niezły wynik? Ciekawostka, że padły praktycznie w jednym czasie. Chyba kupię jeszcze raz, tańsze to były by już tylko nie wzmacniane.
[MENTION=4628]raar2[/MENTION]
Wymieniałem je jakoś na początku tego roku, czyli świecą od ~8 miesięcy.
Podawajcie to w kilometrach bo jeden w 8 miesięcy zrobi 8 tysięcy drugi 18, trzeci 28. Wszystkim wytrzymają 8 miesięcy? ;)
Masz rację, póki co jakieś 12-13 tys. km.
A u mnie ponownie przepaliła się prawa żarówka.. Od czasu kupna auta przejechałem 13k km i czeka mnie już trzecia wymiana.
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Co do żywotności żarówek to jeszcze ważny parametr, który określa ich żywotność jest liczba włączeń / wyłączeń. Jeżeli ktoś często jeździ na krótkich odcinkach to na pewno świetlik padnie wcześniej. Ja u siebie wymieniam żarówki co 6mc i robie jakieś 7tyś.
Całkiem dobre są żarówki halogenowe H7 Cool Blue Intense od Osram. Daje dobrej jakości białe światło. Gdybym miał je do czegoś porównać, to do reflektorów ksenonowych. Jak ktoś lubi estetykę i stylowy wygląd, to z tych żarówek bez dwóch zdań powinien być zadowolony.
Producent zapwnia, że dają o 0% więcej światła od standardowych żarówek, ale trudno to określić, bo kto ma radary w oczach :) ?
Szerszy opis wraz ze specyfikacją można znaleźć np tutaj: https://nocar.pl/blog/jakie-zarowki-...-osram-wybrac/
A co sądzicie o tym?
http://allegro.pl/zarowka-led-h7-nss...846081170.html
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ciekawe ile w tym prawdy. Trzeba by było gdzieś sprawdzić ten nr homologacji, bo wybić sobie dowolny numer (byle nie pokrywający się z prawdziwą) każdy może :) zwłaszcza jak produkt jest spoza unii :sarcastic:
Mają wybite E9, czyli homologowane w Hiszpanii. Nie udało mi się znaleźć o oznacza 10R wybite poniżej w numerze homologacji, ale tą samą homologację posiadają lampy ostrzegawcze LED.
Ciekawe czy z tą pseudo homologację idzie w parze też jakość. Bo przecież to największa bolączka wszystkich ledów. Zła geometria i słabe światło.
Chyba warto spróbować :)
http://www.bosma-group.eu/pl/produkt...led-up-to-led/
A o tym ktoś coś słyszał?
Tutaj masz test/porównanie z oryginałami Philipsa. https://www.youtube.com/watch?v=WN0OG_SV-_U
A Philipsa można kupić za niecałe 700 zł:) http://allegro.pl/zarowka-led-philip...953200033.html
Homologacja źródła światła ma się nijak do legalności całego zestawu oświetleniowego. Reflektor uzyskuje homologację na dane źródło światła, w tym przypadku halogenową H7. Zamiana na jakiekolwiek inne źródło, nawet gdyby miało pięć homologacji i kosztowało 2 000 zł nie spowoduje, że zestaw będzie legalny.Cytat:
Mają wybite E9, czyli homologowane w Hiszpanii.
Cechy te są wynikiem tego, że źródło LED oferuje zupełnie inny rozkład światła niż żarówka H7. A reflektory konstruowane są pod dany typ źródła światła. Jakiś producent musiałby po prostu zbudować zamiennik reflektora do 159 i uzyskać homologację na LED. Wtedy taki zestaw miałby szanse świecić prawidłowo, a całość byłaby legalna.Cytat:
Zła geometria i słabe światło.
Na naklejce homologacyjnej napisane jest HC czyli źródło światła (reflektor), zgodnie z prawem dopuszczony do ruchu jest z żarówką halogenową.
Idąc dalej, po zmianie żarówki na inną, inne źródło światła, reflektor traci homologację. W przypadku kolizji może być to konkretny problem bo podobno OC nie chce wtedy wypłacać odszkodowania i jednocześnie wina może być orzeczona po stronie samochodu który miał niehomogowane źródło światła. Tyle teorii.
W praktyce, poszedłem do dużej krakowskiej stacji kontroli pojazdów i zapytałem. Diagnosta powiedział, że homologacja HC dotyczy (jego zdaniem) homologacji na H7. I nawet jeśli to H7 będzie nie halogenowe a homologowane LEDowe to jego zdaniem jest nadal ok. I dodał, że najlepiej jak by z zewnątrz pod maską nie było widać że z lampy coś wystaje. Żadnych radiatorów czy dodatkowych kabli. Żeby nie wzbudzać podejrzeń. I że jego zdaniem Policja nic też z tym nie zrobi. Nie wiem czy facet miał rację, ale jakoś nie miałem do tego zaufania. Zdanie jednego diagnosty ostatecznie jest tylko zdaniem jednego człowieka, który może się mylić.
Ostatecznie polecam zregenerować odbłyśniki, wyczyścić soczewki i lampy w środku i założyć dobre H7. Założyłem coś takiego:
http://allegro.pl/h7-tungsram-megali...M2Y3ZjVhMGI%3D
i efekt po wszystkim jest na prawdę super.
Ja też mogę Ci obiecać że nic Ci nie zrobią :edziahaha: jak Cię zatrzymają albo będziesz miał problemy to powiedz żeby się zgłosili do marek230482 z forum :edziahaha: ale życzę Ci jak najmniej problemów oczywiście :)
Odnośnie homologacji na kloszu to HC oznacza źródło światła halogenowe. Totalną bzdurą jest pisanie że led pod to podchodzi. Nie bo nie jest źródłem halogenowym. Przecież to jest oczywiste :)
W rzeczywistości większość aut ma nie homologowane źródła światła i jakoś masowo im dowodów nie zabierają :)
Więc to właśnie napisałem. HC oznacza halogenowe i tylko halogenowe.
Moim zdaniem diagnosta nie miał racji. U siebie mam halogenowe H7 i po pełnej regeneracji na prawdę dobrze to świeci.
Skąd taki wniosek? Oznaczenie HC oznacza "halogenowe mijania". Zwykle jest też informacja oznaczająca typ żarówki, ale to bez większego znaczenia - bo halogen to halogen, różni się typem trzonka. W zasadzie do reflektora przystosowanego pod H1 nie włożysz żarówki H7.Cytat:
Idąc dalej, po zmianie żarówki na inną, inne źródło światła, reflektor traci homologację.
Diagnosta ma jakieś poważne braki. Zresztą przeczy sam sobie. Jeśli homologacja byłaby na trzonek, a nie rodzaj źródła światła, to po co sugestie dotyczące ukrywania wprowadzenia zmian w aucie?Cytat:
I nawet jeśli to H7 będzie nie halogenowe a homologowane LEDowe to jego zdaniem jest nadal ok. I dodał, że najlepiej jak by z zewnątrz pod maską nie było widać że z lampy coś wystaje. Żadnych radiatorów czy dodatkowych kabli. Żeby nie wzbudzać podejrzeń.
HC oznacza to co napisałem i nie wskazuje na rodzaj trzonka. Ma być halogenowe i już.
Skąd takie wnioski?Cytat:
W rzeczywistości większość aut ma nie homologowane źródła światła i jakoś masowo im dowodów nie zabierają
Najczęstsze grzechy to:
- zmiana źródła światła (przeróbki na HID lub LED),
- niehomologowane, dokładane światła dzienne,
- światła dzienne zamontowane w sposób niezgodny z przepisami.
Znacznie częstszy problem, to nieprawidłowo ustawione światła. Na nieprawidłowe ustawienie wpływa bardzo wiele czynników: od kiepskiej jakości czy niewłaściwego źródła światła, przez niewłaściwe ustawienie, po uszkodzenia odbłyśnika i klosza.
Dowodów nie zabierają, bo nie mają w tym żadnego interesu - co nie znaczy, że jeśliby się ten interes pojawił, to by nie zabrali. To samo wyżej wspomniana sytuacja z kolizją drogową i ubezpieczeniem z OC. Nawet sprawstwo można przypisać osobie powołując się na zastosowanie niehomologowanego źródła światła (oślepił).
A tak, tu się zgadza.
Philips H7 BlueVision Xenon Effect
Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Zastanawiam się nad żarówkami H7, co polecacie. Macie jakieś doświadczenie z żarówkami niżej wymienionymi? Zależy mi na odległości oświetlania i żywotności.
- Osram H7 Cool Blue Intense
- Osram Night Breaker Laser
- GM (Tungsram) Megalight Ultra 130%
Technicznie najlepiej z tych trzech wypada Osram Night Breaker Laser. Żywotność najlepsza w przypadku Osram H7 Cool Blue Intense. Pozostałe dwie żywotność na takim samym poziomie.
Ja jeżdzę na Night Braker Laser gdzieś od ~15 tys. km (trochę ponad rok) i póki co żyją obydwie. Światło bardzo fajne, zwłaszcza w połączeniu z właściwym ustawieniem świateł (moje żyły własnym życiem). Różnica w porównaniu do zwykłego Tungsrama (mającego maksymalnie kilkaset kilometrów "przebiegu") duża.
Kupiłem z oficjalnego sklepu Allegro na Allegro (jakkolwiek to brzmi ;)) - niecałe 70 zł.
Nie wiem. W poprzednim samochodzie kupiłem jak mi się spaliły te które były i sprzedając sprzedałem z tymi Night Breaker. 4 lata wytrzymały, ale miałem też LEDy do jazdy dziennej, więc używane były stosunkowo krótko.Cytat:
Ile wytrzymują Osram Night Breaker?
Zasada jest prosta: jeśli coś świeci o 20 czy 30% lepiej, to jego żywotność jest o te 20-30% niższa. Standardowe H7 dobrej marki, w standardowych warunkach wytrzyma około 300-350 godzin pracy. Żarówki o podwyższonej wydajności powinny wytrzymać 210-230 godzin.
Przekładając to na przebieg: jazda 30% trasa 70% miasto to około 55 km/h (o ile nie jest ponadprzeciętnie zakorkowana). Oznacza to, że powinny przy takim użytkowaniu wytrzymać ponad 12 000 km - biorąc pod uwagę, że przebiegi średnie w Polsce to około 10 000 km rocznie, powinny wytrzymać na lekko ponad rok. Jeśli będziesz używał razem z DRL-ami, to może wytrzymają cały okres użytkowania pojazdu (znaczy do momentu sprzedaży).
Ja mam osram cool blue intense i jako pod względem wizualnym mogę polecić, to technicznie czyli widoczność - już niezbyt. Dla mnie nie jest wystarczająco dobrze. O ile na początku byłem zadowolony to po paru k km jest słabo. Pewnie na night breaker lasery zmienię, bo kupiłem takie dziewczynie i są super [emoji4]
A jeśli chodzi o widoczność to jestem bardzo wymagający
Dziękuję Panowie za odpowiedź, bardzo mi się przydała. :)